Ceaușescu, nu fi trist și Lulea e comunist!
Marius Lulea, această pipă a AUR prin care George Simion și-a tras veniturile înainte să-și rotunjească burta și fălcile în politică, reprezintă dovada vie că propaganda ceaușistă a învins. Sau, mai curând, că sistemul de educație românesc a eșuat.
Într-o emisiune televizată, Marius Lulea a afirmat cu convingere, că cel mai bun premier al României a fost cel dinainte de 1989, din regimul Ceaușescu. Nu-i cunoaște numele, fapt ce-mi întărește convingerea că nu i-a prea plăcut la școală. Dacă ar fi fost altfel, s-ar fi interesat, măcar din curiozitate, cum se numește personajul pe care îl apreciază atât de mult.
„Cred că ar trebui să numesc pe cineva de dinainte de 1989, doar că nu rețin numele exact. (…) Știu că a făcut o treabă foarte bună, construind zeci de mii de fabrici în România. După 1989, nu pot să numesc niciun premier, pentru că ei au fost distrugători ai economiei naționale. (…) (Comuniștii) Nu au construit pe suferința românilor. Se pare că români erau foarte fericiți sau, cel puțin asta declară astăzi. A fost o simpatie foarte mare față de perioada comunistă. Trebuie să facem o separație între ce înseamnă ocupația sovietică din 1953-1955 și ce a însemnat construcția României de după”, a spus politicianul izolaționist, pe care fostul său angajat. George Simion voia să-l recompenseze cu funcția de prim-ministru.
Ca fapt divers, în afara discuției, ultimul prim-ministru comunist a fost Constantin Dăscălescu, un individ cu studii în URSS, Rusia de astăzi, țară de care Marius Lulea și colegii săi din AUR se simt atât de legați.
Marius Lulea este născut în 1980 și, prin urmare, în 1990 avea 10 ani. Evident, a făcut (sau măcar ar fi trebuit să facă) școala în anii de după Revoluție, când manualele și cărțile de istorie au început să relateze, fără a fi cenzurate, ce a însemnat regimul comunist pentru România.
Spre deosebire de el, noi cei care am învățat, în parte, înainte de 1989, eram îndoctrinați, de propaganda comunistă care, prin toate mijloacele, încerca să ne convingă de superioritatea regimului și de geniul tovarășilor.
În ce ne privește, vedeam adevărul zi de zi, în jurul nostru, astfel că propanda nu se prea lipea de noi, cel puțin la acel moment. Ne duceam viața în lipsuri de tot felul, cu frig în case, fără lumină, cu teama de a vorbi liber, inclusiv de a debita prostii, cu magazine goale, cu cenzură, cu interdicția de călători în străinătate etc. O adevărată fericire, ce mai.
Faptul că Marius Lulea, un băiat care în ‘90 abia deschidea ochii în lume, debitează asemenea prostii despre regimul comunist, mă face să cred că nu i-a plăcut școala, că a chiulit de la orele de istorie sau că nu înțelegea ce spuneau profesorii. Era prea mic pentru a crede în teoriile conspiraționiste care, pe vremea aia, fie vorba între noi, nici nu erau la modă.
Merg mai departe cu supozițiile și îndrăznesc să cred că domnia sa este și un dușman al lecturilor care depășesc o pagină și că a fost printre cei mai fericiți când a apărut TikTok. Aplicația chinezească a permis utilizatorilor să-și construiască cultura generală în baza postărilor scurte care nu dau dureri de cap, nu afectează vederea, dar care, așa cum spunea Mihai Tatulici, zilele trecute, micșorează creierele.
Am ales să scriu aceste rânduri pentru că Marius Lulea este ginerele unui fost director de instituție publică din Vrancea. Nu dau nume, că omul nu are nici o vină.
Însă, în economia textului, chiar dacă nu i-a plăcut școala, s-ar fi putut interesa, măcar din curiozitate, despre istoria acestor locuri. Sau, ca politician ar fi putut discuta cu oamenii din județ. Așa ar fi aflat cât bine au făcut comuniștii și, în particular, câtă dragoste le-a arătat idolul său, Nicolae Ceaușescu, sătenilor din Vadu Roșca ce au refuzat să-și dea pământurile la CAP.
Măcar atât. Căci ar fi fost prea mult pentru el să pună mâna pe o carte de istorie a comunismului și să aprofundeze relatările despre greva minerilor din Valea Jiului, din 1977, sau despre revolta muncitorilor brașoveni, din 1987. Ca să nu mai vorbim despre dragostea pe care le-au arătat-o comuniștii timișorenilor care au ieșit în stradă, în decembrie 1989.