Opinii

Câteva considerații pe tema scumpirii facturilor la gaze și electricitate

Ionel Sclavone
19 ian 2022 2694 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Principala problemă cu care ne confruntăm în aceste zile este scumpirea prețului la gaze naturale și energie electrică. Majoritatea oamenilor sunt îngroziți de facturile de câteva ori mai mari decât anul trecut. În unele cazuri, prezentate de presă, acestea depășesc valoarea veniturilor familiilor care trebuie să le primească. Parte dintre cei care au primit astfel de facturi au ajuns în pragul depresiei, iar alte cazuri unii au încercat să-și pună capăt zilelor.

Măsurile de protecție, adoptate de coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR, se dovedesc total ineficiente. Situația este explozivă, iar populația a ajuns în pragul revoltei. Și suntem abia la început, căci mai urmează două luni grele, februarie și martie.

În urmă cu doar câteva săptămâni Marcel Ciolacu, Florin Câțu și Kelemen Hunor se pupau și se țineau de mână, declarând la unison că scopul lor este salvarea bietei țărișoare, ajunsă pe muchia prăpăstiei.

În prezent, când prima criză serioasă își arată colții și unii și alții caută să fugă de responsabilitate și să direcționeze furia populară către ceilalți. PSD aruncă vina pe colegii de guvern, de la PNL, iar aceștia, la rândul lor, acuză furnizorii de încălcarea legii.

În loc să remedieze și să corecteze ceea ce au făcut greșit împreună, PSD și PNL caută țapi ispășitori.  Așa arată, probabil, „știința guvernării” pe care, spunea Marcel Ciolacu, PSD o stăpânește foarte bine.

Asistăm la o mascaradă politică prin care și unii și alții încearcă să-și conserve cât mai mult procentele electorale în perspectiva alegerilor viitoare. Miza PSD și a PNL, în această perioadă, nu este de a reduce presiunea facturilor asupra populației, ci de a trece fără prea multe daune de aceste momente tensionate.

Realitatea este că atât PSD și PNL sunt responsabili pentru criza prin care trecem și, în cele ce urmează voi arăta că au avut la dispoziție pârghiile pentru a o evita. Dar, în stilul cel mai românesc, au preferat să adopte o soluție greoaie, complicată care s-a dovedit inutilă.

Încă din luna octombrie, mai exact pe 13 octombrie, Comisia Europeană (nu USR) a recomandat statelor membre, între alte măsuri, să reducă TVA și taxele de cogenerare, accize etc. pentru energia electrică și gaze naturale. Aceasta pentru a proteja populația de majorarea prețurilor care se prefigura.

În România, au susținut această recomandare, încă de la apariția sa, reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER. Aceștia au emis un comunicat de presă, încă din 16 octombrie, în care arătau că reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, precum și scutirea de la plata accizei vor reduce factura la consumatori. În schimb, atrăgeau atenția, plafonarea prețului sau amânarea plății facturilor de către consumatori, vor crea efecte nocive, în lanț.

Toate acestea se întâmplau pe vremea când președintele Klaus Iohannis făcea experimente, cu guverne minoritare, ca să ne convingă de faptul că o coaliție PSD – PNL este cea mai bună soluție la guvernare. Evident că tot timpul pierdut la vremea respectivă putea fi economisit și folosit pentru a elaborarea unor măsuri serioase de protecție în fața scumpirilor.

Dar pentru aceasta era nevoie ca președintele să pună pe PNL și pe Florin Cîțu să negocieze direct cu PSD formarea guvernului. Dar Iohannis s-a încăpățânat, să ne demonstreze, mai întâi, ca la ora de fizică, faptul că orice alte formule de guvern eșuează.

Cu alte cuvinte, în vreme ce la ei, în Europa, principala discuție era legată de protejarea populației în fața creșterilor de prețuri la electricitate și gaze naturale, la noi se pierdea vremea cu prelungirea crizei politice și cu negocierile pentru formarea guvernului PSD-PNL-UDMR.

Iar afară vremea era încă frumoasă și călduroasă.Drept urmare, atât recomandarea Comisiei Europene, cât și cea a furnizorilor de energie au fost ignorate.  

Revenind…După formarea guvernului, cam cu o lună întârziere față de data la care au apărut recomandările UE, PSD a propus plafonarea prețurilor (singurul lucru pe care îl știu „experții în guvernare”, preluat de la Dragnea), iar PNL a venit cu ideea compensării. Și unii și alții au refuzat să ia în considerare ideea reducerii TVA și a taxelor.

Aici deschid o paranteză. TVA-ul, accizele și alte taxe care umflă prețul utilităților și al carbutanților merg la stat și sunt luate în considerare la formarea bugetului public. Cu cât sunt mai mari, cu atât statul încasează mai mult. Am închis paranteza.

Politic vorbind, refuzul de a urma recomandarea Comisiei Europene s-a datorat și faptului că aceasta a fost preluată, la noi, de USR și aruncată pe piață ca și cum ar fi fost găselnița lor. Nici PNL și nici PSD (Marcel Ciolacu a și spus-o, de altfel, cu referire la PNRR) n-au vrut să implementeze o măsură a cărei paternitate și-ar fi asumat-o oamenii lui Cioloș.

Dar, atenție, USR nu a fost mai inteligent, ci doar mai atent la comunicările CE și mai iute de picior.Drept urmare, ne-am ales cu o lege care, ca măsură de combatere a scumpirilor la gaze și electricitate, are același efect precum frecția cu spirt la un picior de scaun: albăstrește lemnul și dă un miros înțepător de alcool.

Iar acum, când, vorba ministrului Muncii, Marius Budăi (pe care nu-l suspectez, totuși, de inteligență), guvernul a constatat că este depășit de creșterea prețurilor, ce să vezi… Onor premierul Ciucă, urmat de ministrul Energiei, Virgil Popescu (unul dintre cei mai incompetenți miniștri ai PNL, după Lucian Bode și înaintea lui Sorin Cîmpeanu), anunță reducerea TVA la energie electrică, la 5%, de la 1 aprilie.

Și asta nu e tot (vorba unui cunoscut magician) …Ca să nu zică lumea că ai lui sunt mai proști decât ăilalți, șeful PSD, Marcel Ciolacu, își asumă paternitatea reducerii TVA. Și, mai mult, plusează cerând aplicarea de la 1 februarie, pentru energie electrică, dar și pentru gaze naturale. 

Ar mai fi de spus că în vreme ce criza se prefigura, PSD, cu complicitatea PNL și a UDMR, promova un agricultor, pe fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al partidului, în conducerea ANRE. Pentru cei care nu știu, această instituție joacă un rol foarte important în reglementarea pieței de energie și în verificarea neregulilor de la furnizorii de gaze naturale și energie electrică. Ceea ce presupune că aici ar trebui să fie încadrați doar specialiști (și încă dintre cei mai buni).

Atât s-a putut…


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.