Opinii

Cam cât ar merita să câștige un primar. De ce salariul aleșilor locali trebuie legat de veniturile comunităților pe care le administrează

Ionel Sclavone
8 oct 2022 3103 vizualizări
Ionel Sclavone
Ionel Sclavone

Zilele trecute, după indignarea pe care a provocat-o, în rândul românilor, majorarea salariilor aleșilor locali, un primar vrâncean a postat o întrebare pe Facebook. A vrut să știe cam ce salariu cred vrâncenii că merită primarul care le administrează localitate.  

„Cât crezi tu ca ar trebui sa câștige primarul tău?”, întreba el.

Personal, și cred că sunt în asentimentul multora, cred că un primar ar trebui să încaseze o retribuie echivalentă salariului mediu din localitatea pe care o administrează. Nu la nivelul salariului mediu pe economie și nici la cel înregistrat în județ. Ci exact atât cât se câștigă în comuna sau orașul în care a fost ales. Dacă în localitatea cu pricina salariul mediu înregistrat la statistică este 1.000 de lei, atât să fie și leafa primarului. Dacă este 100.000 de lei, atunci și alesul local să câștige la fel.

Iar acum să argumentez.

Primarul, ca și președintele de consiliu județean, ca și consilierii locali au drept obiectiv să aducă bunăstarea în comunitățile pe care le reprezintă.

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei/oraşului/municipiului/judeţului”, scrie în jurământul pe care îl depun aleșii noștri.  

Or, tocmai de aceea, veniturile lor trebuie să fie în strânsă legătură cu cele ale localnicilor. Așa chiar vor face tot ce le stă în puteri pentru binele alegătorilor, deoarece vor face pentru ei înșiși. Cu cât își vor da mai mult silința, iar nivelul de trai va crește în comunitățile pe care le conduc, cu atât vor încasa și ei lefuri mai mari.

Iar cine nu este în stare să-și gospodărească localitatea astfel încât să-i ridice nivelul de trai, n-are decât să plece acasă.

Un alt argument.

Dacă România este o țară săracă, care trece prin crize de tot felul, condusă de incompetenți, principala responsabilitate le revine primarilor. Primarii reprezintă „coloana vertebrală a unui partid” deoarece ei aduc voturi la alegerile parlamentare și prezidențiale. Cu cât un partid are mai mulți primari în funcție cu atât are șanse să obțină mai multe voturi. Și asta deoarece primarii sunt cei care îi iau de mână pe candidații la Senat și Camera deputaților și-i plimbă prin comunitate, îndemnându-i pe cetățenii cu drept de vot să-i aleagă.

Aduceți-vă aminte, în urmă cu câțiva ani, circula un slogan conform căruia un anume primar, foarte popular garanta pentru un candidat la parlamentare.

Or, dacă alegătorii îi ascultă și votează așa cum le recomandă, este normal să și răspundă pentru candidați. Iar dacă aceștia sunt incompetenți și nu pot scoate țara din mizerie, este logic ca și garantul, adică primarul, să răspundă în solidar. Ca la bancă, atunci când cineva nu-și plătește creditul, iar girantul este pus să plătească în locul său.

Deci, ca să nu mă mai întind, este normal ca și primarul să sufere la fel ca alegătorii pe care i-a păcălit.

Un al treilea argument.

În societatea românească există o ruptură profundă între clasa politică, conducătoare, și marea masă a populației. Iar acest lucru se vede la privilegiile pe care și le acordă, singuri, politicienii, în vreme ce simplii cetățeni sunt obigați să se descurce cum pot. Or nu este corect.

Mă uitam la postarea primarului cu pricina, de care v-am pomenit mai sus. Domnia sa se plânge că are un salariu de 5.200 de lei. Aceasta în condițiile în care salariul mediu în județul Vrancea este de aproximativ 2.800 de lei. Practic primarul câștigă aproape de două ori mai mult decât salariul mediu, iar asta fără să mai punem la socoteală alte privilegii, mașină plătită de stat, secretară, diurne etc.

Dacă este să comparăm, puțini sunt primarii din țara asta – și mai puțini sunt cei din Vrancea – care își merită salarile. Cei mai mulți nu fac decât să taie panglici de inaugurare și să se laude pe rețelele de socializare, într-o eternă campanie electorală.

Ca să n-o mai lungim, nu vă lăsați impresionați de cei care plâng cu lacrimi de crocodile, vorbind despre sacrificiile pe care le fac pentru comunitate. Nu aveți încredere în cei care vă spun că ar fi putut lucra oriunde, pe salarii mai mari, dară că patriotismul și dragostea față de semeni i-a făcut să candideze. Așa ceva nu există. Cel puțin eu nu am auzit de vreun politician care să fi candidat la o primărie/consiliu județean/parlament deși ar fi preferat să lucreze ca salahor pe șantier ori casier la supermarket.

Toți cei care candidează o fac pentru că vor acces la putere, la resurse, la privilegii, la salarii mari și la pensii speciale.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.