Baroni locali și clone second-hand
Când un deputat se folosește de funcția sa și îi convoacă pe șefii poliției județene în biroul prefectului, ca să le ceară socoteală pentru că-i opresc beizadeaua în trafic, avem de-a face cu un abuz de putere.
Câți dintre cetățenii obișnuiți – din Focșani, din Vrancea sau de aiurea – credeți că au intrat în biroul prefectului Berbece, în ultimii doi ani? Câți dintre ei, credeți, și-au permis să-i ceară, aceluiași prefect, Berbece, să cheme șefii poliției, ai spitalului, ai Protecției Consumatorilor etc. la Prefectură, ca să le ceară socoteală? Și pentru câți astfel de cetățeni credeți că a mediat Gheorghiță Berbece o întâlnire în biroul Prefecturii, așa cum a făcut-o pentru Ion Ștefan?
Din acest motiv, se impune o demisie de onoare, ca să-l parafrazez pe șeful PNL, Florin Cîțu, din funcția de prefect a lui Gheorghiță Berbece. Personal, dacă aș fi mai radical, aș cere chiar și o anchetă pe acest subiect.
Când un deputat, fost ministru, intervine pe lângă șefii poliției rutiere ca să-i favorizeze beizadeaua în trafic și să nu-l mai tragă pe dreapta, vorbim deja de trafic de influență.
În fiecare zi sunt opriți în trafic, mii de cetățeni obișnuiți pentru tot felul de motive, de multe ori neîntemeiate. Până la urmă asta este treaba agenților de circulație: să oprească în trafic conducătorii auto, atunci când li se pare că ceva este în neregulă cu ei.
Cîți dintre acești cetățeni particulari, care se consideră șicanați de polițiști, își permit să le ceară șefilor poliției să fie favorizați? Și, mai ales, câți își permit să le ceară acest lucru în biroul prefectului județului? Și nu vorbesc despre cei care au în spate un tătic parlamentar, primar, președinte de consiliu județean, ministru, prefect sau mai știu eu ce.
Aici s-ar impune, zic eu, o anchetă penală și o demisie de onoare din partea deputatului. Dar, știm cu toții, parlamentarii români nu au onoare. Iar în cercul lor, cei care demisionează pentru asemenea „nimicuri”, o intervenție în favoarea unuia sau altuia, un trafic de influență, un abuz de putere etc. sunt luați de fraieri.
Când un deputat, în cazul de față Ion Ștefan, își permite să sune la ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și să-i ceară să trimită corpul de control la poliția Vrancea, ca să-i ancheteze pe polițiștii care îi opresc beizadeaua în trafic, lucrurile devin și mai grave. Iar când o face arogant, de față cu șefii poliției, în biroul prefectului, situația devine cu adevărat explozivă.
Pe lângă abuzul pe care îl comite, cerând direct intervenția ministrului, deputatul încearcă să-i intimideze pe polițiști ca să nu-și mai facă treaba atunci când au de-a face cu fiul sau cu vreun alt protejat de-al său. Scopul este evident. Nu prezența corpului de control la Focșani își dorește deputatul, ci subordonarea instituției Poliției.
Iar dacă ministrul Afacerilor Interne dă curs cererii telefonice a unui deputat, făcută în biroul prefectului, în fața șefilor poliției și trimite corpul de control la Focșani, avem de-a face cu un abuz de putere, trafic de influență și lipsă de respect față de cetățeni.
În câte cazuri ați auzit ca ministrul Lucian Bode să fi trimis corpul de control ca să cerceteze comportamentul unor polițiști, după ce a primit un telefon din partea unor simpli cetățeni? Câți cetățeni obișnuiți își permit să-l sune pe Lucian Bode, ministrul de Interne, și să-i ceară intervenția pe lângă polițiști, pentru a nu mai fi opriți în trafic?
Am analizat pe larg intervenția deputatului Ion Ștefan, în favoarea fiului său, pe lângă Ministrul Afacerilor Interne, pentru a înțelege mai bine că o astfel de situație nu este normală. Există proceduri legale prin care eventualele abuzuri ale unor instituții precum poliția sunt cercetate.
Întâlnirea din biroul prefectului demonstrează că, în ciuda garagarei politice, anumite categorii de indivizi (parlamentari, miniștri, politicieni, oameni de afaceri etc.) sunt mai egale în fața legii decât restul cetățenilor, cei obișnuiți. Așa ceva nu este normal și nu ar fi trebuit să se întâmple. De fapt, nici nu s-ar fi întâmplat într-un stat serios (nu vreau să spun stat de drept deoarece această sintagmă și-a pierdut valoarea).
Iar aici nu vorbim doar de un act al unui deputat care intervenit în favoarea beizadelei sale, ci de un lanț de acte și fapte care ar fi trebuit evitate. Un lanț de fapte ce ridică semne de întrebare cu privire la onorabilitatea unor instituții ale statului român: prefectură, poliție, Ministerul de Interne.
În primul rând, prefectul Gheorghiță Berbece avea obligația să refuze categoric să convoace șefii poliției la el în birou, la cererea deputatului Ion Ștefan, pentru a-i rezolva o problemă personală. Trebuia să-l trimită să facă o sesizare oficială, conform procedurilor legale în vigoare.
În al doilea rând, șefii poliției ar fi trebuit să se ridice și să iasă pe ușă în clipa în care deputatul a deschis gura și le-a cerut să-i lase beizadeaua să se dezlănțuie așa cum își dorește în trafic.
În al treilea rând, ministrul Bode ar fi trebuit să-i închidă telefonul în nas deputatului, în momentul în care a aflat pentru ce i-a solicitat prezența corpului de control la Focșani.
În al patrulea rând, cel mai grav, mi se pare că cei ce l-au înlăturat pe Marian Oprișan, după alegerile din 2020 și care se împăunează cu acest lucru, au făcut-o nu ca să schimbe ceva în bine, în acest județ, ci doar ca să-i ia locul.
Ca să se spună despre ei că sunt baroni locali. Ca să dea ordine și să pretindă ascultare din partea tuturor și ca să fie tratați ca niște feudali cu drept de viață și de moarte, în fața cărora să-și incline capul toți funcționarii, directorii, judecătorii, procurorii și, de ce nu, toți cetățenii obișnuiți. Ca să inspire teamă tuturor celor cu care intră în contact.
Personal, nu cred că acest lucru au dorit cetățenii județului, atunci când au votat cum au votat în 2020. Nu cred că și-au dorit ca județul să fie administrat doar pe Facebook și prin mesaje propagandistice, așa cum s-a întâmplat din 2000 încoace. Nu cred că și-au dorit alți baroni locali, galbeni sau albaștri, după caz.
Și mai ales, refuz total să cred că vrâncenii și-au dorit ca Marian Oprișan să fie înlocuit cu niște clone mai mici, second-hand, dar la fel, dacă nu mai rele.