Opinii

Arta conversației în volumul „Dialoguri polifonice” al scriitorului vrâncean Culiță Ioan Ușurelu. O sută de interviuri cu scriitori

Radu BORCEA
28 iun 2022 2070 vizualizări

Prolificul scriitor Culiță Ioan Ușurelu, care, în același timp, mai „păstorește” editura și revista cu același nume, Salonul literar, oferă cititorului, în aceste zile, un nou volum de interviuri cu un titlu sugestiv: Dialoguri polifonice prin care sunt „iscodiți” 100 de scriitori, de la cei mai reprezentativi din România (cu amprentă vizibilă în patrimoniul literaturii române contemporane) până la debutanți.

Dincolo de pasiunea pentru scrisul literar de amplitudine – romane, eseuri, piese de teatru, cronici literare, de pasiunea catalizatoare pentru perpetuarea Festivalului Internațional de Creație Vrancea Literară (prima ediție datează din anul 2012), Culiță Ioan Ușurelu manifestă un interes aparte (de când s-a afirmat în lumea literară) și pentru a-i cunoaște „pe dinăuntru” pe confrați săi întru condei și călimară. Scriu „pe dinăuntru”, pentru că, „la vedere”, marile personalități intervievate sunt cunoscute prin opera lor din librării și din bibliotecile publice și personale. Dar nu-i suficient. Lumea iubitorilor de literatură dorește să știe mai multe amănunte despre frământările interioare ale unui scriitor anume, despre modul în care el apreciază literatura română și pe cea universală, despre modul în care se face critică literară, despre scriitor și caracterul lui, despre viața personală cu bucuriile, luminile și umbrele ei. Iar autorul Dialogurilor polifonice s-a exersat încă din anii 2007 și 2009 în acest gen de la granița dintre literatură și publicistică, prin volumele „Generații –Dialoguri necesare” traduse și în limba franceză de regretatul Constantin Frosin.

Un an mai târziu, în 2010, lui Culiță Ioan Ușurelu avea să-i apară volumul „Convorbiri esențiale”, cu personalități din elita scriitoricească, artistică și culturală a țării, dar și din străinătate, urmat de op-ul Scriitori vrânceni prin interviuri, pentru ca, în anul 2020, să vadă lumina tiparului o carte de interviuri antologică: Jurământul lui Homer; un dialog cu 222 de întrebări pentru marele scriitor romașcan Lucian Strochi, despre care am găsit numeroase referiri critice apreciative în revistele de profil și în mediul on-line. Atunci mi s-a părut că aceasta din urmă este cea mai valoroasă carte de interviuri despre scriitori și lumea lor, pe care am citit-o vreodată. Iată însă că poetul ieșean Emilian Marcu plusează și scrie apăsat (în prefață) că „Dialoguri polifonice este, cu siguranță, una dintre cele mai mari și mai bune cărți de interviuri care s-a publicat la noi în ultimii ani”. Apreciere care nu mai necesită alte comentarii. Un elogiu pe care îl merită și Editura Papirus Media din orașul moldav Roman.

Cum am menționat și mai înainte, în Dialoguri polifonice întâlnim interviuri cu academicieni și mari poeți, prozatori, dramaturgi, critici literariși artiști de renume -  Eugen Simion, Valeriu Cotea, Nicolae Manolescu, Nicolae Breban, Theodor Codreanu, Radu Cârneci, Irina Mavrodin, Varujan Vosganian, Paul Everac, Viorel Savin, Gheorghe Istrate, Petru Isachi, Lucian Strochi, Emilian Marcu, Marina Șaleapina (balerină de faimă mondială);cu scriitori din generația de astăzi care au intrat pe poarta consacrăriiîn literatură (conducători de filiale ale Breslei USR, de reviste, aceștia formând eșalonul celmai numeros), dar și cu oameni de condei care bat la porțile consacrării. Cei mai mulți dintre aceștia din urmă au fost promovați, prin scrisul lor, de Culiță Ioan Ușurelu, în Revista Salonul literar, apoi au primit botezul scriitoricesc prin editura cu același nume.

100 de scriitori intervievați de autorul volumului Dialoguri polifonice înseamnă mii de întrebări; înseamnă să fi cunoscut în amănunt opera lor, înseamnă curiozitatea de a afla ce s-a petrecut/se petrece în „atelierul de creație” al fiecăruia dintre ei, înseamnă să adresezi întrebări incomode și să insiști să afli ceea ce ți-ai propus.

Spre final, autorul menționează că a scris o carte plină de iubire pentru oamenii intervievați, care au o neodihnă în plus față de ceilalți semeni ai noștri:  pasiunea pentru cuvântul scris. „Fiind directorul Editurii Salonul literar, scriitorul Culiță Ioan Ușurelu a scris sau a prezentat opera celor peste două sute de membri sau nemembri au uniunii Scriitorilor din România care au publicat la editura respectivă”.

La rându-i, într-o carieră scriitoricească atât de îndelungată și prolifică, a primit , în „compensație”, în publicații periodice sau în volume, sute de cronici și referințe critice despre opera sa. O operă OMNIA căreia îi adaugă continuu noi pagini și noi volume.

Radu BORCEA

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.