Opinii

A privi dincolo de om

Ziarul de Vrancea
6 nov 2013 3535 vizualizări
Obişnuiesc să merg pe stradă şi să mă uit la oameni. Îmi place faţa lor; uneori posomorâtă, alteori senină, dar de fiecare data preocupată. E o preocupare care este legitimă, fie pentru ziua de mâine, fie pentru rezolvarea imediată a unei probleme urgente. Dar îmi mai place să-i privesc pe oameni pentru că în spatele lor stă mereu o "lecţie de iubire".

Sigur, astăzi înţeleasă într-un mod banal, dar mereu aceeaşi. Este iubirea celor care "ne-au vrut", a părinţilor care aveau libertatea să nu ne introducă în această lume, dar au făcut-o şi le suntem datori pentru asta. Este iubirea lui Dumnezeu pe care mulţi îl consideră departe sau şi mai rău, nu-l acceptă. Iar logica e simplă! Ce face el pentru mine, ca să mă convingă de existenţa lui? E şi mai simplu! Mă menţine în existenţă! Şi o face în mod gratuit, fără să-mi trimită "factura" la sfârşitul lunii, fără să mă învinuiască pentru slăbiciunile mele, ci gata să mi le ierte oricând îi cer iertare.
    Iar iubirea lui, de când a creat universul, a pus-o în noi, în creaturile sale, încă de le început, în primii oameni, pe care Biblia îi numeşte Adam şi Eva, şi apoi în cei care le-au succedat, până la noi, la părinţii noştri, la noi, la fiecare dintre noi, care suntem atât de ocupaţi astăzi cu de toate, dar nu cu esenţialul; să-l văd în celălalt, care poate fi oricine: soţia, soţul, copiii, omul de pe stradă, păcătosul, sfântul, să văd "chipul şi asemănarea lui".
    Tot mergeti pe strada, nu piedeţi ocazia să-i priviţi pe oameni. Dincolo de ceea ce vedeţi, e Dumnezeu care ne spune tuturor: "Eşti creatura mea! Te-am iubit din veşnicie şi te iubesc până în veşnicie.

 

Preot Felician Tiba

 

Preotul Felician Tiba susţine în săptămana 4-10 Noimebrie 2013, la Biserica roamno-catolică “Sfinţii Petru şi Paul” din Focşani, predicile din cadrul “Sfintelor Misiuni Populare”. În varstă de 39 de ani, preotul Tiba a activat ca formator la Institutul Teologic din Iaşi, a făcut sudii în Italia, iar în prezent este paroh la Biserica Romano-Catolică Sfânta Tereza din Piatra Neamţ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.