Opinii

Dragi elevi, inspectorii şcolari nu sunt modele pentru voi!

Ziarul de Vrancea
27 oct 2013 3082 vizualizări
“Am reuşit în mare măsură să avem elevi cu o ţinută decentă la şcoală, netatuaţi, fără piercing şi alte probleme, dar avem semnale de la elevi legate de ţinuta cadrelor didactice. Haideţi să nu solicităm doar celor care se află în faţa noastră să aibă o ţinută decentă, ci în primul rand să analizăm ţinuta proprie. Aş pune puţin accent şi pe ţinuta morală şi profesională. Haideţi să facem front comun să depăşim aceste situaţii”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Balaban, care le-a reamintit directorilor că dascălii trebuie să fie modele pentru elevi.

Încă nu mă dumiresc ce conduce România: ipocrizia sau pudibonderia.
Dacă dascălii sunt modele pentru elevi, atunci inspectorii şcolari, care sunt în vârful ierarhiei, sunt supermodele şi pentru elevi şi pentru dascăli. Păi să vedem ce lecţii de viaţă le sunt oferite tinerilor aflaţi la început de drum şi ce înţeleg cadrele didactice din mesajele venite de sus.
Cea mai importantă lecţie învăţată de dascălii din subordine şi mai ales de elevi este că, indiferent dacă ai sau n-ai ţinută morală şi profesională, fără sprijin politic nu pupi în veci un post de şef la Stat, inclusiv la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Că şi dacă eşti Spiru Haret, reformatorul şcolii româneşti, fără sprijin politic tot n-ai nicio şansă să conduci ceva în actualul minister.
Mai înţeleg că şi dacă la liceul la care eşti director nu prea se predă carte, tu personal poţi să ai parte, contrar dictonului depăşit: ”ai carte, ai parte”. Că etapele profesionale se ard sau se sar cu condiţia să fii membru de partid.
Conform modelului impus de inspectorii şcolari, elevii ar trebui să se bulucească în organizaţiile de tineret ale partidelor pentru a avea o şansă în viitor. Probabil că fiecare individ din generaţiile viitoare va activa într-o organizaţie politică, vor fi mai înregimentaţi decât am fost noi în timpul comunismului, o ţară cu 18 milioane de activişti. Iar dictonul se va trasforma în "n-ai partid, eşti stupid".
Ce mai învaţă elevii de la supermodelele şcolare… De exemplu: de la transferul cu cântec al unor elevi de la licee mai slab cotate la un liceu renumit învaţă că dacă ai pile se rezolvă totul în viaţă. Că nu trebuie să înveţi ca să ajungi unde ţi-ai propus, e de ajuns ca domiciliul tău să fie departe de şcoala unde ai fost repartizat, ca aerul din clasa respectivă să aibă oxigen prea mult sau ca apa de la toaleta şcolii să fie prea lichidă. În faţa acestor catastrofe umanitare inspectorii şcolari trebuie să ia măsuri. Sunt atenţi la nevoile anumitor elevi, dar doar a celor foarte ambiţioşi, cum declară unul dintre ei. Acum, ca o paranteză, şi eu am ambiţia să urc vârful Himalaya, mi-ar sta bine, aş avea cu ce să mă laud. Singura problemă e că eu nu găsesc un sponsor să-mi plătească un elicopter care să mă lase direct acolo…că parcă n-aş urca teleleu ca fraierul…să urce pe jos alţii…dar să ştiţi că ambiţie am!!
Prin urmare, elevii observă că pentru unii dintre noi examenul de admitere la liceu sau de ocupare a vreunui post este opţional sau fără relevanţă, pentru că pe aceştia îi recomandă … ambiţia de care dau dovadă. Am să încerc şi eu să mă duc la „Vocea României”, am să le spun că mă recomandă vocea şi talentul meu, aşa că nu mai este nevoie de audiţie.
Ce mai învaţă elevii…că până şi reuşita în mediul privat o datorezi tot politicului şi nu competenţei: avocaţii care reprezintă IŞJ în probleme politice se schimbă în funcţie de partidul aflat la putere.

Dragi inspectori şcolari,

dacă vreţi să fiţi modele pentru copii este de preferat să vă tatuaţi şi să vă faceţi piercing, dar să urcaţi etapele profesionale pe merit şi nu cu proptele politice, să respectaţi munca elevilor care au intrat la liceele cu renume, să ţineţi cât mai departe politica de şcoală.

Dragi elevi, inspectorii şcolari nu sunt modele pentru voi! Căutaţi-i printre dascălii voştri, mai ales printre cei cu o ţinută vestimentară modestă…e foarte posibil să fie la pachet cu o ţinută morală de excepţie. Şi purtaţi, dom'le, piercing şi cercei, nu astea vă vor denatura caracterul!

P.S. Poate credeţi că exagerez în ce priveşte modelele… Zilele astea este în desfăşurare campania pentru alegerea Preşedintelui Consiliului Şcolar al Elevilor de la Liceul Cuza. Unul dintre candidaţi este unul dintre „ambiţioşii” care-au intrat pe uşa din dos la acest liceu. Culmea, unul dintre proiectele cu care se prezintă în faţa colegilor se cheamă „Managementul carierei”, iar altul se cheamă "Dezvoltare personală"!!  Păi vedeţi ce similitudine? Modelul de ascensiune în viaţă este acela bazat pe pile şi tupeu.
Dragi elevi de la Cuza, ca absolvent al acestui liceu (şi admis aici în urma unei competiţii foarte dure pe vremea mea) am şi eu o rugăminte. Am să vă rog să daţi o lecţie de viaţă acestui tânăr, nu de alta, dar are tot ce-i trebuie să ajungă un mare om politic în ţara asta. Iar destinul nostru este influenţat de calitatea conducătorilor noştri.
El trebuie să înveţe că o carieră se construieşte cu muncă şi migală, nu cu gargară. Ar putea să candideze în anii care vin, după ce dovedeşte că poate termina corect un lucru început greşit. Acum e prea devreme pentru candidatură. Pentru a-l corecta nu trebuie să fiţi violenţi, nu trebuie să-l jigniţi, cel mai simplu mod de corecţie este ca atunci când se vor deschide urnele să constate că nu a luat decât un vot: al lui.


Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Le prince des Bavards, acum 3821 zile, 8 ore, 9 minute, 3 secunde
Se scriu articole cu substanta in ziarul de Vrancea. Si cu morala... Pana la urma, respectand nuantele, nu s-au schimbat prea mult lucrurile. Articolul ar fi fost valabil, mutatis mutandis, si acum 25 citeste integral
cuzista din vechea garda, acum 3825 zile, 19 ore, 2 minute, 35 secunde
Bine scris,bine spus!ochi care sa vada avem,urechi care sa auda avem,dar minte care sa priceapa avem?sunt convinsa ca avem si minte si atunci ce nu avem?CURAJ.Urmasilor nostri cuzisti le doresc sa citeste integral
Portaru' de la liceu, acum 3825 zile, 20 ore, 50 minute, 58 secunde
Se alege Preşedintelui Consiliului Şcolar al Elevilor de la Liceul Cuza ? Prostii importate de pe alte meleaguri... Sau un nou UTC. Si ce face acest "Presedinte"? Caini sunt, frunze de citeste integral
ema, acum 3826 zile, 21 minute, 48 secunde
Cine din ISJ sa fie modele?Balaban,Ionascu ...niste acrituri care in urma cu 5-6 ani au desfiintat colegii cu pretentii utopice.Ionascu a asezat-o pe sotie, prof la scoala sanitara citeste integral
Un PROFESOR de altadata, acum 3826 zile, 2 ore, 54 minute, 50 secunde
Bun articolul ,a pus punctul pe "I"! Este un dicton de care cadrele didactice trebuie sa-l respece si sa tina cont :"Vorbele invata, exemplele conving".E adevarat ca in scoli se citeste integral
john, acum 3826 zile, 5 ore, 8 minute, 9 secunde
Ce nume poarta "ambitiosul"?Cumva numele pasarii care nu isi cloceste ouale.....
cet., acum 3826 zile, 5 ore, 59 minute
asemanator,e si cazul acelui prof. care aspira mereu la functia de director al unui colegiu.
APOLITICUL, acum 3826 zile, 7 ore, 38 minute, 34 secunde
Felicitari ! Aveti dreptate, politicul a denaturat la inceput atmosfera din scoli si apoi a stricat intreg invatamantul romanesc. Tote ascensiunile in cariera didactica se fac politic. ,, Ai culoare, citeste integral
profesor, acum 3826 zile, 7 ore, 58 minute, 19 secunde
Bine spus! Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.