Opinii

Rămanem uniţi. Fără Orctalk printre noi! Şi cum rămane cu DNA

Alina Mungiu-Pippidi
15 oct 2013 1016 vizualizări
Oriunde am fi fost azi, mulţi dintre noi am ieşit în continuare în stradă. Şi trebuie să continuăm să ieşim. Nu vă lăsaţi intimidaţi de cantitatea enormă de diversiuni şi subminări cu care plouă pe net, propagate fie de duşmanii noştri, de oamenii corupţi care au creat şi perpetuat această situaţie, fie de diverşi impotenţi cinici care nu mai au altă specialitate decît orctalk-ul.

Nu ştiţi ce e orctalk? Recitiţi-l pe Tolkien, volumul trei spre sfîrşit, cînd eroii vin acasă şi găsesc the Shire de nerecunoscut în dezbinare, turnătorie, meschinării de tot felul. Orctalk e limbajul celor fără caracter şi fără aspiraţii, cei cărora nu le plac idealiştii, nu le plac activiştii, nu le place nimeni care nu se scaldă fericit în mediocritatea lor morală, şi care activ propagă zvonuri, bîrfe invidioase şi mizerii. Orctalk e jargonul celor care demult au renunţat la aspiraţia de a fi buni, dar nu pot dormi că sînt alţii mai buni ca ei şi îşi fac o ocupaţie în a propaga individia, zîzania şi diversiunea. 

Cum scria în 2005 Adrian Severin, care a dus faima corupţiei noastre în Europa, problema nu e lipsa de morală a românilor, ci puriştii ca mine care propagă iluzia că e omenesc să fii altfel decît corupt, intoxicând astfel poporul român. Azi acest discurs cinic în tot felul de forme îl ţin alţii, chiar oameni despre care aveaţi o părere mai bună şi acum arată de fapt cine sînt. Sînt nişte nimeni, sînt nişte oameni înfrînţi demult, oricum i-ar chema şi pe oriunde ar semna. Cît despre oamenii politici, au atins limita de jos a curajului şi o iau la fugă din faţa oricărei discuţii reale cu noi, în care nu ar mai fi protejaţi de obedienţii lor.
Nu avem diferenţe reale. Manifestaţia noastră trebuie să rămînă unită. Ce a făcut DNA pentru a curăţa Înalta Curte de corupţie este istoric şi apreciat de toată lumea. Vrem un DNA liber de influenţă politică şi puternic. Vrem un DNA unde poziţiile de şefi să fie ocupate prin concurs organizat de CSM, nu numiri făcute de oamenii politici, oricum i-ar chema. Şi vrem un DNA care să lămurească Roşia Montană, meciul Bute şi alte dosare îngropate. Şi dacă vor avea acest curaj mai departe se pot baza pe noi că îi vom apăra de intervenţie politică. Sîntem de partea lor.

Rămîneţi uniţi. Fugiţi activ de orice surse care vă spun că un om care manifestă lîngă dvs o să iasă mai bine la sfîrşit. De cum începeţi să citiţi ceva pe net întrebaţi-vă: are acest autor ceva de spus constructiv, sau e doar orctalk.

Stay clear of orctalk. Îmbolnăveşte chiar în doze mici.
# Uniţi salvăm Roşia Montană. Şi poate şi altele...
Articolul original aici: http://www.romaniacurata.ro/ramanem-uniti-fara-orctalk-printre-noi-si-cum-ramane-cu-dna-4192.htm
Alina Mungiu-Pippidi este unul dintre cei mai importanţi politologi români, având ca domenii de expertiză politicile publice şi democratizarea. Ea conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin şi este initiatoarea portalului www.romaniacurata.ro, al Societăţii Academice din Romania, un loc unde romanii cu spirit civic pot lua atitudine şi unde scrie ori de cate ori are cea important de spus.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3837 zile, 12 ore, 10 minute, 15 secunde
...AL"DE PIPPIDI, EL SI EA, MUGUR CIUVICA,etc...DAU DIN GURA,NEPRODUCTIV...DE CE DRACU" nu stai medic,cucoana!!?? ai avea responsabilitati!!! CA SI GURISTA,INSA,VERBA VOLANT!!! BANI LA citeste integral
Rareş Chinescu, acum 3844 zile, 10 ore, 50 secunde
Eu aş întreba-o pe doamna Mungiu dacă postul Antena 3, în general, şi emisiunea lui Gâdea, în particular, sunt Orctalk. Nu de alta, dar a petrecut atâta timp acolo, girând cu prezenţa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.