Opinii

Va fi Siria noul focar de război al Orientului Apropiat?! (II)

Ziarul de Vrancea
2 oct 2013 836 vizualizări
Am întârziat continuarea acestui articol cu partea a doua datorită evoluţiei derutante a evenimentelor. Ceea ce părea un atac iminent din partea SUA s-a transformat într-o lungă dispută internaţională cu şanse de a fi evitat un nou focar de război.

M-a pus pe gânduri şi cele afirmate de Bashar Al Assad, într-un interviu acordat ziarului “Le Figaro”, preluat de cotidianul spaniol “El Mundo”. Atenţiona că Orientul Apropiat stă pe un” butoi de pulbere” şi focul este aproape. Toată lumea va pierde controlul situaţiei barilului, existând pericolul unui război regional.
Întrebat de Le Figaro dacă poate demonstra că armata sa nu a utilizat arme chimice pe 21 august în periferia Damascului, Assad cere la rândul său argumente de la Obama şi de la Hollande. Preşedintele Siriei îl consideră pe Obama un lider slab, care acţionează sub presiuni din interior. Inevitabilul atac împotriva Siriei s-a amânat sine diae şi datorită poziţiei Rusiei, care prin Vladimir Putin a cerut probe la vedere.
Revenind în actualitate, va trebui să reflectăm la adevăratul motiv al unei posibile intervenţii,care nu poate fi decât de ordin economic.
Concernul american Noble Energy a descoperit în Bazinul Levantin din Mediterană un uriaş zăcământ de gaze naturale de 3.454 miliarde metri cubi. Sunt interesate direct Siria, Fâşia Gaza, Hamas-ul, care irită Israelul, Ciprul, care irită Turcia. Luptă mare!
Mai importante sunt ştirile de ultimă oră.
Putin se teme de trişare şi atenţionează guvernul sirian. Întâlnirea lui Putin cu Obama rămâne cu multe puncte tainice în privinţa poziţiei faţă de problema siriană.Întreg Occidentul studiază posibilitatea unei intervenţii militare în Siria.
BBC Mundo rezumă ultimele evenimente legate de acest posibil focar de război.
•    Guvernul sirian a avertizat că orice acţiune militară a SUA va echivala cu sprijinul Mişcării Al Qaeda şi al aliaţilor săi. Faisal Mekdad, viceprim-ministru al Relaţiilor Externe din guvernul sirian, a afirmat că grupuri înarmate susţinute de SU şi nu armata siriană au folosit arme chimice. Egiptul, Iordania şi Libanul sunt în căutarea unor soluţii diplomatice.
•    Secretarul SUA, John Kerry, asigură că sunt probe suficiente pentru a ataca Siria,
•    Papa Francisco cere pace în Siria.
•    Guvernul Siriei a anunţat că forţele sale armate sunt în alertă.
•    Majoritatea francezilor nu doresc ca ţara lor să sprijine un atac militar contra Siriei.
•    Vladimir Putin califică drept absurdă afirmaţia SUA care susţine că regimul sirian a folosit arme chimice.
•    Guvernul Rusiei a declarat că ameninţarea Washington-ului de a folosi forţa contra Siriei este inacceptabilă.
•    Ministrul de Externe al Germaniei Guido Westerwelle a asigurat că ţara sa nu va lua parte la o acţiune militară contra Siriei.
•    Cancelarul Angela Merkel i-a comunicat lui Barack Obama că era important să aştepte hotărârea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
•    Francois Hollande a dat asigurări că Franţa este una din puţinele ţări cu forţe militare capabile să execute o acţiune militară în Siria.
•    Guvernul american a dat de înţeles că va putea acţiona singur într-o posibilă intervenţie militară în Siria.
•    Parlamentul britanic a votat împotriva începerii acţiunilor militare contra guvernului sirian.
Păreri pro şi contra. Democraţie sau petrol? Va fi Siria noul focar de război în Orientul Apropiat? La această oră, adepţii unui nou război sunt din ce în ce mai puţini. Normal ar fi ca să învingă raţiunea!

 


Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
danb, acum 3857 zile, 12 ore, 42 minute, 43 secunde
De acord cu antecomentatorul meu, Ciprian. Editorialul e absolut halucinant, in sensul ridicol al cuvantului. E ca si cum ai vedea un extraterestru dandu-si cu parerea la televizor despre viticultura citeste integral
Ciprian, acum 3857 zile, 14 ore, 16 minute, 41 secunde
Dom profesor, ati sarit 2 saptamani de evolutie a evenimentelor. E legitim sa fiti ingrijorat, dar s-a dus subiectul, si, s-a rezolvat intre timp. Nu va ma apucati sa comentati relatii internationale citeste integral
Autorul, acum 3857 zile, 5 ore, 10 minute, 4 secunde
Forumistul Ciprian este atât de naiv şi crede că eu nu ştiu ce s-a întâmplat în Siria.Nu-i trece prin gând că articolul a fost scris acum două săptămâni,iar Redacţia a considerat că are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.