Opinii

Miros de migdale amare

Ziarul de Vrancea
25 sep 2013 4003 vizualizări
Cianura de sodiu este sarea de sodiu a acidului cianhidric. Se prezintă sub formă de pulbere albă, cu miros slab de migdale amare, foarte usor solubilă în apă, cu reacţie puternică alcalină. Datorită costului redus, a înlocuit cianura de potasiu în mai toate întrebuinţările sale tehnice. Este foarte toxică.

Doamnelor şi domnilor, miroase urât, a intoxicare!
Înainte de a mirosi a migdale amare, toată afacerea asta cu exploatarea Roşiei Montana îmi miroase a amatorism şi manipulare ieftină. Care-mi lasă un gust amar şi care mă face circumspect.
Pe scurt, de ce am devenit un antiRoşia Montană:
1.Delegarea de competenţe.
.Guvernul, mai precis Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, nu dă un aviz pozitiv sau negativ pe proiectul Roşia Montană până când parlamentarii nu votează dacă proiectul merge sau nu mai departe.
Asta se traduce în felul următor: specialiştii de la minister aşteaptă decizia Comisiei Speciale a Parlamentului, adică decizia unor veritabili amatori într-o problemă pur tehnică. Atât de “specialişti” sunt cei din Comisie încât vicepreşedintele acestora, liberalul Andrei Dominic Gerea, declară competent: „Sperăm să fim luminaţi de gândul cel bun, nu de altceva”!! Băi, frate, păi mergeţi la o mânăstire, ceva, sau apelaţi la mama Omida, nu-i mai simplu? Sau daţi cu banul.
Senatorii şi deputaţii din comisia specială sunt amatori în domeniu şi o recunosc deschis: de aceea, vor pleca într-o vizită de documentare la Roşia Montană şi îi vor invita în Parlament şi pe reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii. Dom’le, muncă de informare, nu glumă! Adică ai geologi, ai specialişti independenţi în industria de profil, ai chimişti, ai specialişti în legislaţia de mediu, ai jurişti în Guvern, ai ditamai Academia Română şi tu trimiţi să investigheze nişte gargarigii puşi acolo pe bază de altgoritm politic?! Păi foarte bine pot să investigheze şi prăbuşiri de avioane, la fel de multe cunoştinţe au.
Curat, murdar, ce să zici! E ca şi cum eu, care nu ştiu nimic despre cancer, mă duc la o clinică de oncologie, vorbesc cu pacienţii, cu doctorii, şi apoi îmi dau competent cu părerea despre cum să tratăm noi boala.
Ce vedem de fapt aici? O delegare de competenţe a guvernului aiuritoare. De ce o face? Plaja de presupuneri este mare, de la laşitate până la înţelegeri obscure, ilegale. Că din câte ştiu, DNA-ul nu poate chema în judecată Parlamentul, dar pe membrii Guvernului, da.
2. Modul de acţiune.
Mi se pare dubios modul în care locuitorii de la Roşia Montană şi-au bătut singuri cuiul în talpă ţipând apoi ca din gură de şarpe după un cleşte. Nu înţeleg de ce aleşii locali au declarat zona ca una monoindustrială cu specific minier, facând astfel imposibilă initierea oricărei alte activităţi care ar fi putut sprijini dezvoltarea economică a zonei, inclusiv a activităţilor de turism. După ce produci Hotărârea asta apar reclame (bine făcute, profesioniste, capabile să stârnească valuri de emoţie!) despre şomajul din regiune, despre cât de greu se descurcă populaţia în zonă, despre sărăcia endemică de acolo.
Aşa încep presiunile mediatice cu tot teatrul de rigoare: mineri îmbrăcaţi în echipament impecabil, autoblocaţi în galerii turistice, pelerinajul politicienilor ce brusc nu mai pot de grija lor, doamne simpatice care croşeteză şosete pentru supravieţuire.
Bineînţeles că este o problemă cu locurile de muncă în zonă, dar ea există în foarte multe zone din România, inclusiv în zone care nu încearcă să se saboteze singure.
Cineva aplecat spre teoria conspiraţiei chiar ar putea bănui o înţelegere între Consiliul Local şi Companie…
3. Deocamdată avem un stat slab. Şi corupt.
Indiferent de cine este la guvernare, nu cred că avem maturitatea şi integritatea să gestionăm aşa cum se cuvine asemenea exploatare. Noi am eşuat cu Bechtelul, am plătit de ne-au sărit ochii, pentru nişte simple autostrăzi ce presupuneau condiţii şi termene clare, la vedere, ce să mai spui de o exploatare la o mină de aur?! De fapt, observ că nici n-am început exploatarea şi suntem deja buni de plată, trebuie să plătim despăgubiri companiei.
4.Proiectul de lege pregătit de Guvern este croit parcă pe dorinţele canadienilor.
Îţi face impresia că avocaţii lor le-au dictat guvernanţilor ce să scrie.
Aşa că mai bine să lăsăm Roşia Montana generaţiilor următoare.

Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 3863 zile, 7 ore, 57 minute, 25 secunde
Asta se intampla cand in toate domeniile sunt numiti sefi doar pe criterii politice si de competente. Se iau decizii, se fac declaratii functie de interese de partid si nu functie de rapoartele citeste integral
R.A., acum 3864 zile, 8 ore, 50 minute, 52 secunde
Cel mai mult ma deranjeaza curvasareala si ipocrizia politica Am cautat pe net timp de cinci minute cam ce spuneau cei ce acum sunt pentru Proiectul Rosia Montana si iata ce-am gasit; Declaratii din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.