Opinii

"Eutanasierea" şoferilor

Rareş Chinescu
17 sep 2013 3932 vizualizări
Mărturisesc că de ceva timp nu mai am somn. Nopţile mele sunt populate de coşmaruri. Mă zvârcolesc în pat, cuprins de gânduri negre, închipuindu-mi cele mai sumbre scenarii. După ce adorm chinuit, începe visul, acelaşi mereu… Se face că mă duc la o nuntă, petrecere mare, veselie, beau o tărie la început, ceva şpriţuri pe urmă, iau taxiul la final, mă duc acasă, dorm bine, plec odihnit a doua zi în oraş, hop! mă opreşte agentul de Poliţie.

Se face că mă duc la o nuntă, petrecere mare, veselie, beau o tărie la început, ceva şpriţuri pe urmă, iau taxiul la final, mă duc acasă, dorm bine, plec odihnit a doua zi în oraş, hop! mă opreşte agentul de Poliţie. Eu încă visez frumos… dumnealui se prezintă: sunt cutărescu, actele d-stră la control… vă rog să sulfaţi aici…nicio problemă, zic eu liniştit…se pare totuşi că avem o mică problemă, zice liniştit şi agentul de Poliţie…aţi fost depistat având o concentraţie de 0,01mg/l alcool pur în aerul expirat, staţi liniştitit, nu e penală treaba…doar carnetul vi-l săltăm un pic, vreo 3 ani. Inima-mi sare din piept, vreau să protestez: păi, domnule, şi dacă mănânc o salată cu oţet cred că-mi iese… să vedeţi, mă reped eu în explicaţii…io nu vreau să văd decât carnetul, mă repede agentul…Doamne, 3 ani!! Aşa începe invariabil coşmarul.Dar trei ani trec repede…când dormi.

Iată-mă iar cu carnetul în mână, prima zi după trei ani, timp în care am luat ore la psiholog, zdruncinat fiind de lovitura sorţii. Plec de la „Evidenţa conducătorilor auto”, bag a doua, a treia, trec peste o trecere de pietoni pe unde nu trece nici un pieton şi, de undeva din parcare, ascuns de alte maşini, sare agentul de poliţie: sunt cutărescu, actele d-stră la control, vă rog să sulfaţi aici…nicio problemă, zic eu, am devenit abstinent, nici alcoolul rezultat din biotransformarea avansată a ureei nu cred să-l mai am, mă dau eu mare cunoscător… Poliţistul nu pare impresionat şi-mi comunică pe un ton egal: se pare că avem totuşi o mică altă problemă… eu mă înverzesc… acum două ore a fost pus acel semafor, ştiu, e puţin după copaci, dar asta e, aţi trecut pe roşu, trebuie să vă luăm carnetul pentru 2 ani… Dar, domnu’ poliţist, abia se vede, mergeam atent, nu-i nici un pieton, pur şi simplu nu l-am văzut… Îmi pare rău, zice el pe un ton absolut indiferent, unde-i lege nu-i tocmeală…Mă simt ca un animal încolţit, strig în somn, mi se pare o nedreptate…încă doi ani?!… Cinci ani în total?!… Mă simt ca Papillon…dar timpul trece repede… când dormi, iar mă duc la psiholog, mă simt un om de nimic, unul care are o singură „calitate”, să calce permanent în străchini… Încerc să mă trezesc, nu cred că mai suport să o iau, la un sens giratoriu, din cauza indicatoarelor puse strâmb, în sensul opus celui în care se desfăşoară circulaţia, chiar şi pe o porţiune de 10m… 3 ani fără carnet costă asta! Păi ce om cu scaun la cap face asta VOLUNTAR?! Ori e nebun, ori s-a încurcat în semne!Mă rog doar să visez ceva ieftin, un pas făcut de un pieton exact atunci când trec eu cu 30 la oră peste trecerea de pietoni… doar 120 de zile…

Eu cred că am coşmarurile astea pentru că le-am făcut pe toate în viaţa de zi cu zi, şi pe cuvântul meu dacă nu sunt un şofer liniştit! Două accidente am avut în lunga mea carieră de şofer, o dată când, orbit de farurile din spate, am lovit noaptea un cal ce „păştea” fericit asfalt pe DN 2 şi altă dată când, la o intersecţie, un şofer binevoitor mi-a făcut semn să trec şi a intrat unul în mine. Şoferul binevoitor care m-a asigurat că totul e în regulă a şters-o, bineînţeles.

Eu nu înţeleg de ce accidentul în sine este penalizat aproape la fel ca şi contravenţiile fără urmări, cele săvârşite fără rea intenţie.Cei care au lucrat la modificări spun că trebuie sancţionate mai dur abaterile pentru a face şoferul mai responsabil. Hai pe bune!! Au ales calea cea mai uşoară, ca întotdeauna. Domnilor, vă dau eu soluţii!Spuneţi că procentul celor care îşi plătesc amenzile rutiere este mai mic de jumătate, ceea ce înseamnă că, pentru cei care nu plătesc, rolul preventiv al amenzii nu se produce. Atunci e foarte bine venită modificarea apărută, ca şoferului ce primeşte o amendă şi nu a plătit-o în 30 de zile să i se suspende permisul până când va face dovada că a dat banii. Dar de ce nu v-a picat fisa mai repede este greu de înţeles…Trece lumea pe roşu la intersecţii? Puneţi camere video! De câte ori trece, de atâtea ori îi luaţi carnetul, acela înseamnă că o face cu rea voinţă, dar nu mă pedepsiţi pe mine cu 2 ani pentru o greşeală involuntară, fără urmări!Iar asta cu alcoolul.. nu vreau, domle, să fie ca-n Vest, unde chiar poţi să bei ceva beri şi să te urci la volan, dar parcă nici să fim mai catolici decât Papa, să-ţi se suspende carnetul 3 ani (!!) pentru nişte concentraţii derizorii, întâmplătoare, nepremeditate, fără urmări! Suspendă-l trei luni, nu trei ani! Aa, dacă faci accident sau dacă există alcoolemie serioasă, rupe-l pe şofer!

Vreţi accidente mai puţine, păi domnilor guvernanţi, aţi auzit de autostrăzi? Dar de drumuri fără gropi sau bine semnalizate?Cum să nu depăşeşti viteza regulamentară atunci când timpul în care traversezi România este aproximativ egal cu cel care-ţi trebuie ca să traversezi Europa?!

Noi rezolvăm problema accidentelor aşa cum o rezolvăm pe cea a maidanezilor, în stilul nostru heirupist: dacă n-am reuşit să limităm numărul în timp, permanent, printr-o acţiune constantă şi prin mijloace decente, folosim eutanasierea pe scară largă.Omorâm şi câinii, „omorâm” şi şoferii.

Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un şofer, acum 3866 zile, 12 ore, 46 minute, 22 secunde
Sper ca acest proiect să rămână doar o glumă proastă!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.