Opinii

Doamne, ce frumos e la şcoală!

Ziarul de Vrancea
15 sep 2013 2189 vizualizări
Cri, cri, cri…Toamnă gri…



     Tot mai desluşit, noaptea şi ziua, se aude cântecul greierului, personaj emblematic îngrijorat că toamna a venit prea repede şi l-a prins, ca de obicei, fără nimic în cămară. Tot mai des auzim vuietul vântului nerăbdător să intre în scenă ca june-prim, în repetabilul spectacol de sunet şi lumină.  Tot mai obsedant devine fâlfâitul de aripi al păsărilor călătoare, care îşi intensifică pregătirile pentru o lungă călătorie, repetând conştiincios zborul spre înalt. Pe fondul acestui decor scăldat în culorile unei toamne româneşti pline de speranţă, râsul şcolarilor ţării capătă limpezimea şi magia clopoţelului care va suna în curând chemând la învăţătură.
Şcolarii mici, mijlocii sau mari vor fi aşteptaţi cu drag de cei mai buni „copii ai firii”: slujitorii şcolii, aceşti destoinici cantonieri mereu de veghe la viitorul naţiunii.
Pentru cei mici, pe bănci vor fi multe manuale noi. Pentru cei mai mari vor fi manuale parcurse deja de înaintaşi, cu mâzgăleli,cu răvaşe, cu rezolvări. Decât un manual nou, mai bine un maidanez în trusou! Pentru mult trâmbiţatele e-book-uri nu s-au găsit fonduri!!
Absolvenţii de gimnaziu vor fi puţin trişti. La admiterea în liceu, media din cei patru ani de studiu va reprezenta doar 25% din nota finală. Corect? Pe jumătate! Normal ar fi, în tradiţia şcolii româneşti, ca fiecare liceu sau colegiu să-şi organizeze concurs propriu.
Ne temem de corupţie la nivel de unitate şcolară? Să fim serioşi! Faptul divers nu ţine loc de normă!
Da, ne întoarcem la şcoală cu aceeaşi emoţie, părinţi şi copii, învăţători şi profesori! Ar trebui să rostim într-un glas câteva cuvinte de suflet, scrise de un talentat gazetar vrâncean cu ceva ani în urmă: ”Cinste ţie, şcoală dragă, Cinste vârstei ce o ai! Ieri erai doar o petală, Floare azi pe-al ţării plai!” Nu se putea ca acest nou început să nu fie obiect de cârcoteală. Ba că şcolile nu sunt pregătite, ba că nu vor avea cadre suficiente, ba că nu au autorizaţii de funcţionare etc. Toate-s vechi …Important este Măria Sa, Elevul! Şi în anul acesta, din şcoli nu vor lipsi laptele făcut brânză şi Eugenia de post, spre bucuria câinilor maidanezi din preajma şcolilor, care oricum nu se prea se sinchisesc de referendumul bucureştenilor.
Se vor da mere, ca alternativă la programul „Cornul şi laptele?” Cine mai mănâncă mere în ziua de astăzi? O pizza, o shaorma, ceva de fast-food ar avea mare succes, dar maidanezii ar muri de foame.
În rest, toate sunt bune şi la locul lor, făcându-ne fericiţi în acest început de septembrie. Doamne, ce frumos e la şcoală!

 

VASILE LEFTER        


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
savanopol, acum 3867 zile, 15 ore, 1 minut, 5 secunde
Foarte frumos scris. Parul alb al autorului impune mult respect. Limbajul de lemn este peste tot. Chir fraze intregi ma fac sa-mi amintesc de perioada in care citeam reportaje de lauda la marele citeste integral
lore, acum 3868 zile, 12 ore, 17 minute, 29 secunde
La fel de jovial,elegant si subtil ...neschimbat , cu sufletul mereu tanar si plin de poezie... Acelasi domn profesor, pe care mi-l amintesc cu mare drag din perioada liceului . Sanatate maxima si citeste integral
autorul, acum 3868 zile, 5 ore, 40 minute, 44 secunde
Multumesc celor care stiu sa patrunda in labirinturile limbii romane Sunt fericit daca si eu prin darul meu sensibil dat de Dumnezeu am pus un strop de fior!.
tia dumbrava, acum 3868 zile, 16 ore, 11 minute, 36 secunde
ATATA CA:scoala era scoala,cartzile ne asrteptau pe coltzul bancii,emotziile ca aveam uniforme noi,pantofi\sandale noi,eventual colegi noi... eventual profesori\oare,noi.... salile de citeste integral
tia dumbrava, acum 3868 zile, 16 ore, 25 minute, 37 secunde
...SI,TOTUSI....CAE FRUMOS ERA CAND ERAM SCOLAR!!! fiica-mea,ma privea cu serioase... indoieli,cat despre baiat..."TU NICI NU STII CE PROSTII SPUI,MAI MAMA!!!" TU TE AUZI CE ABERATZII citeste integral
XXXX, acum 3868 zile, 16 ore, 48 minute, 9 secunde
Cri, cri, cri…Toamna rosie din 1944… Tare suntem mici si destepti!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.