Opinii

Lovitura de pedeapsă - Mai avem un meci! Cel de adio! Începe Ruşinea!

Dan Chiriac
24 iul 2013 711 vizualizări
Mai sunt doar şase zile pană la partida dintre Naţional Goleşti şi CSM Rîmnicu Sărat, din turul doi al Cupei Romaniei.

Ar trebui să fie un meci fără nicio însemnătate pentru fotbalul din judeţ. Un simplu meci de cupă, în care goleştenii să încerce să producă o nouă surpriză în această competiţie. Acest meci va fi, din păcate, ultima ieşire la nivel naţional a fotbalului din judeţul Vrancea, ajuns la cele mai slabe cote din istoria sa. Fără să ne jucăm cu vorbele, din păcate, ăsta este tristul adevăr: Fotbalul din judeţ nu mai există la nivel naţional, iar jocul cu balonul rotund se mai practică în Vrancea doar pe maidanele de la ţară. Echipele de seniori au dispărut aproape de tot. CSM Focşani şi Young Stars Panciu nu mai există la nivelul ligii a treia. În schimb, anunţatul proiect al înfiinţării unei noi echipe de fotbal în Focşani a picat. Microbiştii îşi puneau speranţe în trio-ul Marian Spînu, Emil Crihană, Liviu Macovei. Aceştia urmau să finanţeze noua echipă de fotbal a oraşului. Din păcate, proiectul a căzut, din motive necunoscute. Goleştiul, meritoasa reprezentantă a judeţului la barajul de promovare în liga a treia, a sperat pană în ultimul moment că cineva de la Focşani se va arăta interesat de posibilitatea de a prelua echipa, în condiţiile în care comuna de langă Focşani nu poate susţine formaţia într-o ligă superioară. În zadar! În acest moment, oraşul Focşani este singurul din ţară care nu are o reprezentantă nici măcar în ligile inferioare. Nu vom încerca acum să căutăm vinovaţii, ci doar să prezentăm tristele adevăruri.
E clar însă că nimeni nu-şi doreşte fotbal la Focşani. De multe ori s-au auzit în tribunele stadionului Milcovul comparaţii cu oraşe mai mici cu Focşaniul care fac performanţă în liga întai sau în Europa. Piatra Neamţ, Tg. Jiu, Vaslui sau Bistriţa au reuşit să demonstreze că acolo unde se vrea se poate! Răspunsul pentru situaţia de la Focşani a venit tot din partea microbiştilor: în afară de foştii prefecţi Ionuţ Constantinescu şi George Băeşu, nimeni dintre autorităţile locale din ultimii 24 de ani nu a iubit fotbalul. Şi acest lucru s-a văzut clar în felul cum fotbalul vrancean a căzut încet -încet pană a ajuns în prăpastie. Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, nu iubeşte fotbalul, a spus-o clar şi nu a trecut pe la stadion decat atunci cand antrenor era “groparul” fotbalului vrancean Ionuţ Chirilă, adus chiar de apropiaţii săi la echipă. Şi a mai venit atunci cand a inspectat gazonul pus pe Milcovul de fratele său, Adrian Oprişan.
Primarul Decebal Bacinsschi iubeşte fotbalul doar la nivel declarativ. A promis multe, dar nu a putut garanta nici măcar bugetul unei echipe de liga a treia. Oare cum a putut Ştefan la Piatra Neamţ, sau vranceanul Stavarache la Bacău? Cat priveşte oamenii de afaceri, exclus ca aceştia să vină langă fotbal. Fostul patron al echipei Liviu Jitea este în arest, fostul şef al pieţii Octavian Găitănaru a stat după gratii după ce a încercat să ajute cu ceva bani echipa de fotbal.
Toţi cei care ar putea ajuta fotbalul refuză categoric. Focşaniul va rămane singurul oraş din Romania care nu are o echipă de seniori în cele cinci ligi organziate de Federaţia Romană de Fotbal sau AJF-uri. Un record negativ greu de egalat şi totodată o mare ruşine pentru un oraş în care au rămas doar puţin peste 70.000 de locuitori. Panciu a încercat caţiva ani să salveze onoarea fotbalului din judeţ, dar s-a ajuns la fundul sacului. Situaţia e tristă, dacă ne gandim că Unirea Focşani termina în anii 80 şi 90 pe locuri fruntaşe în liga a doua, iar comune precum Chiajna, Otopeni, Ovidiu sau oraşe ca Urziceni, Năvodari sau Mioveni au ajuns să joace pe prima scenă a fotbalului romanesc!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.