Opinii

Nimic nou sub soare

Rareş Chinescu
17 iul 2013 4892 vizualizări
Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, şi sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei însişi ar şti totul şi ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte

Credeţi cumva că asta-i părerea mea despre tinerii de astăzi? Ei bine, nu! Este părerea unui filozof grec, Socrate, şi-i veche de câteva mii de ani. Timpul a trecut şi a venit rândul nostru să spunem la fel despre tânăra generaţie. Ne plângem că văd prea multă violenţă la televizor, că stau prea mult pe calculator “omorând” virtual tot felul de monştri, că le lipsesc modelele pe care să le urmeze, cu care să se identifice.
Dar noi, noi ce fel de modele am avut atunci când eram copii?
Ia gândiţi-vă bine ce personaje am admirat noi atunci…ar trebui să le vedem cum sunt ele în realitate, judecând cu mintea de acum, cea a unui adult responsabil, pilon al societăţii de azi… Să-i analizăm pe scurt şi pe rând:
Tarzan mergea în chiloţi în public, era un fel de exchibiţionist. Se bătea la propriu cu pumnul în piept şi urla în gura mare, deranjând vecinii, ce mare şi tare este el.
Cenusăreasa fugea de-acasă şi venea înapoi de la discotecă la 12 noaptea, lucru inadmisibil pentru o fată de vârsta ei.
Pinochio turna numai minciuni, iar pe taică-său îl dispreţuia.
Aladin era hoţ.
Alba ca zăpada locuia cu 7 bărbaţi, fiind şi uşor influenţabilă.
Popeye marinarul fuma la greu şi era tatuat.
Scufiţa Roşie nu dădea doi bani pe ce-i spunea maică-sa, intrând în vorbă cu tot felul de necunoscuţi.
Batman era vitezoman. Mai mult, îşi etala ostentativ muşchii şi maşina de fiţe. Seamănă foarte mult cu genul de individ din zilele noastre categorisit “Mârlanul de Dorobanţi”.
Donald răţoiul era stupid, Tom motanul gândea cu stomacul, Jerry şoricelul devenea un sadic atunci când îl prindea pe Tom la înghesuială. Este dovada vie a zicalei că vezi caracterul omului (vine vorba!) atunci când are un pic de putere.
Contele de Monte Cristo o luase razna cu fixaţia lui pentru răzbunare, învăţăturile creştine fiindu-i se pare străine, iar de Porthos nici nu mai vorbim, aşa de multe defecte avea!
Asterix se dopa cu drogul vrăjitorului satului, altfel n-ar fi putut, treaz fiind, să bată vreun roman.
Bugs Bunny îi lua peste picior pe toţi, ronţăind dizgraţios un morcov. Un arogant necioplit ce vorbea cu gura plină.
Fantomas era un criminal nebun, Robin Hood un tâlhar la drumul mare.
Să mai continui?
Oricum, vi se pare c-ar fi ceva de capul lor? Acum îmi par o adunătură de indivizi de slabă calitate, cu discernământ limitat, cu nimic mai buni decât personajele ce populează acum filmele şi jocurile la modă şi pe care ţi i-ai dori, ca părinte, să stea cât mai departe de copiii tăi.
În ciuda acestor modele am reuşit totuşi să devenim oameni de bază ai societăţii, bine integraţi în Sistem. Părerea mea!
Asta înseamnă ori că omul, în general, devine prea prăpăstios la maturitate, ori că noi am fost o generaţie de excepţie ce-a reuşit să se rupă de influenţa nefastă a modelelor admirate.
Chiar dacă mi-ar face plăcere să cred că fac parte dintr-o generaţie deosebită, tare îmi pare că de mii de ani nu-i nimic nou sub soare, lucrurile se tot repetă.

P.S.
Nu ştiu dacă tinerii care-au susţinut bacalaureatul îl ştiu pe Socrate, interesant mi se pare însă faptul că şi filozoful, şi cei mai mulţi dintre liceeni au ajuns separat şi pe căi diferite la aceeaşi constatare, unul după o viaţă de om, ceilalţi mult mai devreme, după doar 12 ani de şcoală.
Au constatat că “Singurul lucru pe care îl ştiu este că nu ştiu nimic“! Cercul s-a închis într-un fel, au ajuns şi liceeni noştri, după mii de ani, tot la vorba lui… Socrate!
Cum spuneam, nimic nou sub soare!


Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Alt profesor, acum 3903 zile, 1 ora, 48 minute, 24 secunde
De fapt, ceea ce dumneavoastra spuneti ca ar apartine lui Socrate nu-i apartine lui, fiind pus in gura lui Socrate de catre Platon... Sa respectam adevarul.
Profu' de istorie al lui Rares Chinescu, acum 3907 zile, 1 ora, 53 minute, 58 secunde
Inca din cele mai vechi timpuri, a existat o "prapastie" intre generatii. Sa-i lasam sa o umple cu experiente personale si se vor transforma in oameni de nadejde ai societatii romanesti citeste integral
schimbu3, acum 3907 zile, 3 ore, 24 minute, 20 secunde
Mai mult decat fortata comparatia dintre vremurile lui Socrate si cele din ziua de azi. Daca filozoful ar fi scris textul asta ca un post pe un site de socializare si ar fi asteptat dupa aceea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.