Opinii

Bacalaureat 2013. Proba de limba română. Focşani.

Ziarul de Vrancea
1 iul 2013 3782 vizualizări
Nu mă întrebaţi cum, dar mi-a căzut în mână teza de la limba romană a domnişorului… escu. Interesante subiecte s-au dat anul ăsta, zic eu! Pretabile la răspunsuri la fel de interesante precum cele ale domnişorului … escu. Sunt curios dacă trece Bacu.

1. Subiectul numărul 1.
Scrie un text de 15-30 de rânduri despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei.

Ca să fiu sincer cu comisia de examinare, eu nu văd nicio utilitate, ba chiar cred că ar râde lumea de tine dacă ar afla că te prosteşti cu chestii de astea pentru tocilari şi fete naşpa. Acum lumea o arde pe facebook, twiter. Nici măcar blogul nu merge, prea te dai mare.
Eu nu cunosc niciun prieten care să ţină jurnal şi nici n-am auzit de aşa ceva, în condiţiile în care sunt o mică vedetă şi cunosc lume de la patru licee. De fapt ei n-au citit o carte de când îi ştiu, aşa că de jurnal nici nu se pune problema.
Păi nici babacii mei n-aveau aşa ceva, foloseau în schimb un fel de caiet cu tot felul de întrebări şi desene, Oracol îl chema, mi-a zis mie mama. ăsta era un fel de facebook, acolo socializai, adică aflai ce le place la colegii tăi, ce muzică le place, ce filme, ce fete, ce băieţi, ce vrei să te faci, chestii de astea.
Nici nu cred că-s bune la educaţie, jurnalele astea, tatălui meu i s-a spus la o şedinţă, când s-a dus la sor-mea dintr-a V, că să n-o mai lase să mai citească cărţile alea, „Jurnalul unui puşti” şi „Jurnalul unei puştoaice” că cică nu-i literatură. Literatură este ce zice ministerul că este. Aşa că…
Cred că şi „Aşa că…” se consideră că este un rând, nu?
Cam asta-i părerea mea, dar cum vreau să iau examenul am să spun şi eu că jurnalul este foarte bun, este foarte util, trebuie neapărat să scrii în el. Acolo trebui să-ţi expui sentimentele, gândurile, suferinţa, bucuria, ce faci tu în fiecare zi. Acolo poţi să defulezi sau să refulezi, ceva de genul acesta, adică acolo poţi să te descarci de tensiune ca să nu înnebuneşti de nervi. De aia zic eu că este util şi toată lumea ar trebui să aibă jurnal, mai ales că aşa zice şi ministerul.

Subiectul nr.2

2. Scrie un text de 15-39 de rânduri despre importanţa alegerii unui model în viaţă.
Eu mi-aş dori să mă fac profesor de română, ca dumneavoastră, cei care faceţi parte din comisia de examinare. Sunteţi nişte modele demne de urmat.
Nu cred că banii trebuie să fie scopul unui om în viaţă, ci satisfacţia profesională, să se simtă el împlinit. Mai importante decât ratele la bancă şi chicotelile elevilor când vă văd cu acelaşi costum este prestanţa socială pe care v-o dă această profesie.
În general este important să-ţi alegi un model în viaţă pentru că dacă alegi unul care-i mort deja, imboldul de a-i urma exemplul nu mai este la fel de puternic.
Este important modelul pentru că altfel ai orbecăi în ignoranţă, neştiind ce să faci cu viaţa ta. Ai fi buimac de cap: oare încotro s-o iau? Ce să fac cu viaţa mea? Să fur? Să fac bani? Să fiu sărac lipit? Să fiu cinstit? Să mă fac neurochirurg? Sau gunoier? Să iau Nobelul sau televizorul vreunui cetăţean? Iată câte posibilităţi sunt într-o viaţă de om şi fără un model te-ai uita la viaţă ca viţelul la poartă nouă.
Am văzut undeva un studiu în care se spunea că pentru băieţi în principal tatăl este modelul de urmat, votat de 60% dintre respondenţi. Era urmat de Jonny Deep, Brad Pitt şi alţi actori.
Mie-mi place tatăl meu, este cercetător ştiinţific grad 1, atâta doar că nu câştigă prea mulţi bani şi mie mi-e jenă când ies cu prietenii la o terasă şi ei au şi eu nu prea.
Oricum, cum am mai zis, modelele mele în viaţă sunt profesorii de română.

Subiectul nr.3

3. Scrie un text scurt despre localitatea în care trăiţi folosind sinonimele cuvintelor “mormane”, “dezavantajaţi”.

Oraşul meu este un oraş frumos, fără fabrici şi uzine, pe locul lor fiind acum grămezi de fiare vechi.
Oraşul meu este totodată un oraş plin de handicapaţi. Mi-am dat seama de asta după faptul că toate locurile de parcare rezervate pentru handicapaţi sunt ocupate nonstop. În plus, peste noapte, în parcările din jurul blocului meu au apărut foarte multe semne de handicapat pe tăbliţele cu rezervările de loc. Probabil este o epidemie."

Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
cristi, acum 3948 zile, 10 minute, 37 secunde
Metafor sau nu, lucrarea iese din tiparele impuse de minister. E originala, exprima o stare de fapt si o mentaliate si o psihologie a noii generatii, constienta de faptul ca nu mai citeste si este citeste integral
Vecinu', acum 3948 zile, 4 ore, 8 minute, 3 secunde
Escule, se vede ca esti baiat. Daca erai fata aveai o gramada de modele de urmat: Aiadeladoi (fosta colega in generala) cu masina noua si prieten de varsta bunicului tau, Aiadelatrei care umbla cu citeste integral
tristorianu, acum 3948 zile, 11 ore, 14 minute, 39 secunde
Trecand peste faptul ca un profesor care se respecta ar da o nota mare unei asemenea lucrari, hai s-o lămurim, Gigi! Nu-i o lucrare adevarată, e o metaforă.
gigi, acum 3948 zile, 13 ore, 57 minute, 54 secunde
Mananci c@c@t sa zic asa. Astea-s inventiile tale. Un elev "Versat" asa cum vrei tu sa para "Escu", n-ar face niciodata niste acorduri pe care le-ai folosit in articol. Folositi citeste integral
domnişoru ...escu, acum 3948 zile, 7 ore, 38 minute, 2 secunde
Băi, Gigi, când o să dai şi tu Bacu te sfătuiesc să nu copiezi, să nu încerci nimic, au pus ăştia camere de luat vederi... Acuma fie vorba între noi, da' tu ce model ai în viaţă de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.