Opinii

Drum bun, cireşari!

Ziarul de Vrancea
24 iun 2013 1514 vizualizări
S-au trezit dis-de-dimineaţă. Mulţi şi-au pus telefoanele să sune. Somnul nu a fost prea prietenos cu aceşti adolescenţi care abia au ieşit de pe băncile gimnaziului.

Astăzi e una din cele două zile mari ale acestei veri. Examen de evaluare naţională, prima probă: Limba şi literatura română! Toţi trăiesc poate în premieră „starea de cireşar”, atât de cuceritor surprinsă de Constantin Chiriţă într-un roman-fluviu, pe care puţini adolescenţi îl mai citesc. Este vârsta marilor provocări, a visurilor îndrăzneţe. Marele Nichita a exprimat ca nimeni altul această primăvară a vieţii când ne putem bucura de „starea de a fi cireşar”: ”Nimeni nu ne crede dacă sărutăm / pasărea în zbor, iarba înverzind./ Noi suntem un fel de martori / ai adolescenţei ruginind./ Lasă-te pe somnul meu, tu vis frumos,/ cade-mi tu în gura mea căscată / roşie cireaşă dintr-un chiparos,/ zână inventată!”
Cireşarii, ”cavalerii florii de cireş”, visează la marile Colegii sau la licee tehnologice, pentru a obţine o diplomă de bacalaureat, paşaport pentru a merge mai departe. Indiferent unde îşi vor continua studiile, drumul rămâne deschis. În cei patru ani de învăţământ liceal pot recupera timpul pierdut. Din toate colţurile judeţului, din cele mai îndepărtate sate, de munte sau de câmpie, absolvenţii de gimnaziu vor veni nu neapărat pentru a se întrece cu cei mai bine plasaţi în sondaje, ci pentru a-şi câştiga un loc într-o bancă în următorii patru ani hotărâtori în viitoarea profesie. Că vor studia la Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti, Vidra sau Dumitreşti contează mai puţin. Important este să se ia la luptă cu inerţia, înţelegând că şansa vieţii lor este învăţătura.
Sunt la o vârstă frumoasă, de”cireşar”, trăind o stare specială şi unică,”starea de cireşar”. Emoţii, emoţii pentru elevi, emoţii pentru părinţi, emoţii pentru profesorii care le-au dat undă verde din gimnaziu. O nouă aventură începe: Liceul! Avem încredere în voi!
Drum bun, cireşari!



Vasile LEFTER

 

Vasile Lefter este profesor de limba şi literatura romană iar în cariera sa a format multe generaţii de elevi. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.