Opinii

Generaţia "Beton şi sticlă"

Gheorghita MOCANU
22 mai 2013 1077 vizualizări
Atâta timp cât planurile de viitor ale guvernanţilor vor aşeza în coada priorităţilor tot ce înseamnă educaţie, spirit şi artă, România se va alege cu o generaţie "beton", prin care se va putea vedea ca prin "sticlă"

Înainte de apariţia virusului gripei aviare sau porcine s-a manifestat gripa umană în diferite faze ale ei. Una din aceste faze se manifestă din plin astăzi, fără ca cineva să fie preocupat de crearea vreunui vaccin pentru a o combate. Este vorba de un virus ce a pătruns subtil în capul guvernanţilor, în concepţia autorităţilor, vis-a-vis de actul de cultură. Virusul se dovedeşte a fi extrem de periculos pentru întreaga naţiune română. Excluderea culturii de pe agenda de lucru a Guvernelor noastre postdecembriste este o realitate. Primul ministru al ţării nu foloseşte prea des cuvântul "cultură" în ieşirile sale publice, ca şi cum această criză economică şi financiară ar putea fi rezolvată numai cerând oamenilor să suporte consecinţele austerităţii, ale supraimpozitarii, coroborat cu stoparea a tot ce înseamnă cultură, învăţământ şi artă.
Autorităţile române de astăzi se orientează din ce în ce mai mult spre "beton şi sticlă", gândind poate că fiii şi nepoţii noştri, şi ai lor, doar de aceste ingrediente au nevoie pentru a-şi desăvârşi existenţa. Dacă unele guverne au minimalizat actul de cultură în general, facand un pas înapoi în fata acestuia, altele l-au redus la tăcere. Cel puţin cultura scrisă aproape că nu mai există ca ramură distinctă printre departamentele Ministerului Culturii, ea fiind trecută undeva la "şi altele". Acum, odată cu apariţia virusului crizei economice şi financiare, nici nu ştiu dacă mai este necesar să amintesc autorităţilor definiţia culturii: Totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Totalitatea vestigiilor materiale dar şi spirituale păstrate, prin intermediul cărora poate fi reconstituită imaginea comunităţii omeneşti dintr-o anumită epocă. Am făcut-o în speranţa că unii dintre guvernanţi n-o ştiu, ori n-au ştiut-o niciodată, de vreme ce nici nu vor să audă de finanţarea acestui domeniu.
Cum va fi reconstituită imaginea comunităţii româneşti din această etapă, dacă nu ne propunem altceva decât beton şi sticlă. Ce vrem de la generaţiile tinere de azi cărora le servim în fiecare zi doar crize, calamităţi "intelectuale" (manele, cătuşe, corupţie, parvenire), iar idolii lor tind să devină "mailaţii, ciumacii şi minunaţii" acceptaţi pe toate canalele mass-media. Violenţa fizică şi de limbaj caracteristică ultimilor ani este şi consecinţa slăbirii actului de cultură şi implicit a educaţiei. Mai ales a educaţiei din şcoli, pentru că părinţii, aproape nu mai au timpul necesar să o facă, copleşiţi de fuga permanentă după procurarea mijloacelor necesare traiului fizic.
Generaţia "Beton şi sticlă" este una rece, din ce în ce mai depărtată de actul cultural în sine, de cunoaşterea valorilor spirituale ale neamului din care se trage si de cultura universală. Dar nu putem reproşa nimic celor tineri. Nu cred că ei poartă vina acestei situaţii. Greşeala porneşte de la concepţia culturală, de la modalitatea de abordare a aceastei laturi a existenţei umane. Iau exemplul anilor 70 – 80, generaţia "Liceenii". Când nici nu existau meditaţiile plătite, profesorii făcându-le din dragoste şi admiraţie pentru elevi, pentru şcoală, pentru actul educaţiei, faţă de care se simţeau răspunzători în faţa viitorului.
Iată unde duce ideea de "beton şi sticlă", la abandonarea unor principii cândva consacrate în legile învăţământului şi culturii, la depărtarea dascălilor de esenţa actului instructiv. Ei sunt cuprinşi aproape în totalitate de nesiguranţa zilei de mâine, de frica rătăcirii în nebuloasa situaţie materială. Aproape că nu-i mai interesează finalitatea şi eficienţa orelor de curs. De multe ori sunt "absenţi", deşi sunt prezenţi la orele de curs, gândul lor alunecând spre problemele personale care-i copleşesc în fiecare zi. Societatea i-a transformat pe unii profesori în automatisme de transmitere a datelor cerute de nu ştiu care programă, din care, de cele mai multe ori, elevii nu înţeleg mare lucru. Neadaptabilitatea profesorilor, interesul scăzut al acestora faţă de performanţa în Educaţie ţin de societatea în care sunt obligaţi să supravieţuiască şi de atitudinea autorităţilor faţă de statulul dascălului şi faţă de actul de cultură şi educaţie în general.
Atâta timp cât planurile de viitor ale guvernanţilor vor aşeza în coada priorităţilor tot ce înseamnă educaţie, spirit şi artă, România se va alege cu o generaţie "beton", prin care se va putea vedea ca prin "sticlă".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
ticu , acum 3984 zile, 16 ore, 58 minute, 59 secunde
Aiureli sunt in toate domeniile de activitate fara exceptie, dupa teribila crima din 89, nimic bun in romania pe toate fronturile. Cati oameni ati vazut ca aprind macar cate o lumanare pentru citeste integral
invatatorul, acum 3984 zile, 23 ore, 10 minute, 27 secunde
Politicienii la asta se pricep: sa traga sfori, sa isi arate muschii ca pot schimba pe cine vor si cu cine vor, dar cand e vorba de strategii si viitor, nici nu vor sa auda.
Post Scriptum, acum 3985 zile, 2 ore, 6 minute, 24 secunde
Sa dau un singur exemplu: foarte recent, unui actual deputat de Vrancea i se nazare ca se pricepe si la invatamant si hotaraste sa schimbe directorii unui anumit liceu. Inspectorul General de la ISJ citeste integral
Bunul Samaritean, acum 3985 zile, 2 ore, 55 minute, 54 secunde
societatea capitalista functioneaza pe principiul cererii si ofertei. Noi nu reusim sa educam cererea, pentru a putea beneficia de o oferta pa masura Trebuiesc gasite solutii pentru citeste integral
Anastasie Ceaușu, acum 3985 zile, 4 ore, 49 minute, 3 secunde
Felicitări pentru articol ! Tot mai puțin gândim la actul cultural; actul de a sluji prin cuvânt și faptă oamenilor și lui Dumnezeu (de aici și actul de CULT) pentru că ,,duhul lumii” se citeste integral
Laura, acum 3985 zile, 5 ore, 48 secunde
Oare parlamentarii nostri de azi si ministrii au trecut prin scoala? Au avut si ei profesori? Cum de au uitat asa repede cine le-a pus creionul in mana?
Stefan D, acum 3985 zile, 5 ore, 21 minute, 26 secunde
Oricum, educatia e trecuta pe ultimul loc, toate celelalte domenii au prioritate, de parca nu toti cei ce au o profesie ar fi trecut printr-o scoala...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.