Opinii

Pânza Penelopei la Focşani sau gropile care ne tulbură somnul

Ziarul de Vrancea
21 mai 2013 1563 vizualizări
Orice om trecut cât de cât prin cultură simte nevoia de a apela uneori la expresii celebre pentru a transmite sintetic şi expresiv un adevăr sau o stare de spirit. “Pânza Penelopei” a devenit un reper pentru amânarea sine die a terminării unui lucru început.

Coborând în cotidian, putem compara impresionanta reabilitare termică a oraşului Focşani şi lucrările la reţeaua de canalizare şi apă cu ”Pânza Penelopei”, Penelopa fiind celebra soţie a lui Ulisse, plecat să lupte în războiul troian.
De luni bune, mai mult de jumătate de an, se sapă cu înverşunare pe drumurile Focşaniului şi ale comunei Câmpineanca, transformând circulaţia rutieră în raliuri de mare dificultate. Zilnic, mii de maşini hodorogesc de la intersecţia Bulevardului Unirii cu strada „Anghel Saligny” pană la primăria din Câmpineanca. Sute de gropi şi gropiţe, zeci de şanţuri transversale, grămezi de piatră, nisip, pământ. Se lucrează în draci! Programul începe lunea pe la 10, cu apariţia câtorva conştiincioşi, şi se încheie vinerea pe la… Trec zilnic prin hârtoapele distrugătoare de bielete, pivoţi, amortizoare, capete de bară etc. La început am zis că totul va merge ceas. Credeam că de îndată ce trece iarna lucrările stradale se vor finaliza. Gânduri de om credul. Am impresia că în fiecare zi cineva îşi mai aminteşte de o săpătură ce trebuie făcută. Se cârpesc ici-acolo cei câţiva metri de gură de canal şi se trece fie mai departe, fie unde s-a mai lucrat.
Au încercat oamenii să sensibilizeze organele plătite pentru astfel de probleme. Apă de ploaie! Nimănui nu-i pasă!
Într-un oraş cu pretenţii europene, la intrarea pe o stradă cu lucrări ce afectează traficul ar fi apărut un panou, informând contribuabilii cine execută, cine e beneficiarul, ce lucrări sunt proiectate, care este graficul de realizare a lucrărilor, care este persoana de contact pentru informarea cetăţeanului. Oare Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului nu are nimic să-şi reproşeze? Au fost atâtea articole în presă, au fost proteste spontane, sute de autoturisme au vizitat vrând-nevrând atelierele de reparaţii. Cine plăteşte? Cetăţeanul naiv căruia nimeni nu-i spune nimic, ci doar îl impozitează şi-l umple de amenzi! Mii de oameni sunt luaţi drept impotenţi civici, deoarece nimeni nu se amestecă, nu ia taurul de coarne. Cui foloseşte închiderea ochilor?
Pentru a celebra dezastrul rutier pe ruta Focşani –Câmpineanca vă propun să pornim cu autoturismele pe drumurile cu gropi, în timp ce drumarii şi instalatorii lucrează sub soarele prietenos. În fruntea coloanei invităm pe conducătorii noştri iubiţi, Poliţia având grijă să nu se depăşească viteza admisă -5 Km pe oră. Acest raliu al melcului dorim să fie televizat, ca să afle naţiunea ce-am fost şi ce-am ajuns. Cred că „Ziarul de Vrancea” ar putea organiza în condiţii optime raliul melcului sau „Pânza Penelopei”.
Ceva trebuie să se mişte în această debandadă pe care nimeni nu o mai stăpâneşte!  Cetăţenilor de rând nu prea le pasă de politică. Ei vor să se bucure de un trai mai bun la ei acasă. A nu se uita!



Vasile LEFTER  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
pricinosul, acum 3991 zile, 7 ore, 30 minute, 15 secunde
Te-ai enervat domnule profesor! Bravos! Asa-mi placi! Frustrari zaharisite de "formatori de opinie"care in loc sa-si ceara scuze in piata publica si sa zica "si eu sunt vinovat ca v-am citeste integral
Plangaciosul, acum 3991 zile, 12 ore, 58 minute, 39 secunde
Dragii mei comentatori de trecerea timpului, Ceva cultură credeţi că v-ar dăuna grav sănătăţii precare la diferite părţi ale corpului începând chiar de sus?
, acum 3991 zile, 11 ore, 1 minut, 3 secunde
Cultura si suficienta vad ca nu va ajuta sa levitati peste gropi,asa ca mai usor cu aroganta
pricinosul, acum 3991 zile, 13 ore, 49 minute, 46 secunde
Bravo Aligatorule! La fel gandesc si eu! I-as sugera domnului profesor (cu dragoste) sa-o lase in pace pe Penelopa si sa-si ia buletinul in mana, sa se duca la alesul lui (local sau parlamentar)si sa citeste integral
Aligatorul, acum 3991 zile, 23 ore, 3 minute, 47 secunde
Este destul de interesant cum noi, ramanii, suntem campioni la a ne plange ca nu ne convine una sau alta din felul cum suntem administrati-gospodariti. Dar daca il iau pe acel ins plangacios, cum ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.