Opinii

Escapada la Bruxelles

Silvia Vrînceanu Nichita
7 oct 2006 1853 vizualizări
Capitala irezistibila a ciocolatei, a berii, a dantelei regale, a benzilor desenate, a stilului "Art Noveau" si, in primul rind, locul unde se pune la cale viitorul Europei. Asa ar putea fi descrisa in citeva cuvinte incintatoarea capitala a Belgiei

"Bruxelles-ul ne cere sa marim taxele", "Criticile Bruxelles-ului pun pe jar Romania" sau "Premierul da socoteala la Bruxelles" sint doar citeva titluri pe care le citim adesea in presa si care fac din capitala Belgiei o adevarata sperietoare pentru romani. In realitate, Bruxelles-ul nu seduce decit prin diversitate, multiculturalitate si ospitalitate. Magazine cu delicioasele praline de ciocolata, danteluri si tapiserii regale, buticuri cu haine de serie mica, muzee si monumente din patrimoniul umanitatii, nenumarate berarii care nu se inchid niciodata si restaurante cu preturi negociabile sint doar citeva dintre atractiile care fac din acest Bruxelles o destinatie aproape irezistibila. Cartier general al NATO si Uniunii Europene, Bruxelles este unul dintre cele mai cosmopolite orase ale Europei, in care se pot auzi zeci de limbi, incepind cu valona, franceza si germana, care sint limbi oficiale in Belgia, si terminind cu engleza, limba de lucru in institutiile europene. Se spune ca merita sa vizitezi orasul doar pentru a bea macar unul din cele peste 500 de sortimente de bere preparate de calugari dupa retete secrete sau pentru a degusta trufele pe care cofetarii tarii le-au ridicat la rang de arta. Dar Bruxelles ofera mult mult mai mult.


Covor de flori in Grand Place


Locul ideal pentru a incepe incursiunea in Bruxelles, indiferent daca sinteti amatori de cultura, de degustari de bere, de shopping sau de hoinareala, este somptuoasa Grand Place. Indiferent daca e ora cafelei sau trecut de miezul noptii "perla orasului" e plina de admiratori. Grand Place poate fi asemanata cu un superb salon, strajuit de dantelatele cladiri ale breslelor reconstruite in stil baroc, dupa asediul francez din 1695, cind orasul a fost aproape distrus. Fie ca erau berari, brutari, fabricanti de arcuri, toti si-au dat concursul pentru a face din orasul lor cel mai frumos loc si o virtute din simtul civic belgian. Cea mai impresionanta cladire ramine primaria gotica, decorata cu 100 de statui ale diverselor personalitati, care a fost terminata in anul 1402. Turnul, inalt de 91 m, il sustine pe protectorul orasului, Arhanghelul Mihail omorind Balaurul. Acesta are si o utlitate cit se poate de prozaica: arata directia in care bate vintul. Pina pe 10 octombrie in Grand Place sint programate expozitii de flori. Odata la doi ani, piata se

imbraca intr-un urias covor floral. Grand Place ramine locul preferat de intilnire al bruxellezilor. Se spune ca fiecare are aici o cafenea preferata.


Delicii in "stomacul bruxellez"


Pentru prinz sau cina, la Bruxelles este preferata Ilot Sacre, o adevarata artera culinara supranumita "stomacul bruxellez". Aici exista multe restaurante de categoria "hot cuisine", care ofera regaluri gastronomice de inspiratie franceza, dar si bucatarii traditionale unde se maninca bine la preturi ce se negociaza, incepind de la 12 euro. In topul preferintelor ramin scoicile cu cartofi pai, devenite o mincare nationala, dar se gasesc si momite de vitel sau iepure cu prune uscate. Invariabil, totul este udat de bautura nationala: berea. De la cea blonda, monahala, creatia calugarilor, pina la berea rose, cu aroma de cirese. Se spune ca berea belgiana echivaleaza cu vinurile nobile, sampania fiind renumita Gueuze.


Templul ciocolatei


Orasul abunda de muzee, peste 90, de la cel al ciocolatei, jucariilor sau dantelei regale pina la cele de arta care se lauda cu artisti ca Breughel, Rubens, Dali sau Climt. Copiii pot afla aventurile celebrului personaj animat Tintin din muzeul benzilor desenate. Cele mai vizitate sint insa buticurile de ciocolata, ce pot fi asemanate datorita luxului, bunului gust si preturilor cu cele de bijuterii. Cofetarii spun ca pralinele belgiene, pentru care faci o adevarata pasiune imediat ce le gusti, nu sint simple bomboane, ci "rodul unor secrete transmise din generatie in generatie". Avind in vedere calitatea, in Belgia e recomandat sa oferi cuiva o cutie de trufe in locul unui buchet de flori. Dincolo de culoare si gust, cofetarii au impus arta formelor, de la biserici din ciocolata, pina la inimioare si compozitii inspirate din Kamasutra.


Capitala "Art Nouveau"


Este o adevarata placere sa strabati capitala pe jos. Oameni binedispusi, bine imbracati, stradute cu vitrine inspirat decorate, biserici cu vitralii de o frumusete ireala, fintini arteziene, cladiri in stil gotic, ce contrasteaza cu libertatea formelor baroce si cu futurismul cladirilor moderne, toate fac din Bruxelles un oras perfect pentru o escapada. Agentiile de turism au inclus Bruxelles- ul in ofertele de city breake, la preturi de pornesc de la 350 de euro. Oferta include doua nopti de cazare cu mic dejun inclus si transport cu avionul. Suma este mica in comparatie cu ce va asteapta in oras. Pe linga multe altele, Bruxelles este locul in care, la sfirsitul secolului XIX, s-a nascut si un nou stil arhitectural, "Art Nouveau", cel mai cunoscut exponent al acestuia fiind marele arhitect Victor Horta, care si-a creat casa, atelierul si toate obiectele din interior, inclusiv clantele usii, intr-un stil unic. Capitala pastreaza numeroase fatade si interioare exuberante in care lemnul, fierul si sticla alcatuiesc un stil care a rastrnat canoanele designului. Dar Bruxelles-ul prinde cu adevarat viata noapteai. Pe linga exclusiviste cluburi de noapte, aici sint si celebrele vitrine cu felinar rosu, cu "cocote europene", majoritatea venite din est, pentru a vinde placeri in noul imperiu al Europei. Pretul este intre 30 si 100 de euro. Gare du Nord si Botanique sint renumite ca fiind "cartiere ale placerii".


Afaceri europene


Desigur, Bruxelles este "inima si creierul" Europei unite. Daca vizitezi "districtul european" la sfirsitul saptaminii ai senzatia ca aici nu lucreaza nimeni. Si asta pentru ca orasul nou, format din uriase blocuri din metal si sticla, este unul al "euronavetistilor", "eurocrati", cum i-a numit presa, care parasesc Bruxelles-ul la sfirsitul saptaminii pentru a reveni acasa, in cine stie care tara din cele 25 ale UE. In curind, si Romania va fi obligata sa trimita la Bruxelles cel putin 500 de functionari pentru care se amenajeaza spatii de birouri in aceasta perioada. Luni dimineata, cartierul european este animat din nou de zecile de mii de functionari imbracati "la patru ace". In putine locuri din Europa pot fi vazuti

functionari atit de scrobiti. Pe seama lor, in Belgia circula si un banc: "Citi oameni lucreaza la Comisia Europeana? Cam o treime din ei!". Datorita acestora, Bruxelles detine mai multe birouri pe cap de locuitor decit orice alta capitala europeana.



Atractii in Bruxelles


Atomium-ul este o molecula, marita de 165 de miliarde de ori, care a fost creata de inginerul Andre Waterkeyn pentru Expozitia Mondiala din 1958. Inalt de 102 m, monumentul a devenit simbolul orasului. In ultima sfera se afla un restaurant, iar intr-o alta loc de joaca pentru copii. Legatura intre atomi este asigurata de scari si lifturi. Putini stiu ca unul din atomii poarta numele Lolei Bobescu, celebra violonista de origine romana.







Manekenn-Pis: Celebra statuie a baietelului iubit de toata Belgia, care face pipi in bazinul de marmura al unei fintini, se afla pe strada Rue de L\'Etuve. Simbolul obraznic al capitalei belgiene este o miniatura de doar 61 de cm inaltime, despre care legenda spune ca a salvat orasul de foc. Manneken are o surioara, Janneke Pis, pe strada Impasse de la Fidelite, construita printr-o decizie politica in urma protestelor miscarii feministe.


Palatul Regal: Daca aveti noroc, la palat ati putea da nas in nas cu vreun membru al familiei regale, intrucit aici functioneaza inca una din resedintele oficiale. Resedinta s-a ridicat pe fostul palat al ducilor de Brabant, care a ars in 1731 din cauza bucatarilor prea absorbiti de munca lor. Pentru ca era iarna, se spune ca locuitorii au vrut sa stinga incendiul cu bere. Taxa de intrare 10 euro.


Leuven: Primaria din dantela


Leuven (25 km de Bruxelles), orasul unde a fost creata cea mai renumita bere belgiana, Stella Artois, gazduieste una dintre cele mai spectaculoase primarii, o adevarata capodopera a arhitecturii gotice. La prima vedere nu iti dai seama daca nu cumva e catedrala orasului, care paleste pe linga aceasta bijuterie din piatra. Locuitorii se lauda pe drept cuvint ca ar fi cea mai frumoasa cladire din Belgia. "Stadhuis" a fost ridicata in 1448, pe vremea lui Filip cel Bun. Fondata in secolul XV, in Leuven exista si cea mai veche universitate din Belgia. Din Leuven puteti trage o fuga pina la Waterlo, unde Napoleon a suferit cea mai amara infringere, pierzind si 45.000 de soldati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.