Opinii

De Paşti !

Ziarul de Vrancea
2 mai 2013 1109 vizualizări
„ Nu oul roşu, Om fără saţ şi om nerod, Un ou cu plod Îţi vreau, plocon, acum de Paşti, Îl urcă-n soare şi-l cunoaşte!” (Ion Barbu)

Oricât ai fi de incisiv în comentarea cotidianului, în Săpămâna Mare trebuie să redevii un bun creştin. De aceea, gândurile din această Vinere se îndreaptă doar spre cei năpăstuiţi, spre cei care întind mâna rostind în şoaptă tulburătorul „pentru pâine!”
Nici nu ştii dacă ai dreptul să-i judeci pe aceşti sărmani care imploră milă şi ajutor. Când vrei să ajuţi, nu te întreba cum folosesc banii căpătaţi. Să zicem că-i irosesc pe băutură şi ţigări. Ei şi? E mica lor bucurie. E fărâma lor de lumină de care se agaţă în această viaţă de-o clipă. E scris poate în stele ca să ne petrecem prin lumea trecătoare cu noroc sau cu necaz. Unii huzuresc, alţii sunt în derivă, iar mulţi trudesc din greu pentru clipele smulse veşniciei.
Pentru unii, fericire înseamnă desfătare, petreceri nesfârşite, bani câştigaţi prea uşor. Alţii îşi calculează fiecare leu şi se gândesc numai la viitorul copiilor pe care i-au adus pe lume, străduindu-se, cum numai românii ştiu, ca urmaşii să o ducă mai bine şi să-şi aducă aminte din când în când de bieţii părinţi a căror dragoste se revarsă ca un fluviu binefăcător asupra lor şi a poznaşilor nepoţi.
Şi, în sfârşit, bătrânii din spitale şi aziluri, bătrânii daţi uitării de copii, nu aşteaptă nimic. Pentru ei, Paştele va fi o zi obişnuită în care vor privi printre lacrimi la poarta care rămâne închisă. Darurile străinilor cu suflet mare nu- i înseninează. Mulţi dintre trudiţii pământului vor înţelege, încă o dată, că aşa a fost şi va fi mereu: bogaţi şi săraci!
E Săptămâna Mare şi în fiecare casă sunt aşteptaţi să se adune în jurul mesei sărbătoreşti toţi copiii. Unii vor veni de peste ţări şi mări. Alţii vor rămâne la ei acasă cu mica lor familie. Părinţii, aceşti copii mari şi naivi, îi vor aştepta, totuşi!
Odinioară îi admiram pe occidentali pentru atitudinea lor
glacială. Egoişti, lacomi, îşi consumă caloriile fără angoase şi mustrări de conştiinţă. Noi, nu! Suflet generos şi duios ca al românilor, pasăre rară!
     Bogaţi şi săraci, conducători şi conduşi, să aşteptăm evlavioşi Învierea, cu bucuria retrăirii unuia di marile mituri ale creştinătăţii.
Să uităm de „profan”şi să pătrundem barem pentru o noapte în spaţiul „sacru”. De Sfintele Paşti, tuturor vrâncenilor care citesc Ziarul de Vrancea ”Lumină sfântă şi Hristos a Înviat!”

Vasile LEFTER
  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 4009 zile, 15 ore, 53 minute, 50 secunde
Multumim domnului profesor Vasile Lefter pentru cuvintele frumoase din Vinerea Mare. Sarbatori frumoase, oameni buni.
R.A., acum 4009 zile, 21 ore, 52 minute, 46 secunde
Dom prof, eu am remarcat, Ca nimeni n-a comentat, La articol,deci constat Ca sunt bugetari la stat Si-au computeru-ncuiat. Doar eu sunt pe site vioi, Parca-s din Home Alone 2.. of,of,of,si citeste integral
L.C.U., acum 4009 zile, 6 ore, 39 minute, 41 secunde
Ziarul foloseste programe care duc la identificarea si accesarea informatiilor din calculatorul personal. Acest motiv ma determina sa nu mai citesc si sa nu mai comentez articolele aparute. Libertatea citeste integral
, acum 4009 zile, 2 ore, 7 minute, 35 secunde
Are dreptatate cel cu sindromul. Priviti cum isi schimba initialele: cand UCL, cand CUL, cand LCU. Asta chiar ca nu sta bine la etajul superior!
, acum 4009 zile, 2 ore, 12 minute, 39 secunde
Sariti fratilor ca U.C.L-ul se afla in mare pericol. S-au adunat toate serviciile secrete din lume, in frunte cu CIA, Mossad, KGB etc sa-i fure genialele idei din calculatorul personal. Asa ceva nu se citeste integral
dumitriu , acum 4009 zile, 4 ore, 32 minute, 38 secunde
Corect, numai cei cu sindrom de acest gen sunt stresati de astfel de ganduri ei sunt urmariti tot timpul, ei vad numai ss peste tot, ei fac asemenea diversiuni, ei sunt cei obsedati posedati.Care este citeste integral
, acum 4009 zile, 4 ore, 43 minute, 41 secunde
Tipicul sindrom maniaco-paranoid!
, acum 4009 zile, 21 ore, 47 minute, 38 secunde
Nene R.A. , ne mai lasi bre cu ineptiile astea rimate? Cine mama dracului ti-o fi bagat in cap prostia ca esti mare scula printre "epigramisti"?
R.A., acum 4009 zile, 20 ore, 10 minute, 59 secunde
Mestere,nu mai fi trist Ca nu sunt epigramist Daca ma vezi ca pe-o streche Citeste Dilema veche Forumu-i de comentariu Asta ca un mic detaliu Nu-ti convine,nu citesti Pentru mine,tot p....st esti...
george, acum 4010 zile, 5 ore, 26 minute, 3 secunde
in perioada sarbatorilor Pascale ne facem timp sa trecem si pe la biserica si daca aprindem o lumanare pentru cel care a fost raposatul Ceausescu nu cred ca gresim, moment in care gandul ne duce la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.