Opinii

Naşul, adevăratul şef la liberali

Alina Mungiu-Pippidi
29 apr 2013 1340 vizualizări
USL-PDL, aceeaşi mizerie? Parcă aşa au strigat manifestanţii acum mai bine de un an, cand domnii Antonescu şi Ponta dădeau asigurări că nu e cazul, destul să fie aleşi ei ca să fie totul altfel.

Aflăm acum că totul e pe care să redevină la fel, şi anume, că după ce ne-am străduit din greu să scăpăm de triunghiul Bermudelor Udrea-Blejnar-Andreescu, el e pe cale să fie înlocuit de unul şi mai strans conectat, format din Ruşanu-Chiţoiu-Diaconu. Dacă înţeleg eu bine, este vorba de un Naş, Dan Radu Ruşanu, un vechi client al Coaliţiei pentru un Parlament Curat şi un luptător activ, deşi retras în linia doi, contra legislaţiei pentru integritatea publică, care a reuşit performanţa să îşi numească trei fini, pe unul ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, pe altul şeful Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, pe cel de ai treilea ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Noroc că liberalii nu au decat jumătate din guvern, sau mai puţin, că altfel talentatul domn Ruşanu şi-ar fi numit toate familia şi relaţiile.

Domnul Fenechiu e trimis în judecată pentru corupţie şi numirea sa a fost contestată pană şi în MCV. Dnul Chiţoiu şi-a arătat talentele de mai multe ori, odată la licitaţia caştigată de Dan Diaconescu, cînd el era controlorul şef şi a doua oară cand a spus că nu se poate face listă neagră pentru firmele care ţepuiesc guvernul (alte ţări UE au, deci se poate, numai cine e mană în mană cu ele nu poate) –asta cat am prins eu cu atenţia mea cu totul inconstantă. Dnul Diaconu e un băiat de la vamă, cel mai corupt sector public de la noi, a fost subalternul lui Nini Săpunaru şi al lui Sorin Blejnar, şeful ANAF. Nu îl califică nimic, dar nimic să fie şeful Fiscului, agenţia de stat vitală pentru buna guvernare. Dimpotrivă, numirea lui arată că planul de a face o reformă după model bulgar e o vrajă, care nu va reuşi, doar dacă planul nu e să cureţi stana dînd drumul la lup înăuntru.

Numirea şefului de la Fisc e chiar mai importantă decît cea a procurorului general anticorupţie, pentru că un şef al fiscului pus de mafie poate genera corupţie generală în vreme ce un procuror anticorupţie, oricat de capabil ar fi, nu poate declanşa o represiune generală, fiind legat de o singură plangere, un singur dosar, etc. Această numire trebuia făcută pe bază de merit, printr-un concurs, chiar dacă limitat la cei cu simpatii liberale. Şi mai bine, după cum am mai scris, Vama şi Fiscul de la noi ar trebui scoase la concurs european, şi angajat un neamţ, un danez sau un olandez, din ţările acelea care se opun numirii noastre la Schengen. Ne-am scoate de o mie de ori banii dacă am face asta, şi nu e nici un obstacol, Europa muncii e un singur stat, cum pot eu pot să iau locul unui profesor german, la fel poate şi un inspector fiscal german să înlocuiască un român la conducerea fiscului.
Jos, jos a ajuns PNL dacă din cele trei poziţii vitale financiare una merge la Naşul Ruşanu şi celelalte două la finii lui. La ce mai e întreţinută ficţiunea asta, că e unul, Crin Antonescu, preşedinte pe acolo, şi care vrea să ajungă chiar preşedintele României? Probabil că aceste două poziţii sunt considerate de doi bani, altfel mergeau şi ele la un fin al lui Ruşanu. Sau e şi el unul, dar noi nu ştim?

Alina Mungiu-Pippidi este unul dintre cei mai importanţi politologi români, având ca domenii de expertiză politicile publice şi democratizarea. Ea conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin şi este initiatoarea portalului www.romaniacurata.ro, al Societăţii Academice din Romania, un loc unde romanii cu spirit civic pot lua atitudine.

 

Alina Mungiu Pippidi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
paul, acum 3985 zile, 17 ore, 12 minute, 28 secunde
Germanizarea este singura sansa reala care ar vindeca romania pentru totdeauna, sper ca din ce in ce mai multe voci se vor auzii pe acesta tema, daca se poate sa avem cat mai repede un guvern german citeste integral
danb, acum 3985 zile, 17 ore, 50 minute, 28 secunde
Doamna Mungiu-Pippidi dovedeste ca de obicei ca este complet aeriana in ceea ce priveste sistemul romanesc. Este clar ca nici liberalii, nici pesedistii, nu au fost votati pentru ca erau ei cinstitii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.