Opinii

De ce nu vom intra in Schengen

Alina Mungiu-Pippidi
10 mar 2013 2047 vizualizări
Săptămîna asta primim oficial patalamaua de țară europeană de rangul doi – asta dacă insistăm să o cerem pe cea de rangul unu că dacă sîntem abili o scoatem chiar noi de pe ordinea de zi. S-a cam terminat cu declarațiile corecte că Schengen și MCV nu au nici o legătură, deși Comisia Europeană asta va continua să spună în public.

România și Bulgaria nu vor intra în Schengen, că Germania recunoaște în sfîrșit că nu ne vrea. Cum am scris negru pe alb cînd am apărat Olanda de atacurile lui Băsescu și ale presei române acum doi ani, Germania nu ne voia de pe atunci, dar lăsa Olanda mai în față. Între timp, ne făcurăm o asemenea faimă (și lucrăm la ea săptămînal) că nu se mai pune problema. Dumnezeu știe că m-am săturat de kilometrii de aeroport bătuți prin weekenduri pentru că mă încăpățînez să nu îmi iau a doua cetățenie (că și una pe viață mi se pare greu de dus), că îmi pare rău de oamenii de la frontiere, care au muncit mult pe puțini bani să ajungă la standarde, de firmele românești care și așa înoată în greutăți. Și de noi, cei care lucrăm în străinătate și încercăm să nu pierdem contactul cu țara. Dar asta e!

Soluția europeană de a-și minimaliza pierderile că au luat România și Bulgaria, ratînd absolut complet transformarea acestor țări (să fim onești, nu UE a transformat nici pe celelalte, cele de succes, țările baltice, Polonia, Slovenia s-au transformat prin merite proprii și ajutor mai degrabă bilateral, de la vecini din UE, nu de la Comisie sau Consiliul european) e, ca atare, o soluție rațională. Bine că nu ne pot da afară – că ne-ar da. Nu, nu din cauză că au venit Ponta și Antonescu la putere, deși o să mă ocup de ei în a doua parte a acestui articol, ci pentru că venirea lor e un pretext bun să terminăm cu prefăcătoria. Nu vrem săracii din aceste țări să vină să profite de sistemele noastre sociale, englez sau francez sau german, vrem numai pe cei supracalificați din țările astea să vină în Occident, că de ce să dezvolte țările lor dacă le pot dezvolta pe ale noastre. Bun, nu din vina occidentalilor plecăm noi de acasă, ci din cauza corupției de la noi, dar recunosc că mă zgîrie cînd aud amabilități din astea, din ce în ce mai des. Ipocrizia e maximă cînd vine vorba de țigani. De ce nu cheltuiți fondurile europene ca să ajutați pe țiganii voștri? Păi pentru că la cum au fost proiectate și managerizate fondurile astea, nu doar pentru România și Bulgaria, mai mari șanse sînt să profite de pe urma lor anumite companii europene polivalente pe care le văd cîștigînd, fără nici un alt merit decît cîștigurile lor precedente, contracte europene în toată Europa și de la toate directoratele Comisiei (am ochi la asta, fiind antrenată în România) decît oricine se ocupă la nivel local de integrarea populației rome. Cine se uită la cum au fost supravegheate fondurile europene în Italia, Grecia sau Spania nu poate decît să își spună că României și Bulgariei, mult mai nedezvoltate administrativ, li s-a pregătit o capcană, un veritabil set-up. UE a închis ochii la cum au funcționat fondurile în țările mediteraneene, la eșecul lor de a dezvolta real aceste țări și la alimentarea clientelismului din bani europeni în Grecia și sudul Italiei, dar se indignează brusc la noi, unde le-am spus dinainte că așa va fi în proporție mult mai mare...

Dar lasă că noi merităm, din fericire, tot ce ne fac și statutul de rangul doi pe care ni-l pregătesc pe termen lung. E destul să te uiți la ce facem zilele astea, nu e nevoie să cauți mai departe. Ce sfaturi putem să dăm puterii ca să evite ce va urma, altul decât să pretindă că strugurii sînt acri și UE calcă tratatul cu noi? Da, îl calcă, așa e, dar dacă era pe fond nu trebuiau să ne ia, întrebați-vă cîte au călcat ca să ne accepte, nu că ne iubeau, dar ca să stabilizeze Balcanii (și uită-te la noi anul trecut și la Bulgaria anul ăsta, dacă nu ne-am dezintegrat e că sîntem în UE...). Deci, sfaturile promise: 

1. Aveți grijă să eliminați din competiția pentru procuror general pe toți cei care au rezolvat dosare, au avut vreun contact cu Comisia Europeană și echipa MCV și, în general, ar putea prezenta vreun pericol pentru orice corupt, mai ales unul cu funcții în parlament, guvern, administrație sau secția penală a Înatei Curți. Nu faceți public cine și-a depus dosarele și nu publicați online CV-urile oamenilor și baremul pe baza cărora îi punctați. Mai ales acum, că ați scăpat de lepădăturile de prin CSM vedeți să nu mai transmiteți interviurile candidaților să vedem toți ce le poate pielea, faceți-le cu ușa închisă și pedepsiți pe cine mai face greșeala să fie transparent, ca Vasilică Danileț.

2. Privatizați urgent fără plată Registrul Comerțului către un stîlp al partidului de guvernare PNL, socrul fostului ministru Cristian David, dl Mihai (Mișu) Vlasov. Acuma e momentul pentru această acțiune refuzată de patru ori sub alți miniștri, că e ministru prietena lui, dna Pivniceru, cea în subordinea căreia se află Registrul. Dacă nu acum, atunci cînd? Trimiteți și o scrisoare către ambasadele UE și Comisie despre absența oricărui confict de interese și a oricărei rente de stat în acest caz, semnată de Renate Weber. Ba vedeți că mai e și Adrian Severin care ar putea semna, bașca Anne Marie Jugănaru, colaboratoarea lui urmărită de DNA pe care tocmai ați numit-o secretar de stat la  Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice.

3. În general e trist să îl lăsăm pe dl Fenechiu unicul trimis în judecată din Guvern, cînd Comisia Europeană s-a înșelat și a zis trei, mai numiți doi, că secretarii de stat poate nu se pun. 

4.Aveți la mînă iarăși legea retrimisă de Băsescu privitoare la statutul asociațiior și fundațiior, ia închideți voi pe toți ăia care monitorizează cheltuielile guvernamentale și absențele la Parlament, treceți mai ales o lege care să se aplice retroactiv și să dea bine la CEDO și prin presa internațională.

5. De fiecare dată cînd mai vrea dl. Mazăre schimbări la o lege care se opune bunului plac, faceți cum ați făcut recent cu legea urbanismului (Legea de adoptare a OUG 7/2011 pentru modificarea si completarea legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului), respectiv chemați un consultant dintr-o țară europeană cu cuvînt greu la Schengen (Franța, în acest caz) și călcați pe față în picioare ce vă recomandă. Dați liber la autorizații pentru cine dă banul, și la dracu’ cu mediul, vecinii și civilizația. Mai ales civilizația nu o lăsați să scape.

6. Numiți-l iarăși șef de cabinet, ca pe vremea lui Năstase, pe simpaticul milionar Remus Truică, cel care a cumpărat conform revistei Cancan o pungă cu mărțișoare de aur să dea la doamnele care au norocul să-l cunoască. Ca să nu mai fie discuții între premier și cei care vor să implementeze recomandările de mai sus și altele la fel, care încă nu au devenit publice. Vă organizează el să fiți iarăși ce ați fost și mai mult decît atît.

Fiți demni, fiți pe față, că Europa asta nu vă merită. Mai bine nu mai circulați prin Schengen și stați aicea făcând fericirea cui v-a votat.

 


Alina Mungiu-Pippidi este unul dintre cei mai importanți politologi români, având ca domenii de expertiză politicile publice și democratizarea. Ea conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin şi este initiatoarea portalului www.romaniacurata.ro, al Societatii Academice din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
òlè, acum 4063 zile, 14 ore, 24 minute, 20 secunde
Inainte sa criticam UE ,cred ca a venit timpul sa vedem unde esta vina si unde sant slabiciunile noastre. Faptul este ca dupa doua decenii de "democratie originala" , ne gasim fara citeste integral
Omul fara sau cu prea mult gat !!??, acum 4063 zile, 17 ore, 16 minute, 43 secunde
Oamenii fara gat sau cu gatul cat capul de lat sunt oameni insemnati. Fara gat era, este fostul revolutionar pulovarist de 89. Ne-a lucrat atunci bine, la scolit pe marinar, care marinar ia facut citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.