Opinii

1 ziar, 16 ani si 1,5 lei pentru siguranta stirilor zilnice

Silvia Vrînceanu Nichita
20 ian 2013 27605 vizualizări
Pentru un jurnalist local din România profundă a anului 2013, fără prea multe alternative şi care îşi doreşte să trăiască într-o societate cât de cât normală, sunt din ce în ce mai rare zilele de deplină mulţumire profesională. Dar 18 ianuarie a fost pentru mine o zi specială. Echipa care editează Ziarul de Vrancea a împlinit şaisprezece ani de când luptă zi de zi pentru a depăşi obstacolele din calea informaţiei pentru a o oferi unei comunităţi care a crescut în timp la peste 40.000 de cititori (print şi online).

Nu ştim dacă 16 ani înseamnă mult sau puţin. Însă, ca jurnalist cu o vechime egală cu cea a ziarului pe care îl conduc din 2003, cred că este o performanţă să rămâi în picioare, cu fruntea sus, după câţiva ani de recesiune economică grea, într-un judeţ complicat din punct de vedere politic şi economic, cum este Vrancea, în care ziarul nostru a ţinut adesea loc şi de societate civilă şi de opoziţie reală, dezvăluind legăturile transpartinice osificate în 23 de ani de “capitalism sălbatic”.

Ca editor şef am avut misiunea de a scrie un articol aniversar despre ceea ce am devenit în aceşti ani şi ce ne dorim pe viitor. Am îndrăznit să punem articolul pe prima pagină, pentru a atrage atenţia comunităţii că, după trei ani în care s-au închis foarte multe publicaţii, unele de anvergură naţională, Ziarul de Vrancea poate merge mai departe doar cu ajutorul ei. A fost apelul nostru la mai multă implicare cetăţenească. Pentru că, aşa cum datoria ziarului este să arate şi să dezbată problemele comunităţii, tot aşa este de datoria comuniţăţii să ne semnaleze problemele şi să ne susţină pentru ca ceea ce scriem să nu rămână doar simple articole de ziar.

Iar provocarea noastră de astăzi este de a rămâne ziarul fanion al vrâncenilor de pretutindeni, credibil, imparţial şi mai ales echidistant faţă de politicienii de toate culorile, care – credeţi-ne – ne-au arătat chiar şi în aceste zile cât de supăraţi sunt pentru că n-am devenit ceea ce alte instituţii media au fost nevoite, poate, să facă. Să coboare la nivelul de trompetă a vreunui politician sau afacerist fără scrupule.

Vă invit prin urmare să citiţi articolul aniversar al unui ziar local dintr-un judeţ al acestei ţări, să vă alăturaţi comunităţii care doreşte o Românie curată şi să vă indignaţi public alături de noi. Pentru că avem nevoie de cât mai mulţi cetăţeni indignaţi, revoltaţi, oameni de atitudine, care să devină fermentul unor schimbări atât de necesare în societate. Şi care, până la urmă, să ne ajute şi pe noi să supravieţuim decent într-o perioadă în care presa este în mare derivă şi fără prea multe repere.

Dacă aveţi curiozitatea să ne citiţi veţi afla că ziarul nostru, la care lucrează o mică echipă inimoasă şi loială principiilor jurnalistice sănătoase, este de vânzare în fiecare zi, iar un exemplar tipărit costă fix cât o pâine. Şi, dacă 1,5 lei nu este prea mult pentru a susţine presa independentă tipărită, testaţi-o în fiecare zi! Credem că cei care citesc cu regularitate ziare nu sunt doar mai bine informaţi, ci sunt mai buni cetăţeni, mai implicaţi în comunitate şi mult mai dispuşi să se schimbe pe ei şi pe cei din jur.

Şi, dacă tot am trecut cu bine de “sfârşitul lumii”, sperăm ca 2013 să nu fie sfârşitul pentru presa locală serioasă din România.


Material scris de redactorul şef al Ziarului de Vrancea pentru portalul www.romaniacurata.ro, al Societăţii Academice din Romania.

Articolul orginal poate fi citit aici: http://www.romaniacurata.ro/1-ziar-16-ani-si-15-lei-pentru-siguranta-stirilor-zilnice-3714.htm


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Cosmy de la Paunesti , acum 4043 zile, 15 ore, 39 minute, 56 secunde
De ce sa mai facem compromisuri cand am gasit solutia perfecta in materie de comunicare ,de asta sa convins de mult si Stafful holdingului Cosmy de la Paunesti .convingete si tu.si nu vei regereta.
Vasile Lefter, acum 4106 zile, 1 ora, 29 minute, 29 secunde
E o bucurie sa colaborezi la Ziarul de Vrancea cu un Redactor -Sef precum Silvia Vrinceanu.Ani multi si buni tuturor celor de la ziarul care patrunde in casele vrancenilor ca o sarbatoare!
öle, acum 4106 zile, 14 ore, 7 minute, 16 secunde
La multi ani
V. J., acum 4106 zile, 23 ore, 1 minut, 28 secunde
La asa zi mare nu pot spune decit „La multi ani si cit mai multe aparitii, Ziarul de Vrancea! ”, iar tie, draga mea Silvia, multa sanatate si bucurie si puterea de a duce mai departe colectivul citeste integral
viorel iancu, acum 4107 zile, 9 ore, 11 minute, 42 secunde
Distinsa Doamna Redactor sef, Silvia Vranceanu Nichita. Felicitari si La multi ani cu sanatate. Va apreciez de cand v-am cunoscut cu ceva ani in urma. Interesanta opinia Domniei Voastre. Dar pe mine citeste integral
Ciprian, acum 4107 zile, 10 ore, 43 minute, 59 secunde
In conditiile in care ziarele sunt avide dupa poveşti destrăbălate, decența unui jurnal ca Ziarul de Vrancea trebuie salutată. Să mergeți înainte și să fiți mai buni decât acum.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.