Opinii

Abuzul de ... banul public

Ziarul de Vrancea
10 ian 2013 1398 vizualizări
Când aud sintagma ,,banul public”, îmi vine să-mi iau câmpii. Cred că niciodată şi nicăieri în lumea asta nu s-a mai formulat o mai mare şi neruşinată minciună - cum adică public?!

Măcar comuniştii vorbeau de banul statului şi atunci parcă aveau mai multă logică să-l folosească, chiar şi în mod discreţionar, pentru că ei reprezentau statul. Statul era un colos căruia nu i te puteai opune. Era o adevărată sinucidere să dai Statul în judecată.
Public, -ă, -ci, -ce, înseamnă „care aparţine unei colectivităţi sau provine de la o colectivitate, care priveşte pe toţi, la care participă toţi” (cf. DEX).
Cuvântul public nu are sensul de bun comun, colectiv, ci sensul că acest bun este al tuturor şi trebuie folosit în interesul tuturor de către un administrator neutru şi corect, care nu este altul decât Statul, în cazul nostru Statul român.
Azi banul public sună ca într-o glumă sinistră dinainte de 1989: „- Măi tovarăşe, noi am hotărât să te sancţionez!”, adică organul colectiv care lua hotărâri era de fapt, şeful - secretarul de partid, aşa şi cu banul public.
Banul public este un bun al nostru al tuturor, pentru că noi, toţi, contribuim la realizarea acestui bun, iar când este vorba ca el să fie cheltuit, lucrul acesta se face în mod discreţionar de către cel care are „pâinea şi cuţitul”, fără nicio chibzuinţă şi fără un folos al proprietarilor de drept. Ba mai mult decât atât, dacă nu este furat, adică vămuit la sânge, banul public este cheltuit în dauna proprietarilor de drept: se dă ca mită electorală cu care ni se fură voturile şi se deturnează voinţa populară; se dă sub forma unor contracte de stat cu adresă, prin care cel care are cuţitul în mană. Acesta plăteşte „serviciile” făcute de cei care susţin partidul sau lipitorilor de afişe.
Alteori banul public este folosit ca instrument de corupţie la vedere, prin faptul că un partid sau altul, aflat la putere, cumpără bunăvoinţa unor electori, dând bani mai mulţi comunităţilor care au primarul sau parlamentarul de aceeaşi culoare politică a partidului aflat la putere, fără a avea în vedere nevoi stringente sau criterii obiective de atribuire: număr de locuitori, starea economică a comunităţii etc. Sigur lucrul acesta nu-i de azi de ieri, dar în ultimul timp a devenit o practică prin care dacă nu ai partidul la putere eşti condamnat la sărăcie şi neputinţă, iar când ajungi la putere faci aceleaşi abuzuri ca cei în locul cărora ai venit, asuprind cealaltă parte a electorilor, de fapt pe cei mulţi, pentru cei care au un partid, chiar în opoziţie, îşi rezolvă problemele, vorba ceea: banii n-au miros nici culoare politică.
Banul public a devenit o sursă de plată mascată a serviciilor pe care cei aflaţi la putere le fac camarilei, şi le fac lor înşişi, pentru că această formă de hoţie a devenit un cancer generalizat. Am ajuns să considerăm aceste malversaţiuni ca pe nişte lucruri normale şi nici nu ne mai mirăm de faptul că funcţiile elective (primării, consilii locale, parlament) ajung numai cei care au bani. Şi ne mai întrebăm de ce n-avem valori…
Întreaga clasă politică şi administrativă a decăzut în aşa hal încât românul nu mai crede în bunele intenţii ale cuiva, în faptul că cineva chiar este cinstit („Trebuie să aibă el un interes. Nu se poate altfel! Nici binele nu-l primim de la adversarii politici!”).
Fără să ne dăm seama, ne diabolizăm unii pe alţii chiar şi cei de acelaşi sânge, mamă cu fiu, frate cu frate.
Banul – „ochiul dracului” -, ne-a supus pe toţi, joacă pe grumazul nostru, iar noi i ne supunem fără crâcnire.
Ne revoltăm în anonimat, doar când suntem afectaţi personal, dar ne vindem sufletul pentru câţiva arginţi, crezând că am făcut un gheşeft, dar de fapt… „ne-am furat căciula”, am furat din banul nostru - banul public -, făcut cu sudoarea tuturor prin impozite, taxe, accize etc.


În gospodăria tradiţională românească era interzis să foloseşti un bun al casei fără să ştie toţi membrii, pentru că era păcat, asta însemna că faci „chişcătură” din norocul casei. Veţi spune că sunt romantic, depăşit, că judec emoţional, că societatea contemporană se conduce azi după alte comandamente. Aşa o fi!..., afirm cu toată convingerea că nu mai avem ochi să vedem adevăratele adevăruri, marile valori după care s-au condus strămoşii noştri.
Învăţătura pe care o tragem astăzi din această pildă este mult mai dură decât ne-am închipui. Nu avem grijă, cu adevărat, de banul public, lăsăm pe alţii să-l administreze abuziv după cheremul lor şi ne trezim că totul de ruinează în jurul nostru: educaţia, sănătatea, pensiile, circulaţia, tot, tot, iar noi plângem în pumni şi nu avem curajul sau putinţa de a-i trage cu adevărat la răspundere pe cei care fac „chişcături” din banul public şi-l transferă în propriul buzunar...
Cred că furtul şi administrarea abuzivă a banului public este o crimă de trădare naţională -, pentru că distruge totul - economia, bunăstarea, încrederea în oameni şi în binefacerile muncii, solidaritatea, dar mai ales Statul -, creând derută şi neîncredere în semeni, atentând, de fapt, la siguranţa naţională!
Cred că ar fi bine să ne lepădăm de proverbul „Ce-a mâncat lupu-i bun mâncat!”, ar trebui ca „lupul” să dea socoteală pentru banul care nu i se cuvenea sau pe care l-a furat, l-a risipit fără nicio socoteală!
Aleşii de azi trebuie să ia seama foarte serios la evoluţia conştiinţei cetăţeneşti a electoratului, să ia seama la felul cum votul a „măturat” abuzul şi necinstea, să ia seama la noutatea acestor alegeri în care cetăţenii au refuzat „ochiul dracului” şi i-au „măturat” pe cei neloiali - adică, s-a deşteptat prostul!     

Costică NEAGU


Costică Neagu este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti - Departamentul Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar Focşani - şi preşedintele Asociaţiei Personalului Didactic „Simion Mehedinţi”, care şi-a propus restituirea tezaurului ştiinţific şi cultural lăsat de savantul născut în comuna Soveja, interzis de regimul comunist în ultimii ani ai vieţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Mar, acum 4114 zile, 4 ore, 14 minute, 43 secunde
Banul "DEZUMANIZEAZA "omul.Sunt exemple foarte multe .
florin, acum 4115 zile, 18 ore, 13 minute, 31 secunde
un gand nu imi da pace de ceva vreme... care e valoarea reala a muncii mele? nici nu vad vreun ban in mana ca statul deja mi-a luat 29% (somaj, asigurari sociale, asigurare de sanatate). Cu 24% din ce citeste integral
Ulise Grosu, acum 4116 zile, 2 ore, 18 minute, 9 secunde
Erijandu-ma in "mama Omida", mi-am permis, sa-mi dau cu presupusul si sa spun ca anul 2013 va fi anul in care va incepe "Adevarata Revolutii a POPORULUI ROMAN sau (R)evolutia oamenilor citeste integral
viorel iancu, acum 4116 zile, 5 ore, 29 minute, 7 secunde
Sunt multe de comentat.Si in continuare vor fi . Totusi, pledoaria despre "banul public" este reala si bine punctata. Noi care ducem la cresterea acestei sume, nu suntem si beneficiarii lui citeste integral
danb, acum 4116 zile, 9 ore, 2 minute, 15 secunde
Mda, asa o fi si care-i solutia ? Iese la demonstratie sa zica din astea ? Ca eu ies cu el daca vrea. Io-te acum pe 24, ca si-asa e zi de demonstratii. Dar deocamdata daca nu ma insel eu prea tare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.