Opinii

Zerodoctul mereu ofensiv

Ziarul de Vrancea
18 dec 2012 2177 vizualizări
“Proşti sunt toţi cei care par şi jumătate din cei care nu par.”(Gracian)

    Puteţi să-i spuneţi potaia, gugumanul, mizerabilul, zevzecul, inconştientul etc. Nu greşiţi cu nimic, numindu-l astfel. Îl veţi întâlni acolo unde v-aţi aştepta mai puţin: în învăţământ, în cultură, în consiliile locale şi judeţene, în guvern şi, desigur, în parlament. Poate fi îmbrăcat la patru ace, dar şi muncitoreşte, pentru a se arăta cât este de apropiat de popor.
    Este un ins care doreşte, şi uneori reuşeşte, să deruteze, aranjează voturile prin promisiuni niciodată acoperite, în timpul şedinţelor nu stă într-un loc, acoperind astfel “golul cel din creier”, se ajută – în luările de cuvânt – de mâini şi de picioare – nedeţinând ca o caracteristică a omului cu scaun la cap – sensul cuvintelor. De aceea şi sare de la o idee la alta.
Individul cântă oriunde şi pe oricine, dansează ca pe aţe, după cum i se comandă. Deşi vorbeşte mult, nu spune nimic. Aruncă doar bale spre cei care nu-l acceptă. Dar câţi îl suportă mai mult de o zi sau două? Apare în orice organizaţie neguvernamentală, în orice fanfară, în orice trupă de prostituate, în orice partid, consiliu sau comitet, fiind doar o maimuţă pe post de elefant. Schimbă partidele ca hainele, după sezon. Îi plac alianţele cele mai curioase: ba de stânga, ba de dreapta. Cu o condiţie: avantajul personal.
Când este posibil, scoate, ca din pălărie, funcţii, lefuri şi premii doar pentru cei ce-l adulează. Despre D-zeu şi biserică nu vorbeşte decât la alegeri. Cu scopuri precise. Dar nu-l vezi dând un ban de pomană. Pentru că această fiinţă n-are mamă, n-are tată, n-are Dumnezeu. Are doar interese.
În timpul liber, semidoctul (de fapt, zerodoctul) cârâie în jurnale ale “vitelor de pripas”, nefiind niciodată documentat. Uită permanent că în ziaristică nu-i de-ajuns şcoala vieţii. Este nevoie de cultură, de bun simţ şi – ceva despre care n-a auzit – de gramatică. Din fericire, toate acestea nu se învaţă după ureche, lăutăreşte.
Cronicarul atrăgea atenţia: “Eu voi da seamă de ale mele câte scriu”. Deci, responsabilitatea scrisului. Astăzi, când orice analfabet “scrie”, ar trebui să se instaureze – în presă – dictatura … bunului simţ, iar intruşii să fie alungaţi.
    Acest obraznic insistent, căutând funcţii şi onoruri nemeritate, este întâlnit la orice adunare în care grohăie sau latră la poruncă.
Culmea este că, deşi se crede în opoziţie, prin incultura crasă şi gafele monstruoase, face jocul guvernanţilor.
Pe unde trece mizerabilul, pute. Partidul în care vine, rămâne fără aderenţi, iar organizaţiile obşteşti se desfiinţează. El nu sesizează nicidecum că trebuie să-şi adape sufletul şi mintea la izvorul învăţăturii. După ataţia ani de bâlbâieli, bâjbâieli, de incoerenţe şi de încăierări penibile, credem că e timpul să înveţe măcar să ASCULTE şi – în binele lui şi al celorlalţi – să TACĂ.

Director al revistei "Salonul Literar" si profesor de limba şi literatura romană de peste 30 de ani  Culiţă Uşurelu s-a remarcat prin romanele sale despre şcoala romanească, "Profesorii (suplinind au dobindit)" sau "Cersetori în Loden", aparute în ultimii ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
C.I.Usurelu, acum 4144 zile, 12 minute, 48 secunde
D-le DANB! Regret ca trebuie sa intervin. Dar cred ca dv. meritati un raspuns, observand ca scrieti bine, aveti oarece cultura..Totusi, un om care citeste ziare, carti si reviste are obligatia sa fi citeste integral
paul, acum 4145 zile, 3 ore, 5 minute, 50 secunde
banuiesca este vorba de iliescu si toata sleatca lui, o zi intreaga vorbeste dar nimic nu spune, in speta iliescu, geoana,nastase, banicioiu, corlatean, etc etc, oameni de tip HAHALERA.
, acum 4145 zile, 7 ore, 33 minute, 52 secunde
Banuiesc ca este vorba de domnul Traian Basescu, Sau poate la fel de bine ar fi Ponta,Antonescu, Boureanu,poate Blaga,sau de ce nu Oprisan... Poate eu si-altii ca mine,poate chiar tu,habar citeste integral
?, acum 4145 zile, 9 ore, 11 minute, 50 secunde
Am convingerea ca se refera la Nini, dihania politica!
danb, acum 4145 zile, 10 ore, 29 minute, 9 secunde
Acest articol este un argument si o recomandare pentru intelectualii nostri oficiali de a-si pregati mai bine iesirile in public. O astfel de actiune poate avea efecte nu numai asupra persoanei in citeste integral
Viorica, acum 4145 zile, 11 ore, 12 minute, 7 secunde
Eram la Liceul nr. 1, Moni țipa, urla, scuipa, că, deh!, nu aveam plan de lecții, dacă nu stăteai să-i asculți trăncăneala , era rău, dacă stăteai, ce faci, nu te duci la oră? Atât am citeste integral
..., acum 4145 zile, 11 ore, 50 minute, 12 secunde
Mda...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.