Opinii

Abuzul de ... pensie

Ziarul de Vrancea
16 dec 2012 2232 vizualizări
Când eram tânăr, adolescent chiar, priveam cu respect la vârsta pensionării, crezând că pensionarii sunt oameni fericiţi deoarece de la o anumită vârstă aveau traiul asigurat. În motivaţia pentru învăţătură pe care mi-o făceau părinţii, intra şi acest ideal - când vei fi bătrân vei avea pensie, dar… mai e mult până departe!!

Mai târziu, m-am întâlnit cu ,,pensia” când un coleg de cancelarie de la şcoala unde funcţionam, aştepta pensia cu febrilitate, întocmai ca o cătană care aşteaptă lăsarea la vatră. Gândeam că-i fericit, până într-o zi când, întâlnindu-mă cu el şi vrând să fac o glumă i-am zis: ,,- Haideţi, dle profesor, aduceţi tezele alea mai repede că nu pot încheia mediile!”, la care el a început să plângă. N-am avut niciun cuvânt de rostit, am amuţit, dar ceva s-a întâmplat în sufletul meu, a apărut un mare semn…
Mai târziu, ne-am trezit într-un mare scandal, în care Statul acuză faptul că nu mai are bani pentru pensii, în care tinerii sunt revoltaţi că trebuie să muncească pentru pensionari, ca şi cum ei ar fi trândăvit o viaţă întreagă şi nu s-au gândit la bătrâneţe, adică n-au pus bani albi pentru zile negre.
Mă gândesc de atunci la tot ce-i mai rău pentru noi toţi - chiar şi pentru cei tineri - şi nu pot să nu observ că înainte de 1989, pensionarii nu trăiau pe spatele fiilor sau al nepoţilor şi asta pentru că banul lor - mult, puţin - era păstrat cu grijă, adică fondul de pensii era intangibil. Din această perspectivă, vorba populară, adecvată situaţiei, este: Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor.
S-o luăm metodic, pe principiul mintea de pe urmă a românului, de care mă îndoiesc că ne va veni vreodată.
Fondul de pensii este un fond care se constituie printr-o contribuţie lunară pe care salariatul, indiferent de statutul lui o depune lunar pe durata cât lucrează, în scopul de a-i fi de ajutor la bătrâneţe. Acest fond este liber de orice obligaţii pentru că salariatul şi-a plătit toate taxele şi obligaţiile la Stat sau angajator.
În concluzie, fondul de pensii este un fond particular, administrat de Stat. Pe cale de consecinţă, cred că este profund incorectă sintagma - pensie de stat, deoarece nu statul dă pensie de la el, ci este doar administratorul, paznicul acestui fond, excluzând pensiile speciale. Statul doar returnează banii pe care i-am depus spre păstrare timp de 30-40 de ani.
Cum Statul este o noţiune generică, se pune întrebarea cine răspunde de administrarea catastrofală a fondului de pensii? Iată cât de importantă este Legea răspunderii ministeriale, iată cât de nocivă este ,,voinţa politică”.
Distrugerea fondului de pensii înseamnă adevăratul genocid naţional, pentru că se atentează în mod premeditat la siguranţa întregii naţiuni, nu numai a celor de vârsta a treia.
Adevăraţii oameni de bine, care au făcut schimbarea din 1989, n-au dorit să-şi dea foc la casă, au vrut o libertate adevărată, nu una de conjunctură, n-au vrut să înlocuiască o stăpânire cu alta.
Dacă industria era un morman de fiare vechi, dacă agricultura era extensivă, neproductivă, cultura dogmatică, fondul de pensii chiar era haina de vreme rea pentru bătrâneţe.
Când văd ce dezastru am reuşit să provocăm în aceşti ani, când văd câte sunt de îndreptat şi de făcut în această ţară, mă minunez de curajul politicienilor de a se înghesui să ne facă bine sau poate tocmai de aceea se înghesuie, ca să strângă averi imense pentru a scăpa de ameninţarea ,,pensiei”.
Dincolo de aceste consideraţii tragice se impun câteva direcţii de acţiune pentru noii aleşi. Acest lucru ar reface solidaritatea între semenii noştri, ar restabili încrederea în forţa Statului, ar da siguranţă şi optimism tinerilor, că muncesc pentru ei, că taxele lor sunt pe mâini bune şi le vor asigura bătrâneţile.  Iată ce propun:
1). Tragerea la răspundere a celor care au prăduit fondul de pensii. Dacă acest lucru nu se poate, atunci se va fura în continuare, pe principiul: Ce-a mâncat lupu-i bun mâncat.
2). Refacerea fondului prin voinţă politică sau un împrumut masiv al Statului pentru constituirea, în totalitate, a fondului de pensii. În viitor, acest fond se regenerează din taxele celor activi. Ce dacă sunt mai puţini salariaţi, vor fi şi mai puţine pensii, iar speranţa de viaţă este tot mai mică.
În aceste condiţii administratorul fondului de pensii ar putea să-l gestioneze profitabil, poate face investiţii pe termen lung, din acest fond. Taxele care se adună pe segmentul de populaţie de 20-30 de ani, pot fi investite pe 40-30 de ani, când vine scadenţa, capitalul respectiv aducând profituri importante în visteria fondului, permiţând obţinerea banilor pentru administrare şi chiar pentru măririle pensiilor.
Împrumuturile anuale sau alocarea, pe 1 an, de bani din buget, pentru pensii, sunt cârpeli care nu fac decât să mărească taxele şi să creeze o permanentă dihonie naţională între generaţii.
Îndemnul pe care Statul îl face tinerilor să se orienteze către fondurile private de pensii măreşte nesiguranţa acestora, fiind un non sens. Fondul de pensii actual este un fond particular, administrat de Stat, iar Statul nu se poate deroba de această sarcină pentru că asta înseamnă disoluţia lui şi a naţiunii.
Aşa că, iată ce sarcini trebuie să-şi asume cei ce vor fi aleşi - ordine în fondul de pensii şi nu pomeni electorale sau pensionare!
*   *   *
În sistemul american de pensii, la pensionare contribuabilul poate opta să primească toată suma depusă sau i se poate da decalat pe un număr de ani hotărât de el, suma rămasă la deces, putând fi revendicată de moştenitori.        

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
qwerty, acum 4147 zile, 6 ore, 27 minute, 5 secunde
Justa-i treaba asta?Am salariul net de 757 ron,salariu mediu net este 1552 deci cum s-ar zice am jumatate de punct de pensie mai am de lucrat sa zicem 30 de ani ,dupa legea actuala ,cu cei 15 lucrati citeste integral
Ulise Grosu, acum 4147 zile, 10 ore, 50 minute, 24 secunde
O maxima romaneasca spune "multi citesc, putini pricep", dar prezentul articol, completat cu comentariile aferente, este o DOVADA ca in Tara Vrancei nu s-a rasturnat caruta cu ******, asa citeste integral
viorel iancu, acum 4147 zile, 14 ore, 23 minute, 26 secunde
Interesant punctul de vedere al Domnului Profesor Costica Neagu. Domnul profesor, dar si alte persoane si ... personalitati au un punct de vedere corect. Ce ne facem? Trebuie sa se tina cont de aceste citeste integral
, acum 4147 zile, 14 ore, 59 minute, 5 secunde
Bun articol,acesta este adevarul,dar apreciez si comentariile.Suntem ramasi tot cu idei comuniste,votul de la parlamentatre arata realitatea.Cine este in parlament??? Greu ne trezim!
CONCETĂȚEAN, acum 4147 zile, 16 ore, 5 minute, 17 secunde
Un articol necesar pentru cunoașterea adevărului cu comentarii și postări pertinente. ''Sinergia faptelor'' este cel care a făcut cel mai mare rău acestui popor, citeste integral
Gheorghita Mocanu, acum 4147 zile, 17 ore, 31 minute, 35 secunde
Pe undeva , prin articol, se strecoara sintagma "pensii speciale". Trebuie facuta precizarea ca acum este in vigoare Legea sistemului national de pensii, care a eliminat pensiile private. citeste integral
Acolo este...pensia ta !!!!, acum 4147 zile, 18 ore, 6 minute, 6 secunde
Asta-i ţara ta, copile... de Nicolae Nicoară Horia Cu şperacluri şi cu pile, Cu citeste integral
XXXX, acum 4147 zile, 19 ore, 33 minute, 53 secunde
Ne mai aducem aminte? „Soarele răsare, Iliescu apare!” „Noi muncim, noi nu gândim!” „Moarte intelectualilor!” „IMGB, face ordine!” „Noi nu ne vindem țara!” „Ai mâncat salam citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.