Opinii

Gale ale filmului romanesc avem, filme ne mai trebuie

Sorin Tudose
14 dec 2012 1343 vizualizări
Recent a fost transmisă pe TVR1 Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din Romania 2012, eveniment ce a adunat laolaltă mai toată “lumea bună” a cinematografiei romaneşti. UARF a împlinit 20 de ani de la înfiinţare, prilej numai bun ca cineaştii şi toţi cei implicaţi într-un fel sau altul în lumea filmului romanesc să fie premiaţi

M-am uitat la Gală doar pentru amuzament căci desfăşurarea ei era previzibilă, toţi monştri mai mult sau mai puţin sacri ai cinematografiei romaneşti aveau să aducă mulţumiri tuturor celor care i-au ajutat în carieră şi să primească premii şi diplome. În mod evident Sergiu Nicolaescu avea să primească cele mai multe laude. Sentimentul meu vizavi de astfel de evenimente e că romanii joacă în alte ligi decat naţiunile civilizate, ba chiar că îşi fac propriile ligi. Cu toate că Romania scotea primul film de lung metraj în 1912 (Independenţa Romanie n. a.) adică fix în urmă cu un secol, cinematografia romanească este subţire rău de tot. Filmele romaneşti nu figurează în nici un top comercial sau elitist, în nicio lucrare de cinematografie universală.

Lucrurile nici nu au cum să stea altfel dacă, de exemplu, filmul “Nea Mărin Miliardar”, considerat de mulţi cea mai bună comedie romanească, este un unul mediocru şi unde doar charisma lui Amza Pelea mai salvează puţin filmul de ridicol. Atata vreme cat stindardul cinematografiei noastre este megalomanul Sergiu Nicolaescu, un regizor lispit de orice brumă de înzestrare artistică şi un actor modest ca interpretare, normal că nu figurăm printre ţările care au dat nume mari lumii filmului. Şi dacă tot nu prea suntem luaţi în seamă pe nicăieri, exceptand festivalurile europene, ne premiem singuri. Facem Gale, dăm nume de actori romani la cinematografe, avem şi propriul “walk of fame” deşi mai corect ar fi “walk of local fame”, căci e greu de crezut că avem măcar cinci actori cunoscuţi la nivel mondial. În timpul galei s-a vorbit despre eternul conflict între generaţii, cei mai în varstă dintre cineaşti spunand că e necesar ca toţi regizorii să formeze o mare familie, spre binele publicului cinefil. Aceiaşi regizori care îndemnau la unitate au mai spus că filmele sunt făcute pentru marele public şi nu pentru festivaluri, dand dovadă că cele două tabere nu se pot menaja nici măcar de ochii lumii. După ce Sergiu Nicolaescu şi-a primit premiul meritat, acesta a premiat personal pe un bun prieten: Ion Iliescu care a “jucat” acum caţiva ani în “Medalia de Onoare”. Nu ştiu cum or fi alte gale de film, dar gala UARF a premiat mediocritatea, varsta şi naţionalitatea. A fost premiat şi Mircea Daneliuc, chiar dacă nu a venit. Mi-ar fi plăcut să fie prezent şi să îşi spună părerea despre gală, dar sunt convins că nu a venit ca să nu gireze prin numele său o cumetrie cinematografică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Florin Rosu, acum 4122 zile, 30 minute, 26 secunde
Mi se pare ca avem, totusi, o cinematogragie rezonabila in ultimii ani. Sa ne amintim de premiile luate, de regizorii care s-au ridicat in ultimul timp: Mungiu, Porumboiu, Puiu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.