Opinii

Hai la vot! Dar cu cine să votăm?

Mihai Boicu
6 dec 2012 1030 vizualizări
Duminică vom ieşi la vot şi-i vom alege pe cei care ne(se) vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. După ce le-am dat promisiunile cu ce vor face, pentru ce se vor bate, putem să tragem cateva concluzii care nu ne dau speranţe că în judeţul nostru va fi prea bine din următorii ani

Votul uninominal nu i-a responsabilizat pe parlamentari şi cei pe care vor să intre în politică, iar alegătorilor nu le-a deschis ochii astfel încat să vadă cu adevărat cine este cel care le cere votul. Candidaţii USL şi ARD s-au afişat la pachet cu primarii lor, pentru că multe promisiuni făcute nu prea ţin de atribuţiile lor de deputaţi sau senatori. Toţi s-au jurat că nu vor proceda ca pană acum şi vor călca des prin colegiile lor şi le vor asculta păsurile oamenilor şi primarilor. Cele mai multe propuneri au fost generale: investiţii, locuri de muncă, reduceri de taxe şi impozite preluate din programele partidelor. Au fost şi propuneri punctuale, cum ar fi, de exemplu, legislaţia pentru vie şi vin, privind falimentul personal, cărţi funciare gratuite, credite avantajoase, reînfiinţare şcoli profesionale şamd. Canalul Siret – Bărăgan a fost trecut între propunerilor celor mai mulţi dintre candidaţi, dar deşi o iniţiativă lăudabilă, pentru realizarea ei este nevoie ca toţi parlamentarii de Vrancea să se lupte. Cam greu de crezut. Ca să nu mai vorbim că în bugetul ţării nu se prea găsesc bani pentru o asemenea investiţie.

Asupra multora dintre candidaţi sunt semne de întrebare în privinţa modului în care vor acţiona, pe care o să ni le permitem să le punem. Cei de la USL promit că vor face şi vor drege, dar cum vor face asta, atata vreme cat nimic nu mişcă fără vrerea lui Marian Oprişan? Dacă el vrea, atunci se face, dar cum vrea el. Dacă nu vrea, nu se întamplă nimic. Iar parlamentarii care se tem să şi vorbească fără acordul “domnului preşedinte” vin şi promit marea cu sarea. Lista lor lungă de promisiuni nu valorează nicio ceapă degerată fără voia “domnului preşedinte”.

Să nu uităm candidaţii ARD. Unii dintre ei promit redeschiderea spitalelor. Ghici cine le-a închis? Chiar partidul camuflat în ARD, adică PDL. Iar acum să vii să promiţi redeschiderea lor e cel puţin penibil. Alţii, adică Eugen Ghinescu – ARD şi Mirela Bîznă - PP – DD, ex-PDL, susţin că de frica lor s-au asfaltat drumurile de pe Valea Ramnicului şi de pe Valea Milcovului. După ce din 2004 partidul din care fac parte sau au făcut parte (cazul candidatului PP – DD) nu a făcut nimic pentru drumurile de acolo, să încerci să iei nişte voturi din cauza “fricii” lui Nini Săpunaru e iar penibil.

Cu siguranţă că lui Săpunaru i-a fost frică, dar nu de adversari, ci pentru că nu îl votează lumea pentru că nu şi-a ţinut promisiunile făcute în 2008. Aşa că a lucrat la foc automat înainte de campanie, motivand că anul viitor nu mai putea face acest lucru, şi şi-a făcut din greu reclamă pe lucrări făcute cu bani publici. Pe cat punem pariu că pană la campania din 2016 nu se va mai lucra ca acum, “pentru că anul viitor nu se mai poate”?

Mai avem şi nişte candidaţi cu bani, de la USL şi ARD, adică Laurenţiu Ţigăieru Roşca şi Florin Secară. Şi ei aruncă un sac de promisiuni şi par a fi culmea competenţei datorită succesului în afaceri. Cel puţin unul dintre ei va intra în Parlament. Dar ceea ce nu se poate trece cu vederea este că ei au ars toate etapele în politică datorită sumelor de bani pe care le au în conturi. Ei au intrat în politică, aşa cum s-ar duce la supermarket, au văzut pe un raft produsul “parlamentar” şi l-au cumpărat, în ciuda preţului piperat, pentru că şi l-au permis. Pentru ei intrarea în Parlament e doar o afacere. Ce ne determină să nu credem că mandatul lor nu va fi altceva decat tot o afacere?

Avem candidaţii veniţi din altă parte. Miron Mitrea e aproape de-al nostru după caţi ani ne-a reprezentat în Parlament. Social – democratul are o campanie în care tot spune ce va face. Le-a spus însă oare oamenilor că el şi-a luat o leafă întreagă de senator, dar nici măcar nu a călcat prin Senat decat din trei în trei şedinţe? Dacă restul muritorilor ar încerca să facă la fel ar fi daţi afară în secunda doi. În schimb, domnul candidat vine să ne “orbească” cu profesionalismul său. În aceeaşi categorie îl mai avem pe ceva mai puţin leneşul prin comparaţie Cristian Dumitrescu, dar la fel de demagog. Lor li se alătură două specimene noi, social – democratul Petru Filip, trădător al PDL recompensat cu un colegiu în Vrancea şi Nicodim Bulzesc, de la PP – DD, fost europarlamentar PDL. Probabil că îi vom mai vedea doar pe la ocazii speciale prin judeţ dacă vor intra în Parlament.

Pentru votul de duminică ar fi ideal să se întample două lucruri: să se prezinte cat mai mulţi alegători la urne, iar aceştia să voteze cu capul, nu cu inima, cum spune unul dintre partide. Dacă măcar ultimul lucru s-ar întampla, atunci înseamnă că vrancenii au învăţat ceva din originala noastră democraţie mioritică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4151 zile, 15 ore, 53 minute, 22 secunde
Un articol echilibrat de la domnul Boicu, printre putinele de anul asta. Cam de mirare, asta dovedeste faptul ca nicio dragoste nu e vesnica. Mai spune dansul ca pentru anumite proiecte, de exemplu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.