Opinii

Banii de buzunar ai unui deputat

Ziarul de Vrancea
13 nov 2012 1305 vizualizări
Cine dintre noi nu a folosit sintagma ”bani de buzunar”? Poate că nu-mi venea în gând să scriu despre acest obsesiv obicei cotidian, care ne obligă să avem “bani de buzunar”

Românul de la ţară nu a ştiut niciodată ce înseamnă să ai ”bani de buzunar”. Şi iată că într-o zi de duminică, la vreme de seară, la o emisiune TV, un concitadin, martor mai mult sau mai puţin întâmplător la o descindere DNA, ne informa că asupra posibilului corupt s-au gasit doar cateva mii de lei, care nu aveau nimic de-a face cu mita, ci pur şi simplu erau “bani de buzunar”, vreo 6.000 de lei. Ghinionul e ghinion! Respectivul reţinut de “organe” tocmai se pregătea de un mandat de parlamentar, conştient de sacrificiile ce-l aşteptau pentru încă patru ani. Omul de rând, care se va duce la vot în decembrie, nici nu a înţeles prea bine despre ce e vorba, mai ales că el operează cu vechile bancnote, refuzând convertirea monedei naţionale, din conservatorism sau din ameţeală politică, fiind un permanent cetăţean turmentat de slogane şi promisiuni.
Martorul de ocazie, întamplator în acelaşi partid cu cel filat şi acuzat de trafic de influenţă şi de altele, spunea telespectatorilor că cei de la procuratură nici nu au numărat banii, fiindcă nu făceau obiectul flagrantului. Naivii au crezut poate că procurorii DNA când fac o percheziţie corporală, mai ales asupra unuia filat de doi ani de zile, apreciază suma găsită din priviri sau după greutatea bancnotelor.
Oricâtă nuanţă politică am da evenimentelor penale din aceste zile, un lucru e clar: DNA-ul funcţionează!
Revenind la banii de buzunar, ce înţelege un cetaţean de pe stradă prin “bani de buzunar”? Nişte mărunţiş pentru autobuz sau tranvai, poate pentru un sandvici, poate pentru nişte ţigări, o bere şi o cafea.
Nu pot să realizez cam cum o fi să ai ca bani de buzunar 6.000 de lei. Nu pot să-mi explic de ce trebuie să mai doreşti să candidezi pentru Parlamentul României. Iar îmi vin în minte nişte cuvinte pline de subtilităţi ale unui poet de odinioară pentru care “bani de buzunar” însemna caţiva leuţi prăpădiţi pentru a ajunge acasă cu o pâine: ”Vai de sufleţelul nostru/care,/când să fie mare/ni se cocoşă ca prostul/proştilor dând ascultare!”
Faptul că nu se mai pun afişe electorale prin Focşani schimbă ceva? Eu voi avea acelaşi marunţiş în buzunar, dar mă voi înfoia în ziua alegerilor, crezând cu naivitate că sunt important nevoie mare şi că votul meu contează. Da, dar pentru buzunarul dumnealor, deputaţilor şi senatorilor!
Reapare dilema “scrisorii pierdute”: Eu cu cine votez?


Vasile Lefter este profesor de limba romană, publicist şi preşedintele Centrului de Deschidere Hispanică „Espaňa” din Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
èlà, acum 4175 zile, 8 ore, 34 minute, 14 secunde
Cand eram militar , daca erai prins cu mainile in buzunar , erai pedepsit sa cosi buzunarul. Atunci era frig si era buzunarul tau. Alesii nostri stau cu mainile in buzunarele noastre , si noi ca buni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.