Opinii

Unde ne sunt forumiştii?

Ziarul de Vrancea
24 oct 2012 6612 vizualizări
Nu cu multă vreme în urmă, articolele din “Ziarul de Vrancea” erau însoţite de două, trei sau mai multe comentarii. De la intervenţia Redacţiei privind chemarea la decenţă şi echilibru, comentariile s-au redus ca număr, pasionaţii forumişti renunţând la obişnuitele intervenţii din cel puţin două motive: fie că nu au ce spune în legătură cu tema articolului, fie că nu ştiu decât să divagheze, pentru a demonstra cunoscuţilor că sunt “cool”.

Cum să accepţi că sunt oameni care îţi vorbesc despre lucruri despre care tu nu ai auzit?
Cei care au trecut prin cultură nu comentează negativ, fiindcă ştiu ce înseamnă să treci cu ochii peste sute de mii de pagini scrise de gânditorii şi artiştii omenirii de-a lungul mileniilor. Alţii privesc nedumeriţi cuvântul scris din creier şi inimă şi repetă la nesfârşit ce ştiu de difuzorul ascultat prin anii ’90: “comunistule”, “securistule”, “ştim noi cine eşti” etc. Sunt foarte curajoşi în spatele nickname-lui!
Niciodată nu am susţinut unicitatea punctelor de vedere. Rămân la părerea că prezenţa forumiştilor într-un ziar conferă vitalitate publicaţiei respective, creează impresia de viaţă adevărată, cu o singură condiţie: cei care scriu să fie avizaţi, să critice ideile şi nu persoana (lucru ştiut de la 1840 de la Mihail Kogălniceanu, din” Introducţia” la “Dacia Literară”). De multe ori, comentariul reitera celebra parabolă a “castravetelui”, adică nu contează subiectul, ci punerea plăcii.
Sunt convins că această atenţionare a redacţiei a intervenit în urma unor abateri grave de la decenţă în aprecierile făcute, mai ales acum când fierbe scena politică. Mirarea mea este alta: de ce s-au împuţinat comentariile? S-a speriat cineva? Fanaticii forumişti au înţeles că la baza intervenţiilor de zi cu zi erau doar injuriile şi jignirile aduse autorilor materialelor de presă, din spatele unor nume false? Sunt dezolat! Puţin curaj, vitejilor! Când nu găseam un comentariu pe dinafara subiectului eram îngrijorat.
Mă gândeam că sunteţi bolnavi şi aţi pierdut carnetul de sănătate.
Vă invit să vă reveniţi şi să vă etalaţi pe mai departe originalele puncte de vedere. Reţineţi însă un adevăr banal: Nu oricine mă poate jigni!
Vă aştept pe Forum cu aceeaşi dragoste şi înţelegere.
Printre forumişti sunt mulţi oameni de calitate, sensibili şi culţi. Ceilalţi mai au timp să se cultive. Programe SAPARD pentru agricultură mai sunt! Vlahuţă se întreba “Unde ne sunt visătorii?” Eu mă întreb: “Unde ne sunt forumiştii”?

 

Vasile Lefter este profesor de limba romana si presedintele Centrului de Deschidere Hispanică „Espaňa” din Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4171 zile, 20 ore, 49 minute, 14 secunde
Pentru dl prof. Vasile Lefter Stimate Domnule Profesor, Eu am absolvit liceul la Vidra, perioada in care Dvs. erati director. Nu am avut onoarea sa-mi fiti profesor la materia "Limba citeste integral
VS, acum 4172 zile, 3 ore, 53 minute, 39 secunde
Multi dintre forumistii din ZdV sunt mai inteligenti decat cei de la MdV, pentru ca si articolele de aici sunt mult mai interesante si spun lucrurile pe nume. Ziarul trebuie sa uneasca o comunitate, citeste integral
suparatu, acum 4172 zile, 8 ore, 2 minute, 21 secunde
Va asteptam cu articole interesante si importante si cu siguranta vom comenta.
N.E.CURATU, acum 4172 zile, 8 ore, 38 minute, 7 secunde
Oamenii au uitat sa mai aiba pareri / Le mai scapa un gand,intre doua beri /Au fost transformati intr-o masa confuza/ Sovaielnici la mers,cu privirea obtuza/Strecurandu-se fantomatic prin reforma si citeste integral
danb, acum 4172 zile, 17 ore, 50 minute, 38 secunde
Nu are nicio treaba atentionarea cu numarul comentariilor. Cele mai multe comentarii erau politice ori in lipsa concurentei pe scena politica comentariile nu ar avea nicio finalitate. Un alt motiv citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.