Opinii

Bacalaureatul poporului

Ziarul de Vrancea
21 oct 2012 2006 vizualizări
În sistemul de învăţământ au fost experimentate în ultimele două decenii diverse formule de schimbare sau reformă, totul pe fundalul unui discurs plin de bune intenţii. Însă, ceea ce a constituit o „lege de fier” a aşa-zisei reforme în educaţie, pentru toate guvernările, a fost negarea pătimaşă a ceea ce au construit cei de dinainte.

Un exemplu în acest sens este examenul de bacalaureat, care, în ultimii doi ani, a căpătat o anumită seriozitate, prin simplul fapt de a se desfăşura cinstit. Dincolo de inflamarea presei, care a găsit un subiect grozav în rata de promovare la bacalaureat, cu toţii au înţeles că lucrurile pot să meargă într-o direcţie bună, cel puţin în privinţa unor aspecte ale sistemului, aspecte care nu necesită nici măcar schimbări fundamentale de ordin legislativ. O dată cu schimbarea guvernului însă, tăvălugul contestatar a ceea ce au realizat vechii guvernanţi nu a putut lăsa neatins bacalaureatul, astfel încât a fost inventat bacalaureatul profesional.
Ce reprezintă bacalaureatul profesional? Discursul iniţiatorilor sună cam aşa: este o oportunitate pentru elevii care nu doresc să meargă la facultate, dar vor să-şi finalizeze studiile pentru ca, mai apoi, să  intre pe piaţa muncii; patronii cer diploma de bacalaureat, fără ea nu acceptă să angajeze; aceşti elevi au trecut prin mulţi ani de şcoală, iar societatea le taie aripile; un astfel de bacalaureat există şi în alte ţări, aşadar este legitim.
Astfel de argumente par, la prima vedere, de bun simţ, însă la o cercetare atentă nu cred că pot să rămână în picioare. În primul rând, angajarea cuiva în sectorul privat nu poate fi, raţional vorbind, condiţionată de existenţa unei hârtii, oricât de frumoasă ar fi aceasta; îmi place să cred că oamenii care vor să facă profit sunt interesaţi de competenţele concrete ale angajaţilor, nu de hârtii frumos colorate, cu antetul Ministerului Educaţiei; în ceea ce priveşte angajarea în sectorul de stat, lucrurile s-ar rezolva mai elegant dacă s-ar elimina criteriul diplomei de bacalaureat pentru angajarea unui fochist, de exemplu. În al doilea rând, elevii care ajung la vârsta bacalaureatului (18-20 de ani) se confruntă cu un examen al maturităţii intelectuale şi al responsabilităţii, iar a le plânge de milă şi a-i ajuta să creadă că lumea în care intră ca adulţi este una în care răzbeşti, indiferent că ai muncit/învăţat sau nu, înseamnă să apelăm la o şmecherie, care o să producă numai dezavantaje, atât pentru ei, cât şi pentru societate. În al treilea rând, dacă o formă de bacalaureat profesional există şi în alte sisteme de învăţământ, trebuie spus că în majoritatea cazurilor, dacă nu chiar peste tot, acesta oferă dreptul de a merge în învăţământul superior. Un bacalaureat fără dreptul de a urma o formă de învăţământ superior este un surogat populist, util doar pentru a obloji, dar nu a vindeca amorul propriu al unui domn Goe generic.
Foarte probabil, bacalaureatul profesional nu va reuşi decât să complice inutil viaţa elevilor, părinţilor şi profesorilor. Nu se pot încheia aceste rânduri decât cu reproducerea aproximativă a unei anecdote, care cred că are o mare legătură cu bacul profesional: „Când Dumnezeu a împărţit inteligenţa s-au prezentat toate categoriile profesionale şi fiecare a primit mai mult sau mai puţin. La sfârşit au ajuns şi (...), iar Dumnezeu le-a spus ca s-a terminat. Atunci au început să-l roage, să insiste că nu se poate, trebuie să mai fie, să mai caute... Dacă au văzut că nu obţin nimic, la sfârşit i-au spus: Dă-ne, Doamne, măcar o adeverinţă.”


Florin ROŞU

 

Florin Roşu, invitatul ediţiei de astăzi, este profesor la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focşani, lucrează ca formator în diverse programe dedicate cadrelor didactice şi activează în cadrul Asociaţiei Pro Democraţia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Nicu Panaitescu, acum 4195 zile, 14 ore, 48 minute, 47 secunde
"Reformatorii" national-socialisti care stapanesc, printre altele, si ministerul educatiei, ar face orice pentru umplerea hardaului cu voturi la iarna si a listelor cu inscrisi la citeste integral
Florin Rosu, acum 4195 zile, 21 ore, 59 minute, 36 secunde
Cel putin in Franta, in afara insertiei in viata activa, cei cu bacul profesional au posibilitatea sa urmeze 2 ani de studii si sa obtina BTS (Brevet Technique Supérieur) SAU DUT (Diplôme citeste integral
Aida Baumler, acum 4196 zile, 4 minute
Din pacate, diploma de bacalaureat se cere la angajare. Tendinta e de a ne acoperi cu munti de diplome, dupa principiul: cu cit mai multe, cu atit mai bine. Poate ca titulatura e nefericita: " citeste integral
I.D. Marius, acum 4196 zile, 59 minute, 40 secunde
Un punct de vedere interesant. Parerea mea este ca "bacalaureatul poporului" are si conotatie electorala, tinind cont ca elevii lenesi de 18 ani voteaza si ei in clasa a 12-a. Ar trebui sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.