Opinii

Romanul de dincoace de Carpaţi: depresiv şi hăhăitor

Ziarul de Vrancea
10 oct 2012 6589 vizualizări
Între multele clasificări posibile şi, fatalmente, simpliste, aplicabile neamului nostru, împărţirea din titlu este, de departe, cea mai vizibilă în stradă.

Nu trebuie să fii vreun specialist, nu trebuie să ai un ONG, nu sunt necesare studii sociologice, antropologice sau de orice fel ale „cercetătorilor britanici” ca să vezi ca românii, cel puţin dincoace de Carpaţi, sunt oamenii extremelor umorale: Fie sunt trişti, blazaţi, resemnaţi, fie afişează o veselie zgomotoasă, agresivă chiar. Pe străzile oraşelor de peste munţi, de la Cluj şi, gradual, până la Oslo sau Barcelona, seninătatea şi o anumită relaxare sunt expresiile dominante pe care le vezi pe chipurile trecătorilor, bicicliştilor, negustorilor, şoferilor.

Cred că, dacă e să avem invidii de orice fel pentru cei aşezaţi de soartă mai la vest de noi, nu cred c-ar trebui sa le invidiem salariile mari sau maşinile puternice (la urma urmei fiecare gherţoi din Focşani conduce cel puţin un BMW). Un motiv bun de invidie ar fi această abilitate de a convieţui, de a impărţi cu ceilalţi spaţiul comun care este strada, fără priviri piezişe şi evitând, natural, stridenţele deranjante pentru cei cu care respiră acelaşi aer. Şi nu, nu vreau să spun aici că pe-acolo ar fi paradisul sau metehnele noastre ar lipsi dincolo cu desăvârşire. Nu, numai că atmosfera e dată de atitudinile dominante, de o oarecare masă critică de oameni normali între care urâţenia se diluează cumva. 

Focşanii, ca şi Bucureştii sau Mizilul se încăpăţânează sa fie altfel. Încrâncenarea, sprâncenele împreunate, înjurătura grea, îmbrânceala, ţâfna, miştoul gratuit, şi, peste toate, un hăhăit de epoca fierului, nu te lasă să uiţi nicicum unde ţi-e dat să trăieşti. Cele două însuşiri naţionale convieţuiesc deseori, fără probleme, în acelaşi ins. Mai toţi sunt(em) defensivi, iar tristeţea cea mai grea ca şi veselia paroxistică se pot transforma într-o clipă (clipa în care supăratului sau, după caz, hăhăitorului i se pare că starea naturală i-ar fi periclitată) în răcnet, sudalmă de mamă, îndemn la felaţie şi săritură la beregată. Doamne fereşte s-o întrebi pe creatura care iţi blochează maşina parcată omeneşte de ce a făcut-o, când putea să parcheze la fel de omeneşte, douăzeci de metri mai încolo. De obicei la asta se răspunde: „şi care-i problema?” şi-atunci, îi explici ipochimenului că problema constă în faptul că te-a ţinut prizonier zece minute cu podul palmei apăsat pe claxon. Dar pentru că, nu-i aşa, şi tu, ca şi mine, faci parte din acelaşi neam bipolar, livrezi explicaţia cu sunetul la un volum neapărat mai ridicat decât al lui. şi cum e deja târziu pentru ascultat argumente şi explicaţii, „rezolvarea definitivă” este, de multe ori, contondentă.

Şi... azi o maşină blocată în parcare, mâine o canzonetta despre bani, femei şi duşmani explodând în timpanu-ţi căutător de ciripit de păsărele la marginea pădurii, poimâine vecinul petrecăreţ sau găurind pereţi la ore mici, strângem în noi straturi-straturi această zgură a urâţeniei zilnice şi ne adaptăm devenind cu toţii depresivi sau hăhăitori, în orice caz conflictuali până la măduvă. Iar aspiraţia de a deveni un popor frumos (dacă am avut vreodată aşa aspiraţii) eşuează zilnic în realitatea slută a străzii. Speranţa că o masă critică de oameni normali va fi atinsă odată şi-odată moare şi ea când ştii ce fel de şcoală avem şi ce fel de modele defilează prin studiourile televiziunilor ori prin dregătoriile ţarişoarei. Şi aşa neamul tău şi-al meu rămâne la stadiul de adunătură schizoidă, foarte tristă în fond, în ciuda veseliei hăhăite care pluteşte în continuare peste târgurile mari sau mici ale vechiului regat.


Nota redactiei:

Nicu Panaitescu, invitatul ediţiei de astăzi, este vrancean de la Năruja, conduce de 12 ani o firmă de transport international cu sediul la Focşani şi îi place să umble hoinar prin lume cu motocicleta. Tocmai pentru că vine de la munte i-ar plăcea să starpească in primul rand tăietorii de păduri din Romania. Pentru că “revolta de acasă nu este eficientă” dacă vorbim de implicare civică, a acceptat provocarea de a se alătura platformei de dezbateri a Ziarului de Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
ZAPPY, acum 4207 zile, 5 ore, 38 minute, 58 secunde
Tipic, unui apel la normalitate si sanatate morala i se raspunde prin atacuri personale pline de venin, la adapostul anonimatului. Respect, domnule Nicu Panaitescu!
dd, acum 4207 zile, 15 ore, 42 minute, 14 secunde
vorbe desarte...numele hotilor se stiu deja si in institutii tot hoti si inapti intra...poate daca organele abilitate de control si-ar face meserie pe drept fara a se mai complace cu spagele luate citeste integral
OG, acum 4207 zile, 22 ore, 40 minute, 3 secunde
Este placut sa citesti despre realitatea care te inconjoara dar nu ai curajul sa o recunosti. Mi-a placut articolul (si comentariul d-l danb) doresc sa mai citesc in continuare.
N.E.CURATU, acum 4207 zile, 23 ore, 37 minute, 39 secunde
@N.P N.E.CURATU si nu necuratu'.Cele doua puncte despartitoare sunt puse sa faca diferenta intre curat si murdar,bine si rau ,alb si negru,un fel de zona neutra...In rest ,fiecare cu parerea citeste integral
Nicu Panaitescu, acum 4208 zile, 37 minute, 50 secunde
Multumesc ZdV pentru oportunitate si multumesc si comentatorilor pentru opinii. Mi-ar placea sa vad mai multe nume reale acolo, da' e bine si-asa. Referirea la Patapievici in comentariul sotului citeste integral
N.E.CURATU, acum 4208 zile, 2 ore, 36 minute, 16 secunde
Mda,esenta articolului se reduce la momentul in care unu' blocheaza masina rafinatului autor,iar acesta ii reproseaza ca a trebuit sa claxoneze timp de 10 minute...Ideea e ca sunt oameni care citeste integral
motociclist... de duminica, acum 4208 zile, 3 ore, 8 minute, 39 secunde
Salut tuturor. Impartim cu totii viata urbana plina de magarie, taranisme si mitocanie. O vezi in trafic , pe chipurile conationalilor nostri cu burta si tricouri mulate in masini de lux ( dar citeste integral
Ilarie, acum 4208 zile, 3 ore, 52 minute, 12 secunde
Bun articol ... dar chestia aia cu ghertzoii sper ca se referea numai la posesorii de automobile BMW, nu si la motociclisti.
Patapievici, Neagu ,Panaitescu, acum 4208 zile, 3 ore, 53 minute, 8 secunde
Nici nu credeam ca Patapievici este singurul " intelectual " depresiv si anxios care elucubreaza idei parsive despre neamul sau si le mai si raspandeste in spatiul public. Inainte sa-si citeste integral
florin, acum 4208 zile, 6 ore, 6 minute, 37 secunde
Un articole excelent, subscriu acestuia. Felicitari pentru modul placut de exprimare si cursivitatea ideilor. Multumesc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.