Opinii

Galeria candidaţilor la parlamentare: afacerişti, şmecheri, politruci, traseişti

Mihai Boicu
3 oct 2012 1783 vizualizări
Poate că vrancenii au parlamentarii pe care îi merită, poate că nu. Dar cert este că, dacă ne uităm la modul în care partidele din aceste zile îşi stabilesc candidaţii, vedem că desemnarea acestora este o continuare a bătăii de joc cu care clasa politică îşi tratează poporul alegător de peste două decenii

 

Cei mai mulţi dintre deputaţi şi senatori nu ar trebui nici să mai treacă hotarele judeţului, dar să mai aibă şi tupeul să vină să ceară să fie aleşi. Grav este că nu doar “dinozaurii” politicii sunt în această situaţie, ci şi reprezentanţii noii generaţii de policitieni. Aceştia au moştenit parcă toată defectele îmbătraniţilor în rele din politică, iar singurul lor argument este varsta.

Nicăieri nu se vede mai bine acest transfer dezastruos pentru vranceni al relelor din politică decat la PDL, care are doi parlamentari sub 40 de ani, care vor acum să ia un al doilea mandat: Alin Trăşculescu şi Răzvan Şerban- Mustea. Dacă, să spunem, pesedistul Miron Mitrea ar putea spune că nu a mai trecut prin Vrancea .... pentru că nu e din Vrancea, cei doi nu au nici măcar această scuză. Deşi este preşedintele organizaţiei judeţene, aproape de fiecare dată cand vorbeşti cu cineva din Colegiul 5 dacă şi-a văzut şeful la faţă în teritoriu sau dacă i-a făcut o vizită atunci cand l-a chemat, răspunsul e cam acelaşi: “Dar cine l-a văzut pe aici? Aşa e Alin”, ca şi cum asta ar fi o scuză. La alegerile locale a fost şi o întamplare amuzantă, cand cineva a spus că votează la Focşani “cu cel tanăr”. “Care, că sunt mai mulţi?”. “Cu cel care era la discotecă”. 

Răzvan Şerban – Mustea a venit pe cai mari în PDL, impus de finanţele generoase ale tatălui său, unul din cei mai potenţi oameni de afaceri locali. Ascensiunea a fost rapidă iar la ora asta putem să ne lăudăm că unul dintre aleşii noştri a ajuns naşul de cununie al mezinei preşedintelui Traian Băsescu. Cam la asta şi la faptul că este preşedintele organizaţiei naţionale de tineret a PDL se rezumă lista de “succesuri” a tanărului parlamentar. Aceşti oameni se vor prezenta pe 9 decembrie în faţa vrancenilor pentru a le cere votul, în loc să fie trimişi să-şi caute altă treabă. Pană la urmă, pentru ca în PDL să se întample ceva şi să se treacă de la stadiul politicii infantile de a se baza doar pe carmaciul Băsescu pentru a realiza ceva în alegeri, probabil că organizaţia trebuie să moară şi să renască cu alţi oameni.

Să nu-i uităm pe pesediştii “garantat Marian”. Se pare că acesta a renunţat la “fratele” Miron Mitrea, care cred că nu a mai trecut prin Vrancea decat atunci cand a murit Vasile Aguridă, fostul primar al Tulniciului, şi Mircea Diaconu, fostul vice al CJ. Cum la noi morţii votează mai ceva ca viii, parlamentarul nu ar merita să primească decat voturile celor doi politicieni locali trecuţi în nefiinţă. Cristian Dumitrescu, care se pare că şi el va candida pe alte meleaguri, e cam în aceeaşi situaţie. Cine-i ia locul? De bun simţ ar fi fost măcar să fie un candidat care să fie din Vrancea, că oricum altceva nu-i leagă de judeţ. În schimb, ni se aduce un traseist politic, Petru Filip, care a făcut pasul de la PDL la PSD. A, să nu-l uităm pe Nini Săpunaru, care s-a apucat să -şi repare drumurile prin colegiu ca să mai ia un mandat. Deşi e departe de a fi idealul în politică, liberalul măcar face ceva concret în prag de alegeri, că alţii nu fac nici măcar asta. 

Sunt şi oameni noi la parlamentare. Liberalul Laurenţiu Ţigăeru Roşca pleacă la drum pe aceleaşi coordonate ca Mustea: banii. Pe la colţuri se vorbeşte de posibilitatea ca lui Săpunaru să-i pună piedici la alegeri chiar proprii primari, iar organizaţia să ajungă pe mainile lui Ţigăeru Roşca. PDL îl lansează în cursa electorală pe primarul Ţifeştiului, mulţi punandu-şi întrebarea dacă nu este o pălărie prea mare pentru el. Şi primarul din Homocea, Neculai Ionescu, a avut o asemenea ambiţie, din care nu s-a ales cu nimic. Marian Oprişan l-ar putea arunca în cursa pentru parlamentarul pe consilierul judeţean Victor Roman. Ce-l recomandă pe acesta? Afacerile de partid din care s-a îmbogăţit în ultimii ani. Asta e, în mare, galeria candidaţilor din Vrancea, din care ar trebui să ne alegem aleşii pentru următorii patru ani. Vom avea nişte alegeri triste, cu final anunţat, în care nu contează numele caştigătorilor: învingători vor ieşi nişte afacerişti şi/sau şmecheri de partid care ne vor da cu flit în următorii patru ani. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4214 zile, 21 ore, 18 minute, 44 secunde
Clubul parlamentarilor este un club inchis. Daca la locale au mai putut candida pe ici, pe colo si oameni integri, la parlamentare, unde miza este mult mai mare, aceasta posibilitate a fost eliminata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.