Opinii

Suntem în răpciune

Ziarul de Vrancea
24 sep 2012 6542 vizualizări
“A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.” (Nichita Stanescu)

A noua lună din calendarul gregorian, cunoscută şi ca Brumar cel mic, vinicel, septembrie, marchează graniţa dintre viaţă şi moarte, dintre strângerea roadelor pământului şi pregătirea viitoarelor recolte.
Cămara bunicilor respiră ispititor mirosul de poveste al gutuilor coapte. În poduri s-au pus la sfat clădăriile de struguri albi şi negri, atârnate de căpriorii cu răşină de brad, visând la bucuriile viitoare cînd vor umple de lumină masa de sărbătoare a gospodarilor.
Cad frunzele obosite de soarele anului, îmbrăcând pământul în culori melancolice, care te invită la reverie.
Vântul, sprinţar ca de obicei, începe să adie blând, chemând norii mult aşteptaţi.
Cerul pare un ochi de albastru. Luna îşi deapănă povestea de dragoste cui vrea s-o asculte.
După o lungă vară fierbinte, cu bucurii şi mici neîmpliniri, copiii, florile pământului, s-au întors în bănci, pregătiţi să reia aventura cărţii, acceptând provocările pline de mister: învăţarea literelor, socotitul, descifrarea textului din manualele ponosite cu file rupte, spargerea enigmelor formulelor fizice şi chimice. Vor învăţa de toate, iar ca răsplată zilnică cei mici vor primi ori corn, ori lapte transformat în cubuleţe de brânză. Câtă grijă pentru şcoală!
Alţii nu vor primi nici atât, fiindcă ei la chemarea începutului de an şcolar nu vor spune “Da”, ci „Yes”, „Si”, ”Oui”!.
Când revin în ţară, dacă mai revin, trebuie să coboare ca nivel o clasă sau două. La noi, adevăraţii slujitori ai şcolii fac, totuşi, carte serioasă.
Septembrie, cu bune şi rele, ne rămâne în suflet prin Sfintele Mari Sărbători, prin foşnetul frunzelor galbene şi al filelor de carte răsfoite de cei care încă mai cred în fascinaţia cuvântului scris.
Să nu uităm că mustul fierbe de zor preamărind pe Marele Anomim care a orânduit lucrurile în această lume, zămislind-o ca pe o mare trecere. Suntem în Răpciune!


Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
paul , acum 4201 zile, 22 ore, 40 minute, 23 secunde
Ma nea Vasile, cred ca te-am prins cu ocaua mica, parti din textul de mai sus le-ai copiat din alta parte, deci nea vasile plagiatorul, te-ai luat dupa victor primul-ministru, el isi permite la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.