Opinii

Să mori rănit din dragoste … de şcoală

Ziarul de Vrancea
11 sep 2012 10288 vizualizări
M-am întrebat deseori de ce noul an şcolar începe de fiecare dată în Răpciune, în luna de început a toamnei, când se adună roadele pământului. Poate că viitorii şcolari au furat soarelui verii suficientă căldură şi lumină ca să le ajungă pentru un an întreg!


Trecerea pragului şcolii înseamnă de fapt intrarea într-o altă lume, într-un spaţiu securizat vegheat cu cerbicie de oameni împătimiţi în ale învăţăturii de carte, de învăţători şi profesori a căror fiinţă e zămislită din firi sensibile, de oameni hărăziţi să dezvăluie copiilor, preadolescenţilor şi adolescenţilor taina devenirii în această lume vremelnică, presărată cu împliniri şi dezamăgiri. Oamenii şcolii, în viziunea mea, sunt de două feluri: chemaţi de vocaţie şi aruncaţi de întâmplare. Primii sunt cei adevăraţi, împătimiţi. Sunt uşor de recunoscut după felul în care strâng catalogul sub braţ, după felul în care îl deschid la catedră ca pe o carte preţioasă. Catalogul este paşaportul spre lumea largă al acestor inocenţi încredinţaţi de părinţi „împătimiţilor”. ”Chemaţii” nu intră în clasă plictisiţi, nu aruncă în silă catalogul, nu-şi încep ora cu admonestări şi insulte. Ei sunt calzi, blânzi, iradiind măreţia superioară a omului cult, care ştie că de EL depinde în bună parte viitorul dragilor lui elevi. „Împătimiţii” uită deseori de problemele de acasă. Nu o dată îşi lasă copiii în grija altora, chiar şi atunci când au probleme de sănătate, conştienţi că sunt aşteptaţi de zeci de alţi copii, care le sorb vorbele, încercând să-i transforme în modele. „Împătimiţii” nu pot trăi fără şcoală, fără discipoli. Ca nişte şcolari conştiincioşi, îşi pregătesc din timp totul pentru prima zi de şcoală a unui nou an şcolar, ca şi cum ar fi pentru prima dată.
De aceea, pentru adevăraţii dascăli despărţirea de şcoală după o viaţă de om este mai dureroasă decât orice altă despărţire.
Nu mulţi dintre semeni înţeleg tâlcul unei inspirate replici de film, modificată puţin: ”Să mori rănit din dragoste… de şcoală!”
Sănătate şi gânduri bune tuturor oamenilor şcolii!
Pentru sutele de mii de elevi: Drum bun, Cireşari!

 

Profesor VASILE LEFTER

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
denisa, acum 4215 zile, 13 ore, 52 minute, 31 secunde
dar ce sa facem cand mafia din PSD!!!!!! face legea in invatamant???? asa cum se intampla in scoala de la faraoanele si unirea odobesti?? dl Nicolas si dna Zaharia fac cartile?? trist....
Eufimia, acum 4215 zile, 14 ore, 51 minute, 27 secunde
Imi place foarte mult articolul.Un mare profesor ,dedicat misiunii!
un dascal, acum 4215 zile, 6 minute, 51 secunde
Minunat articolul! Felicitari, Domnului Lefter!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.