Opinii

Focşaniul meu drag

Sorin Tudose
22 aug 2012 1541 vizualizări
De cand mă ocup de proiectul focsaniulvechi.ro sunt tot mai conştient de decăderea urbanistică a Focşaniului şi de blestemul pe care “armata roşie” l-a aruncat asupra noastră.

Un oraş candva cochet s-a transformat în ultimele decenii într-o urbe impersonală, în care blocurile de 3-10 etaje au luat locul edificiilor publice de odinioară şi a magazinelor cu etaj sau fără de pe Strada Mare a Unirii. Banca Economia ulterior Şcoala de Muzică, Biserica Domnească, Banca Focşani ulterior Restaurant Vrancioaia, sediul vechii bănci Plaineşti sunt doar cateva dintre cele mai reprezentative clădiri cu tradiţie şi istorie care au fost demolate de un regim ignorant, care a văduvit oraşul de farmec. La toate ticăloşiile făcute de comunişti, plus cele făcute de autorităţile postdecembriste, se mai adaugă şi lipsa de bun gust a celor care şi-au făcut case prin Focşani de la Revoluţie încoace. Multe dintre ele sunt nişte nişte kitsch-uri absolute care contribuie din plin la uraţirea oraşului. Am spus aceste lucruri de nenumărate ori, fapt pentru care am fost acuzat că nu îmi iubesc oraşul. Ba tocmai că îl iubesc şi vreau mai mult de la el, pentru că mi se pare că din multe puncte de vedere acesta nu numai că nu a stat pe loc, dar a involuat şi aici vorbesc şi de calitatea umană a celor care îl populează. Focşaniul nu este mai urat deoarece lumea crapă seminţe pe bulevard, scuipă pe stradă sau aruncă diverse ambalaje pe jos, cum deseori aud. Aceste aspecte îl fac doar mai puţin civilizat şi mai murdar, în nici un caz mai urat. Urat este pentru că e plin de blocuri ţigăneşte vopsite şi cu acoperişuri ca de grajd. Urat este pentru că aşa zisele vile construite în ultimii 20 de ani nu se pot compara în veci cu imobilele dispărute pentru totdeauna, care au fost în Focşani. Şi urat este că o mulţime de imobile publice sau particulare cu o arhitectură plăcută ochiului au fost înlocuite cu groteştele blocuri. Tot ce este mai frumos în Focşaniul zilelor noastre este construit înainte de anii 1950 şi asta ar trebui să dea de gandit celor care promovează oraşul actual. Pot înţelege că te simţi ataşat de oraşul în care ai crescut sau în care trăieşti, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl supraevaluezi doar pentru că e al tău. Atitudinea asta e ca la fotbal, ca atunci cand ţii cu o echipă doar pentru că e din oraşul tău, nicidecum pentru că este valoroasă. În fine, între Focşaniul de altădată şi cel actual balanţa atarnă net în favoarea primului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
focsanean, acum 4257 zile, 1 ora, 23 minute, 34 secunde
Nu cred ca-ti este prea drag orasul si nici ca-l iubesti...!!! Daca l-ai iubi, ti-ar place asa cum este ! Eu pentru ca sunt focsanean il IUBESC neconditionat !
MIRELA si IONEL , acum 4257 zile, 5 ore, 36 minute, 37 secunde
Felicitari pentru articol domnule Tudose . Sunt de acord cu tot ce a-ti spus - scris . Credeti ca putem face ceva .
Ulise Grosu, acum 4257 zile, 9 ore, 49 minute, 47 secunde
Trist dar adevarat !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.