Opinii

Rus şi Dobre ar trebui să facă un grup de iniţiativă pentru un USL curat

Alina Mungiu-Pippidi
13 aug 2012 1135 vizualizări
Eu nu sunt prea optimistă cu partidele alternative, pentru că totdeauna se vor găsi alde Vantu, Băsescu şi Hrebenciuc să pună la cale alternative la ei însăşi.


Si pentru că ştiu atat de puţini oameni în Romania alături de care să merite să faci politică, dotaţi cu viziune, integritate, dar şi acel spirit conciliant fără de care politica devine o luptă     între bandiţi, cum a degenerat la noi zilele astea. Oamenii cumsecade pe care îi ştiu în Romania sunt mai degrabă artişti şi savanţi, deloc înclinaţi spre politică. Dintre prietenii romaniacurată.ro, cei doi candidati la primării, Peter Eckstein şi Nicuşor Dan sunt doi oameni în care aş avea încredere să fac politică oricand şi cu care încurajez pe alţii să facă.

Dar mărturisesc ca zilele astea un pesedist, Ioan Rus, şi un liberal, Victor Paul Dobre, mă fac să reconsider acest lucru. Sunt şi în partidele mari oameni rezonabil de oneşti, cu frica legii, care nu ar face orice ca să castige, care au ajuns la acea medie de civilizaţie a politicianului european la care unele lucruri nu mai sunt admisibile. Am avut dreptate acum două săptamani cand am încercat să potolesc pe cei din societatea civilă care voiau să cerem demisia lui Ioan Rus. Era destul să vezi cum e atacat la Antena 3 - chestie începută după locale, cand era practic acuzat că de ce nu a furat alegerile de la Cluj- ca să vezi că omul nu merită să fie atacat şi de noi. Din păcate, propaganda pedelistă e tare stupidă. Cat s-au înverşunat să îl prezinte pe Geoană ca omul lui Iliescu, cand Iliescu îl făcuse ‘prostănac” şi îl sabota mereu, şi iată că au adus în fruntea PSD pe unii mult mai puţin înclinaţi la conciliere. Au uitat străvechea formulă a lui Brucan, că democraţia în Romania începe cu democraţia în FSN, pe care aş reşapa-o ca “democraţia în Romania începe cu democraţia la partidul de stanga”. Cat putem avea şi promova reformişti, fie şi moderaţi, în fruntea PSD, democraţia noastră o să se ţină cat de cat la suprafaţa apei. Dacă în faţa baronilor şi a lui Iliescu nu mai avem nici o figură cat de cat cu ambiţie europeană, ne-am scufundat. De asta, eu nu încurajez atacurile dezlănţuite la Ponta, fără a şti ce se poate pune în locul lui. Acum, cand situatia a fost radicalizată de aceste atacuri, şi moderaţii integral făcuţi praf, astept o soluţie de la integriştii “dreptei”, să ne spuna ei cum ieşim din fundătură. Că electorat pentru stanga va exista întotdeauna la noi, şi deci şi partid de stanga. Asta să îi preocupe pe Băsescu et comp, că nu putem să băgăm la închisoare pe toţi care nu sunt cu ei, în cap cu manechinele lui Mazare, cand au ajuns la 80% şi peste...

Parchetul îl pune sub acuzare între timp pe dl. Dobre, nu că ar avea mare temei, dar preventiv, ca să descurajeze pe succesori, că acuzarea spune că a trimis acel act ambiguu ca să poată manipula listele ulterior. Vezi însă că nu le-a manipulat, a preferat să demisioneze, aşa că acuzaţia e doar o nouă formă de luptă politică. Vedem cu toţii şi apreciem cum se cuvine. Ca atare încurajez pe domnii Rus şi Dobre nu să se ducă acasă să îşi linga rănile, nici să treacă la Băsescu, care are propriul lui cont de decontat, şi nu vreun viitor, ci să facă din interior un grup de initativă pentru un USL curat. Or mai fi şi altii ca ei. Si noi, spectatorii, o să le facem galerie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lola, acum 4239 zile, 34 minute, 31 secunde
coconita fii mai explicita,nu am onteles nimic din ce ai vrut sa gavaresi.daca nu reusesti sa transmiti un mesaj dute si te culca
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.