Opinii

Primii parlamentari aleşi fără listele de partid au fost un eşec

Mihai Boicu
18 iul 2012 1411 vizualizări
Săptămana trecută şi-a refăcut apariţia pe scena politică locală un nume care părea la un moment dat neîncăpător pentru judeţul nostru: Răzvan Şerban – Mustea, preşedinte al tinerilor democrat – liberali din toată ţara, fost ministru al Comunicaţiilor

Glasul acestuia nu s-a mai făcut de foarte mult timp simţit în Vrancea. Acum însă se apropie alegerile, iar tanărul parlamentar probabil că visează la încă un mandat. Această ieşire arată eşecul actualului sistem de vot, la patru ani de la aplicare. Deputaţii şi senatorii şi-au văzut liniştiţi de interesele lor timp de patru ani, iar acum încep din nouă să stea de vorbă cu oamenii pentru că vor să-şi păstreze privilegiile pe care le conferă activitatea din Parlamentar. Dacă doar un parlamentar ar fi în această situaţie atunci am spune că Vrancea este un judeţ fericit. Însă nimeni dintre aleşii din 2008 nu şi-a schimbat comportamentul format în ani lungi de candidat pe listele de partid, chiar dacă acum scrie numele lor în dreptul unei bucăţi din provincia mioritică, pe care ar trebui să o reprezinte. Să luăm cazul lui Miron Mitrea, “prietenul” vrancenilor. Cat era ministrul al Transporturilor, acesta călca prin Vrancea cu orice ocazie. Acum nu a mai apărut, probabil pentru că nu mai este rost de făcut nicio afacere pe bani publici ca pe vremea cand împărţea cum vroia fondurile pentru infrastructură. Ca să-l mai vedem pe Mitrea şi cat i-a mai încărunţit mustaţa a trebuit să moară primarul din Tulnici şi nea Mircea Diaconu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Asta a făcut senatorul PSD pentru Vrancea, a participat la două înmormantări, că în rest nu prea avem ce să spunem.
Sorina Plăcintă e cunoscută pentru isprăvile făcute de fiul său, ce-a făcut ca ministru al Sporturilor (mai mult scandaluri), afacerile cu statul,  plansul de la moţiune si cam atat. Mai mult, aceasta a dezertat din Vrancea şi a făcut pasul la PDL Bucureşti. Ce legătură a avut senatoarea cu judeţul nostru în ultimii patru ani? Doar afacerile pe care le are aici şi postările pe blog. La PSD avem un deputat aproape invizibil dacă nu l-am mai vedea din cand în cand în Focşani sau prin cateva comunicate de presă: Angel Talvăr. Colegul său Cristian Dumitrescu a mai apărut pe la cateva biblioteci din judeţ unde a donat cărţi.
Liberalul Nini Săpunaru şi democrat – liberalul Alin Trăşculescu sunt două cazuri speciale. Cei doi au fost mult mai prezenţi în spaţiul public şi şi-au făcut veacul prin Vrancea mai mult decat colegii lor. Dacă însă vă imaginaţi că aceştia şi-au făcut treaba ca parlamentari, atunci vă înşelaţi. Cei doi sunt preşedinţi de organizaţii şi au avut bătălii de purtat pentru instituţii, influenţă, candidaţi, primari, pentru fonduri, interese de partid şamd. Ca de obicei, parlamentarii au călcat prin comune doar pentru că au nevoie de primarii care să-i sprijine la randul lor pentru a fi realeşi. Unii nici măcar asta nu au făcut, dar se laudă cu rezultatele de la locale.
Primii patru ani de vot fără liste au fost un eşec şi demonstrează ceea ce spuneau mulţi în 2008, că vor trece multe cicluri electorale pană deputaţii şi senatorii vor înţelege că trebuie, măcar din cand în cand, să se aplece şi către oamenii care i-au votat. După rezultatele pe care le-au avut în mandatul 2008 – 2012, putem spune că niciunul dintre actualii parlamentari nu merită să fie realeşi la alegerile de la sfarşitul anului şi ar trebui să lase locul altora. Dacă înainte de 2008, aveau scuza votului pe liste, acum fiecare dintre ei a reprezentat o localitate anume şi avea obligaţia ca din cand în cand să calce pe acolo, pentru ca atunci cand ridică mana pentru o lege în Parlament să nu se gandească doar la caştigul, cat şi cît şi cum îi influenţează viaţa lui nea Gheorghe din colegiul lui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
trascau dudau, acum 4291 zile, 14 ore, 47 minute, 46 secunde
ba da ,il vom mai vedea la inmormatarea JUD.VRANCEA!
Dana, acum 4291 zile, 17 ore, 39 minute, 2 secunde
Exista vreo legatura intre fotografie si continutul articolului ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.