Opinii

Cine e de vină? Sau, pe scurt, despre rezultatele de la bac

Ziarul de Vrancea
9 iul 2012 2414 vizualizări
Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu alte rezultate îngrijorătoare, aducând din nou educaţia în planul dezbaterii publice.

De când am intrat în învăţământ, în 1991, începând o profesie la care am visat dintotdeauna, am fost martoră şi subiect la nenumărate “reforme”, toate făcute pentru a îmbunătăţi lucrurile. S-au schimbat planuri cadru, programe, manuale, s-au introdus tot felul de fişe de evaluare pentru profesori, din ce în ce mai stufoase, dosare de realizat, s-au schimbat termeni şi legi. Schimbările însă n-au fost suficiente pentru a preveni dezastrul pe care îl constatăm de doi ani încoace.
Mai întâi aş zice că mă bucur că au fost introduse camerele la bacalaureat. Pentru că a venit timpul să nu mai sprijinim impostura, să putem să separăm apele, elevii care muncesc de cei care nu o fac, profesorii care îşi fac treaba, de cei care nu prea şi-o fac. Dar aceşti copii care nu reuşesc să treacă examenul final, se întreabă… de ce a început cu ei? Şi cine mai poartă vină?
Îmi e clar că o exigenţă doar la examenul de bacalaureat nu înseamnă reforma sistemului de educaţie. Aş zice că e normal ca elevii să nu înţeleagă de ce se face asta când pe parcursul celor 4 ani de liceu nu se iau măsuri dure împotriva copiatului, suflatului sau a lui copy paste de pe site-urile de referate de pe Internet. 
Soluţia de care se vorbeşte zilele astea, bacalaureatul diferenţiat, mi se pare o soluţie bună, câtă vreme va fi urmată de admitere diferenţiată la facultate. Nu poţi să dai probe diferite ca nivel de dificultate şi să stabileşti apoi o egalitate între elevi, indiferent de tipul de bacalaureat dat, la admiterea la facultate.
Fără îndoială că atunci când vorbim de cauzele “ dezastrului” o să găsim fiecare alta. Dar eu aş zice că e un cumul de cauze.  Sunt prea multe discipline obligatorii. Nu numărul de ore pe zi petrecut la şcoală l-aş schimba, dar cu siguranţă aş transforma multe discipline în opţionale, lăsând elevul să aleagă în funcţie de interesul lui viitor. Nu doar programa stufoasă e de vină, ci şi schimbările făcute des asupra ei şi fără consultarea mai serioasă a celor din sistem.  Nu doar faptul că elevii nu găsesc interesul în ceea ce li se predă sau în felul în care li se preda, ci şi faptul că elevii nu prea îşi mai doresc să înveţe, prinşi în tumultul vieţii reale şi virtuale.
Deocamdată am văzut cu toţii că rezultatele sunt proaste. Acum trebuie să strângem datele, să analizăm cauzele şi să încercăm să schimbăm. Dar dacă se continuă cu ideea partidelor ce se succed la guvernare că “reforma mea e mai bună” şi cu ştergerea cu buretele a tot ce a fost înainte şi luarea de la capăt, atunci n-am făcut nimic. E nevoie ca partidele să înveţe că a guverna presupune şi a negocia soluţii pe termen lung, nu doar impunerea punctului tău de vedere care va fi dat la o parte de cei ce vor urma.
Aşa că eu aş zice că e nevoie de exigenţă, de profesionalism, de onestitate şi de bună credinţă. Toate de aplicat şi în interiorul sistemului, şi în afara lui, acolo unde se gândesc şi iau deciziile care ne afectează, iată, pe toţi.


Gabriela Obodariu este profesor de istorie la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” Focşani, cu o experienţă de peste 20 de ani la catedră, şi preşedintele Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia. 

Gabriela OBODARIU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
claudiu, acum 4301 zile, 13 ore, 42 minute, 39 secunde
Ochii ,sunt.............superbi!!!!!
Mariana, acum 4301 zile, 19 ore, 44 minute, 24 secunde
Articolul d-nei profesoare reflecta cat se poate de bine actuala situatie din invatamantul nostru. E adevarat ca interesul elevilor pentru scoala a scazut, crescand preocuparile pentru distractii, citeste integral
fost profesor, acum 4301 zile, 21 ore, 43 minute, 52 secunde
Pe vremea mea Liceul Agricol Odobesti era elita liceelor de specialitate din Moldova.Dar de cand a ajuns la conducere marea Inspectoare Generala a fost distrus incetul cu incetul iar acum ....s-a citeste integral
nico, acum 4301 zile, 23 ore, 28 minute, 48 secunde
20 de ani de reforme numai cu rezultate negative.Salariile profesorilor au fost acceptate cand au intrat in sistem,sa munceasaca pentru ele.Daca nu ,sa plece unde sunt platiti mai bine.Evaluarile citeste integral
danb, acum 4302 zile, 7 ore, 12 minute, 3 secunde
O solutie ar fi desfiintarea invatamantului de stat, care momentan trebuie sa sustina financiar mult prea multe interese politice. Este evident ca actualul sistem de invatamant este total ineficient citeste integral
bostan, acum 4302 zile, 9 ore, 31 minute, 49 secunde
liceul agricol odobesti condus de inspectoarea generala, tata floarea, cum sta la bacalaureat ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.