Opinii

Atenţie, se votează!

Ziarul de Vrancea
4 iun 2012 1142 vizualizări
A început o săptămână interesantă din punct de vedere politic. Buletinul meteorologic nu ne anunţă convingător dacă va mai ploua sau nu. Aceasta nu înseamnă că vom refuza umbrelele electorale.

Orice pleaşcă e bună la casa omului! Constat însă că şanse de a mai primi daruri sunt puţine. Obişnuiţi cu atenţii, mulţi alegători nu şi-au mai făcut aprovizionarea săptămânală mai sperând câte ceva. Dumnezeu e mare!
Ca niciodată, campania premergătoare alegerilor locale mi s-a părut mai anemică şi mai neinteresantă. Omul de rând nu prea mai cade pe spate când vede candidaţii la primării. El ştie că nu se schimbă nimic. Oricum, candidaţii s-au mişcat neconvingător prin satele patriei. S-ar putea ca rezultatul votului să fie hotărât de numărul finilor şi cumetrilor, naşilor, tovarăşilor de pahar pe care îi are fiecare pretendent la un fotoliu de oficial  în primării. Votul uninominal a reamintit zicerea că nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Avantaj au primarii USL dacă sunt în funcţie. Ei oricum pot oferi cetăţeanului câte ceva: vreo autorizaţie de construcţie, vreun certificat de producător, vreo licitaţie programată din timp etc.
Cei noi intraţi în competiţie mai au timp să reflecteze. Simpatici îmi sunt politicienii şmecheri. Se înscriu pe liste ca independenţi sau candidează pentru un partid cît de cît credibil şi se orientează apoi spre ciolanul mai mare. Nimic rău în schimbarea bărcii! Puţină imoralitate şi atât! Puţină înşelătorie şi atât! Dar multă nesimţire!
Eşti ales pe un program pe care îl uiţi a doua zi, păcălindu-ţi alegătorii. O dată merge. A doua oară, nu!
Am intrat în linie dreaptă. Se vor mai da ceva pliante, liniştea ne va mai fi tulburată încă o vreme de megafoanele gâjâite de pe vremea bunicii, vor dispărea găurile din Piaţa Unirii, vor mai fi făcute ceva mustăţi chipurilor de pe panouri şi hai la vot! De luna viitoare reluăm mult îndrăgitul slogan al românilor: La vremuri noi, tot noi?
Până duminică se mai taie câte o panglică, chiar dacă apa va curge prin conductă abia peste un an la un preţ bun. Se poate întâmpla însă ca respectiva conductă să rămână îngropată la adâncime de îngheţ ca material arheologic pentru viitorime. Chiar nu s-a auzit de celebrele conducte pentru gaz metan plătite de primari iresponsabili? Faceţi săpături prin comunele limitrofe ale municipiului şi le veţi găsi la locul lor, ca semne ale trecerii noastre prin apa excrocheriei şi a fraudei neruşinate. Întotdeauna prostul plăteşte şi licheaua huzureşte!
Ne mai despart câteva zile de marea încercare electorală. De fiecare dată pană acum la puţin timp după alegeri ne spuneam în barbă supăraţi: Am ales pân-am cules! Să fie acum altfel? Doamne-ajută!
ATENŢIE, SE VOTEAZĂ! Totuşi…

Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.