Opinii

Un Florar capricios

Ziarul de Vrancea
14 mai 2012 1240 vizualizări
Mi-amintesc de un vechi film de dragoste „Nu aştepta luna mai” şi încep să înţeleg că simbolistica zodiilor se afundă mereu în surprize. Mai este luna florilor, sub zodia Taurului, prielnic ingineriilor financiare şi iubirii. Între Mărţişor si Cireşar, Florarul e aşteptat să înmiresmeze natura şi sufletul. După o iarnă cumplită, florile au ieşit bolnave, răcite şi strivite de nămeţii de calvar. Sufletele noastre au ieşit şi ele obosite, fără speranţă de mai bine, legitimând versurile bacoviene: „O nouă primăvară pe vechile dureri”.

În acest Mai supărat şi schimbător ca o fată mare, doar poezia mai rămane balsam pentru romanul sensibil. Prin frumosul artistic ne putem înălţa într-o lume impersonală, uitând de cotidian, de grijile obişnuite, de vecinul care e doldora de bani, de egoismul care ne paralizează bucuriile simple, uitând să privim răsăritul ca pe un dar trimis din înalturi. Schopenhauer rămâne mereu în actualitate!
      Motivul florilor în poezia românească şi unversală circulă de la începuturi cu o simbolistică transparentă sau încifrată. Cel al „florii albastre” e deja clasic. Eminescu şi Lenau, un român şi un austriac, au selectat din tezaurul sensibil popular motivul devenit
universal, emblematic pentru romantism.
       Atracţia pentru Florar i-a inspirat lui Macedonski „Rondelurile rozelor”, despre care am uitat aproape să vorbim, în pofida faptului că sunt mici cristale de veşnicie. Niciun alt poet nu a vibrat atât de frumos în faţa rozelor dătătoare de fior, receptate sinestezic.
Câteva titluri sunt incitante pentru a  fi câteva clipe în lumea ”corolei de minuni a lumii”, a lui Blaga, din care nu puteau lipsi florile purtătoare de mister: ”Rondelul rozelor ce mor”, ”Rondelul marilor roze”, ”Rondelul beat de roze”, ”Rondelul cascadelor de roze”, ”Rondelul privighetoarei între roze”, ”Rondelul rozei ce înfloreşte” …
        Ar fi nedrept ca în această plecăciune în faţa Florarului să nu-l amintim pe cel care a fost supranumit „poetul florilor”, Dimitrie Anghel, cunoscut prin originalul volum „În grădină”. Elogiul adus de poet florilor este unul evlavios: ”Miresme dulci de flori mă-mbată şi mă alintă ganduri blânde…/Ce iertător şi bun ţi-e gândul,în preajma florilor plăpânde!”
În „Calvarul florilor”, Dimitrie Anghel este un împătimit al culorii: ”Roşul macilor zugrăvea pete de sânge, seninul albăstrelelor, fărâmituri de cer albastru, petalele trandafirilor, purpură sfâşiată, toate la un loc căzute jertfă din plăcerile trecătoare ale unei nebunii de-o clipă… ”Sensibilitate de romantic şi simbolist!
      Uneori în joacă, alteori curios, îmi place să privesc mirat corola florilor. De fiecare dată rămân fascinat de perfecţiunea desenului, de simetria petalelor, de jocul nuanţelor. O lume perfectă cum numai Creatorul ştie să zămislească.
       E luna mai, e Florar, Nu auziţi îndemnul însinguratului poet al „Nopţilor…? Linişte!

„Veniţi: privighetoarea cântă şi liliacul e-nflorit!”

Vasile Lefter


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Surubarescu, acum 4362 zile, 16 ore, 30 minute, 16 secunde
Cu respect imi permit sa va atrag atentia ca ati faultat de cartonas galben limba romana: "Dumnezeu a fost prea zgarciti cu unii!"
Autorul, acum 4362 zile, 19 ore, 8 minute, 31 secunde
Sarmane Surubarescu, Iar nu ai priceput nimic!Dumnezeu a fost prea zgarcit cu unii!
Surubarescu, acum 4362 zile, 23 ore, 43 minute, 5 secunde
Vezi, ma, nene, ca e bine sa scrii despre lucruri la care te pricepi? Iti sta mult mai bine, ca tanar pensionar al Guvernului Pontoso-Crinoid sa scrii despre flori, in loc de politica, materie la care citeste integral
BCC Adjud, acum 4363 zile, 30 minute, 11 secunde
"Simțirea, ca și bunătatea, deopotrivă pot să piară Din inima îmbătrânită, din omul reajuns o fiară, Dar dintre flori și dintre stele nimica nu va fi clintit, Veniți: privighetoarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.