Opinii

Mizerabilii sau hoţii de conştiinţe

Ziarul de Vrancea
8 mai 2012 1604 vizualizări
A căzut Guvernul? Ei şi? E un lucru democratic, încerca să ne liniştească preşedintele nostru. Aşa o fi, dar noi nu prea mai credem în cuvintele rostite la necaz. Da, Traian Băsescu era tare necăjit şi speriat! Cineva l-a trădat şi nu l-a avertizat. Se pare că Serviciile i-au jucat o festă. Niciodată nu am vazut un Traian Băsescu mai derutat şi mai speriat. Copilul de suflet PDL-ul era la pământ.

După ce a comunicat numele Premierului, neînfricatul marinar s-a retras din scenă mai mult cu spatele, păzindu-se parcă de câini. Ca om sensibil, m-am înduioşat. Ca cetăţean am căzut pe gânduri. Niciodată nu mi-a fost frică de dulăi, ci de căţei. Aceştia muşcă atunci când nu te aştepţi.
Pînă una alta, Guvernul USL a trecut. Ostaşii partidelor au început lupta electorală. Listele sunt gata. Calculele de reuşită sunt la ordinea zilei în toate cârciumile şi la toate stanoagele. Cei mai agresivi în precampanie sunt pierdanţii Puterii. PDL-ul e ca un balaur căruia i s-a tăiat capul principal. În teritoriu a început lupta. În scenă au intrat deja mizerabilii politicii, hoţii de conştiinţe. Oamenii fără scrupule, flămânzi şi pofticioşi la ciolan, nu vor elimina nimic din arsenalul pregătit pentru alegerile locale. Vrei reţetă gratuită? Jură pe Biblie că votezi cu Partidul meu. Vrei să-ţi vaccinez porcii? Votează-mă! Se pregătesc tradiţionalele găleţi, pungi de mălai şi făină, bănuţi pentru liturghie etc. Omul de la ţară este valoros acum. Primarul înscris pe liste are nevoie de votul lui.
Am încredere în viclenia ţăranului român, care ştie să ia de la toţi şi să voteze cu cine crede el!
   Nu dorinţa firescă a unora de a câştiga alegerile mă supără, ci ticăloşia mijloacelor aruncate în luptă. Pe cei care profită de necazurile şi credulitatea românilor la vreme de campanie i-am numit mizerabili sau hoţi de conştiinţe.
Şi Jean Valjean, eroul din romanul Mizerabilii al lui Victor Hugo, era un ticălos la început. Fură obiecte preţioase de la episcopul Myriel, dar se îndreaptă şi devine un protector al celor umili.
Mizerabilii din politica românească rămân nişte Valjeani încremeniţi în rele. După luarea puterii, ticăloşia se amplifică fără culoare partinică. Mergînd la Dicţionar, ”mizerabilul” e vrednic de plâns, e lamentabil, e jalnic. Oricum, este un gunoi social.
   Descendenţa noastă ca popor este una falnică, din daci şi din romani. Pierit-au dacii?

Vasile Lefter este profesor de limba si literatura romană, publicist şi unul dintre cei mai activi hispanişti din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Autorul, acum 4366 zile, 14 ore, 57 minute, 37 secunde
Cand un om se adreseaza cu Bai,trebuie respectat,Atat ii permite cultura lingvistica si civica.Surubarescu face parte din campul lexical "strung".A uitat sa precizeze felul filetului de la citeste integral
Surubarescu, acum 4366 zile, 17 ore, 36 secunde
Bai, comunistule! Iti doresc o pensie usoara sub guvernul Oprisanisto-Crinoid!
vas, acum 4367 zile, 50 minute, 50 secunde
Domnule Falca, Bucuria nu trebuie strigata intotdeauna zgomotos.Sfera de acoperire a tabletei mele este perfect rotunda.Ticalosi sunt peste tot!
Gheorghe Falca, acum 4367 zile, 1 ora, 28 minute, 54 secunde
Incep ca de obicei, Observ o nota de tristete si regret ca a cazut guvernul. Ala al "ungurenilor". Un alt aspect. Galetile si pungile vor fi pregatie. Portocalii, cu 1 kg. faina, 1kg. zahar, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.