Opinii

Poleirea paguboasa a adevarului

Corneliu Condurache
10 iun 2006 841 vizualizări
Cind, in urma cu aproape o luna, redactorii Ziarului de Vrancea scriau documentat despre realitati din centrul de la Cotesti, aflat in structura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului Vrancea, unde-s internati copii cu dizabilitati, si sugerau in concluzie ca, daca s-ar purcede la controale neanuntate, pregatite si coafate ca atare dinainte, s-ar putea descoperi inca destule si suficient de grave deficiente in mersul lucrurilor pe acolo, ce sa vezi?

Ne-am pomenit cu un reportaj-detergent in replica difuzat de o televizune locala, din seria celor

obisnuite in astfel de ocazii. In cuprinsul acestuia se incerca, practic, intr-un stil care nu merita vreun comentariu, desfiintarea a tot ceea ce noi scosesem in evidenta cu ocazia demersului nostru jurnalistic, fara rautate ori ranchiuna. Ci cu buna credinta alaturata efortului de a transpune in practica ceva in care noi chiar credem. Ca adevaratul rol al presei este cel de a spune lucrurilor pe nume, fie si cu riscul asumat de a deranja citeodata nu putine dintrepersoanele foarte importante din judet. Saptamina ce tocmai se incheie, un sir de articole publicate intr-un cotidian central aveau sa confirme cu virf si indesat semnalul tras de noi atunci. Chiar si numai o fraza din ancheta colegilor nostri este lamuritoare:

«Propagandistic intitulate "de recuperare si reabilitare", centrele in care-si duc zilele copii cu dizabilitati din Romania sint umbrele orfelinatelor comuniste de trista amintire». Cu toate acestea, atit articolul publicat in "Ziarul de Vrancea", cit si cele mai recente aparute in presa centrala, n-au stirnit vreo reactie din partea celor in drept sa o faca. In aceste conditii, daca intimplator se prefera - fara vreo minima opozitie, se stie, din partea consilierilor judeteni de orice culoare ar fi ei - mentinerea mamutului care-i DGASPC Vrancea intr-o suspecta opacitate in privinta modului de cheltuire a banilor publici, ramine sa apreciati fiecare dintre dumneavoastra. Mai ales ca nu-i un secret: cei din pixurile carora vin aprobarile

utilizarii grosului pomenitelor fonduri se confunda binisor cu inculpatii autohtoni ai ultimului dosar de curind trimis in instanta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Daca o fi vorba despre un stil asemanator de lucru si la respectiva institutie, si n-avem motive sa banuim ca-i altfel, e cam jale! Dar nu in ultimul rind ramine, desigur, intrebarea: la ce si cui i-o fi servit dezagreabila mascarada prin care s-a dorit poleirea realitatii despre care am scris noi acum o luna?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.