Opinii

Eşecul PLD în Vrancea

Silvia Vrînceanu
4 mai 2012 4052 vizualizări
Mai tineţi minte că în 2008 Partidul Democrat (PD) a fuzionat în numele marii idei de dreaptă politică, populară, cu Partidul Liberal Democrat (PLD), în fapt o grupare de liberali desprinsă din PNL, în frunte cu Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur?

Şi că noul partid ce se va numi PDL - “l-ul” din coada însemnînd o puternică componentă identitară liberală - jura că va fi aproape de noi, cetăţenii, şi departe de ei, adică de PNL, aliaţi pe blat cu PSD?
Un rezultat bun la alegerile europarlamentare din 2007 dădea speranţe populaţiei că, în sfîrşit, un grup de politicieni, aşa numiţii platformişti, ce părea să reprezinte cel mai bine nucleul activ, dinamic al clasei de mijloc, va putea influenţa în bine scena politică de la noi. În Vrancea lideri de marcă ai PNL, precum Maricel Soare şi deputatul de atunci Corneliu Momanu, liderul de la tineret, viitorul prefect Sorin Hornea, Romeo Paul Postelnicu, fostul secretar al judeţului, consilierul judeţean John Alexe, consilierul municipal Dan Iacob, viitorul inspector şcolar general Dan Popoiu, Adrian Colin, viitorul şef al Agenţiei de Mediu ori fostul şef al penitenciarului, Mihai Verbiceanu- se alăturau noii construcţii politice, hotărîţi să îndepărteze PSD de la putere şi să pună umărul la dezvoltarea judeţului, prin atragerea de investiţii, crearea de strategii şi proiecte. Cel puţin asta era promisiunea lor. Alături de aceştia au venit şi o parte din nou formata societate civilă vrînceană, coalizată cu greu în jurul Asociaţiei ProDemocraţia.
Au promis atunci că vor forma un partid modern, transparent, diferit de cel din care au plecat şi că vor elimina clientelismul, cumetrismul, căpuşarea bugetului public atît de înradăcinate în practica tuturor partidelor, de atunci şi de acum. Anii 2009-2012 nu consemnează nici o poziţie publică, nici o acţiune politică, nici un gest cu rezonanţă comunitară care să indice o transpunere în fapte a acelor crezuri politice, deşi posibilitatea exista, căci partidul a acces la putere. Şi chiar dacă au existat nemulţumiri privind derapajul partidului, aveau la îndemîna demisia publică. Nu s-a recurs la acest mijloc preferîndu-se de către unii retragerea din viaţa publică sau, de către alţii, acomodarea la noua realitate. Adică soluţiile personale în locul celei colective. Chit că aceasta înseamnă cel puţin o politică de noncombat cu PSD, partidul pe care l-au lăsat să crească în toţi aceşti ani.
La alegerile de peste o lună, dacă ne uităm pe listele electorale ale PDL Vrancea, cu o excepţie care are semnificăţia ei, şi mă refer la Emilian Diaconu, nu regăsim nume mai acătării din fostul PLD. Este o confirmare a eşecului unui proiect politic şi certificarea faptului că politica în Vrancea are doar vocaţie de ordin personal şi mizează doar pe interesul mic, de conjunctură. Ceea ce este trist este că face din nou posibil un mod de guvernare discretionar, specific anilor 2001-2004, pentru care ar trebui să ne pregătim. Să ne pregătim bine!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
db, acum 4366 zile, 17 ore, 35 minute, 18 secunde
@ stan. Mai Stanel n-am eu banii vostri sa arunc pe tehnica de calcul asa ca ma descurc si eu cu ce pot. Dar stii care-i deosebirea fata de voi, colegii mei au ramas draga pe liste, asa scrisi cu citeste integral
stan, acum 4367 zile, 7 ore, 35 minute, 20 secunde
db-ule nu fi jeg, nu se cade sa lovesti pe cel cazut la pamant, cu ironiile tale ieftine, mai bine ai grija de barna din ochiul tau, ce partid conduci tu, cum ai putut sa te prezinti cu niste citeste integral
vasile, acum 4368 zile, 4 ore, 44 minute, 51 secunde
sunt convins ca daca Boc il dadea afara din partid pe trasculescu, in loc de 5 % cat va avea acum in Vrancea, PDL ar fi avut 15 %.
db, acum 4368 zile, 22 ore, 21 minute, 34 secunde
Trebuie sa recunoastem PDL-ului si conducerii locale PDL si cateva merite incontestabile in stabilirea de recorduri. Astfel PDL Vrancea a dat judetului prefectul si subprefectul cu cel mai scurt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.