Opinii

Ceausescu e multumit

Ziarul de Vrancea
18 apr 2012 2803 vizualizări
Într-o perioadă preelectorală, sub pretextul crizei demografice înregistrate la ultimul recensămînt, un grup de parlamentari din zona puterii caută să-şi cîştige electoratul cu o propunere legislativă care impune femeilor consiliere obligatorie înainte de a face un avort. După multe decizii politice de o moralitate îndoielnică, acum guvernanţii vor să-şi dovedească astfel patriotismul şi moralitatea religioasă, atingînd două coarde sensibile la nivel de conştiinţă colectivă: naţionalismul şi creştinismu

În expunerea de motive ale acestei legi se face referire la «sănătatea fizică şi psihică a naţiunii noastre» şi la consecinţele avorturilor asupra «femeii şi a viitorului naţiunii». Gîndul se duce imediat la felul în care Ceauşescu justifica, în sinistrul decret 770/1966 interzicerea avorturilor: ele aduc «grave consecinţe asupra sănătăţii femeii» şi mai aduc şi «mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei». Ca urmare, peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor clandestine!
Cu toate că iniţiatorii încearcă să ne convingă de faptul că legea nu va interzice avorturile, într-un interviu din mai 2010, Marius Dugulescu vedea consilierea ca pe «un prim pas pe care trebuie să-l facem în România» şi declara că «nu putem discuta deocamdată de interzicerea avorturilor,ci putem să ne gîndim că un prim pas ar fi acesta de a avea consiliere înainte de a săvîrşi acest act al avortului». Lui Dugulescu i s-a alăturat, între timp, Sulfina Barbu, care încurajează impunerea acestor bariere administrative, care să îngreuneze opţiunea pentru avort şi să limiteze dreptul femeii de a decide. Este surprinzător că, în calitate de Preşedintă a Organizaţiei de Femei PDL, are un discurs care susţine promovarea femeilor şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, dar, în practică, se arată neîncrezătoare în capacitatea femeii de a hotărî asupra binelui personal, fapt pentru care îi recomandă călduros suportul paternalist al statului.
Sub pretextul bunelor intenţii, Sulfina Barbu apreciază consilierea înainte de avort drept momentul ideal în care să informeze femeile (post factum!) asupra eficacităţii măsurilor contraceptive şi asupra urmărilor avortului! În plus, consideră că a găsit, în aceste «cabinete pentru criza de sarcină» cheia informării femeilor de la sate, uitînd, probabil, de desfiinţarea celor 67 de unităţi medicale! Găselniţa ideală pentru a face mai puţin vizibile dezinteresul şi lipsa campaniilor de informare a femeilor din mediul rural pe toată perioada guvernării! Mai mult decît atît, vine şi cu o serie de afirmaţii eronate, căutînd să inducă ideea că avorturile sînt cauza directă a cancerului de col uterin şi a cancerului de sîn! Fie neştiinţă a distinsei deputate, fie jalnică şi jenantă încercare a unei femei de a manipula alte femei, abuzînd de statutul ei politic!
Prin retorica lor, cei doi parlamentari ar fi ocupat un loc de cinste în CC al PCR. “Alte măşti, aceeaşi piesă, alte guri, aceeaşi gamă…”
Născută în Vrancea, Aurora Martin lucrează la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a predat ştiinţe politice şi publică pe blogul scriitorului Stelian Tănase, la adresa www.stelian-tanase.ro/zona-libera.

 

Aurora Martin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vasile, acum 4381 zile, 19 ore, 27 minute, 11 secunde
Sunt extraordinar de multumit ca am avut marea sansa a vietii mele de a trai in cea mai dreapta cocietate (perioada socialista) va rog sa nu-l mai huliti pe Ceausescu ptr. ca a fost si ramane cel mai citeste integral
N.E.CURATU, acum 4381 zile, 21 ore, 13 minute, 30 secunde
......Ce mai vrei cu-a tale sfaturi / Daca stii a lor masura / ....Stop la scartait de paturi / Si-ati scapat si de tortura ...of,of,mai,mai...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.