Opinii

MeReUngureanu şi deloc cetăţeanul

Ziarul de Vrancea
14 mar 2012 1542 vizualizări
Era necesară ieşirea la rampă a primului ministru. Răbufnirile de suprafaţă şi concentraţia de evenimente din ultimele săptămîni ascund mişcări tectonice şi tensiuni de profunzime în faliile vieţii politice româneşti.

Cetăţeanul le simte şi vrea lămuriri: e traiul lui la mijloc! Ca urmare, s-a aşezat frumos în faţa televizorului şi a aşteptat ca primul ministru să-i vorbească. Nu mică i-a fost mirarea cînd a văzut că realizatorul şi invitatul au încins un adevărat meci de box, servind unul altuia lecţii de semantică, retorică, etică şi psihologie, răspunzînd la atacul întrebării cu atacul unei întrebări întoarse, care să escamonteze suspiciunea oricărei lămuriri.
Cetăţeanul de rînd s-a văzut exclus nu numai din acest duel, dar şi din preocupările guvernanţilor pentru binele lui. Jignit, din nou, prin aroganţă şi sarcasm, a înţeles că nu are prea multe de aşteptat de la o guvernare care, aflată sub protectoratul antecedenţilor, promite schimbări de sistem pe termen lung, „fără a purcede la decapitări impulsive”, „indiferent care sînt riscurile umane ale unui asemenea demers”. A înţeles că el, cetăţeanul, intră la riscuri, atîta vreme cît cancerul face ravagii în trupul lui sau al apropiaţilor lui, fără a se supune unei logici de strategie administrativă.
Primul ministru a simţit nevoia să se definească încă o dată prin hărnicia deja proverbială, amintindu-ne că este „un om care iubeşte munca”, de 12 ani lucrează sîmbetele şi duminicile şi are o carieră academică. Toate astea pentru a se delimita de cetăţeanul fără simţ civic şi de cel leneş. Scuze nu şi-a cerut! Rece, sec, distant, abia a strecurat o părere de rău pentru „cei care n-au avut … un utilaj care să le deszăpezească casele”. În rest, nimic. Cetăţenii care au murit sau cei care şi-au pierdut rudele îngheţate sub zăpezi nu au meritat niciun cuvînt de compasiune, alinare sau sprijin moral. Măcar moral!
Într-unul dintre articolele trecute, vorbind despre Tony Rădulescu, spuneam:
„Un român a murit. Nu a murit în România, ci a murit în America, răpus de un criminal. Autorităţile au considerat că merită respectul şi ononoarea statului american şi au decretat doliu, coborînd în bernă steagurile de la Washington.”
Adaug astăzi:
Circa 90 de români au murit. Nu au murit în America, ci au murit în România, răpuşi de zăpezi şi de ţurţuri. Autorităţile române au considerat că nu merită respectul şi onoarea statului român şi nu au decretat o zi de doliu naţional.
16 oameni au murit. Nu au murit în America, ci în Polonia, într-un accident feroviar petrecut în urma cu două săptămâni. Preşedintele ţării a considerat merită respectul poporului polonez şi a decretat două zile de doliu naţional şi anularea tuturor manifestărilor culturale şi sportive.
Venind foarte aproape de noi:
10 oameni au murit. Nu au murit nici în America, nici în Polonia, ci în Bulgaria, în urma inundaţiilor de la începutul lui februarie. Autorităţile au considerat că merită o zi de doliu naţional. Mai mult, premierul bulgar a dat despăgubiri substanţiale familiilor îndoliate. Şi, mai mult decît atît, a recompensat cu 2.500 Euro şi medalie de onoare trei bulgari care au salvat 60 de oamnei, printre care 18 bătrîni. Şase pompieri au fost decoraţi şi 28 de militari recompensaţi cu 245 Euro.
Oare nu a fost astfel încurajat spiritul civic mai eficient decît cu o muştruluială la vreme de ananghie şi cu exemplul personal al unui prim ministru care îşi plimbă peste tot truismul: „munca e meritorie”?!
Trist e că pînă şi morţii altora merită mai mult decît morţii noştri!

de Aurora Martin
Vrînceanca Aurora Martin lucrează la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a predat ştiinţe politice şi publică pe blogul scriitorului Stelian Tănase - www.stelian-tanase.ro.

http://www.stelian-tanase.ro/zona-libera/mereu-ungureanu-si-deloc-cetateanu%e2%80%99-de-aurora-martin/


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
hrebe, acum 4411 zile, 21 ore, 58 minute, 13 secunde
http://matrimoniale3x.ro/forum/viewtopic.php?id=1499&p=6
Radu Dunca, acum 4412 zile, 23 ore, 37 minute, 59 secunde
http://www.scribd.com/doc/33455268/Ungherea-Olimpian-Clubul-Cocosatilor-Ambele-Volume
PT DB, acum 4414 zile, 17 ore, 18 minute, 30 secunde
DB ia aminte legat de comentariul tau poate aceste dictoane te lumineaza:"Nestiinta este prima care produce suferinte" sau ""Inteligenta trebuie discoperita ,prostia se descopera citeste integral
, acum 4414 zile, 17 ore, 29 minute, 11 secunde
Nu o inteleg pe doamna ziarista de ce tocmai acum a cerut decretul de doliu national si nu a cerut de la inceput de exemplu de la mortii de la mineriada sau inundatii ??
relu, acum 4414 zile, 17 ore, 48 minute, 43 secunde
Dintre comentarii doar unul emana de la un prost . Il stiu toti, cei care mai scriu cu bun simt, pe db.Prescurtare de la dObITOC ! Iar fatuca asta, care-si pune mereu langa articol poza in citeste integral
db, acum 4414 zile, 17 ore, 58 minute, 19 secunde
Deci repet intrebarea ca vad ca inca divagam. E o intrebare extrem de simpla pe intelesul oricui si la care orice om decent si bine intentionat poate raspunde. Daca e frumos se poate duce la concurs citeste integral
schimbu3, acum 4414 zile, 20 ore, 36 minute, 39 secunde
Cucoana, trebuie sa spun ca esti de-a dreptul penibila pentru incapatanarea cu care te folosesti de oamenii aceia morti in lupta cu presedintele si guvernul! Ai devenit un soi de Gadea de la ZdV si nu citeste integral
Pt DB, acum 4414 zile, 21 ore, 13 minute, 45 secunde
Stimate DB-ca sa-l intelegi si sa fii lamurit trebuie sa-ti mearga mintea nu trebuie sa fii cultivat intelectual si eu cu patru clase ale mele l-am priceput??!!Se vede ca esti rau intentionat de citeste integral
Un cetatean de rand, acum 4414 zile, 23 ore, 52 secunde
Eu sunt cetateanul de rand si am inteles mesajul dat de MRU.si e just si nu m-am simtit jignit ca nu mi s-a adrest mie , celor lenesi . Si s-a adresat si celor necajiti aratand compasiune si unii au citeste integral
Ovi, acum 4415 zile, 46 minute, 17 secunde
Buna, Cu scuzele de rigoare,cine a semnat acest articol? Ovidiu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.