Opinii

Moftangii şi moftangioaice

Ziarul de Vrancea
8 mar 2012 1550 vizualizări
O fabulă scrisă de nenea Iancu mi-a rămas în minte printr-un moto cu valoare de sentinţă morală: ”După prea amară viaţă/Nu fi lacom la dulceaţă!”.

E ca un memento pentru toţi romanii oropsiţi, dar şi pentru moftangiii rromani, barbaţi şi femei, căţăraţi peste noapte în vîrful făgăduinţei, dînd din coate pentru a prinde un loc în faţă la marea jecmăneală devenită sport naţional, devorînd averea naţională, cîtă a mai rămas. Sîntem onoraţi să ne revendicăm personajul făcut celebru de Caragiale, în continuarea unei frumoase tradiţii tipologice ce se deschide cu Dinu Păturică. De la botezul ”Moftului roman”au trecut 119 ani. În Romania puţine lucruri s-au schimbat caracterologic. Moftangiii de azi faţă de moftangiii de ieri se deosebesc doar prin vestimentaţie, prin argou şi “fiţe”. Tipologia a rămas standard. Recitindu-l pe Caragiale ne amintim că moftangiul e întotdeauna naţionalist exclusiv, zgomotos în discursuri patriotarde, ca toată lumea să asculte cu atenţie. Indiferent de partid, conaţionalul nostru asemenea fratelui mai mare de odinioară, cînd se făceau revoluţii şi la Ploieşti, ţipă cînd se vede la televizor, declamîndu-şi lacrimogen aberaţiile amplificate de cutia craniană zgîrcit dotată: ”Jos străinismul! Sus rromanismul!” Sînt moftangii cu trecut glorios de comunişti sau utecişti, care încă mai vor să spargă munţii-n pumni, dar şi moftangii “imaculaţi” care au trecut doar pe la “Şoimii patriei”.
Actualitatea autorului “momentelor şi schitelor” rămîne un miracol romanesc. După mai bine de 100 de ani să nu se fi schimbat nimic în “ţărişoara” noastră? Să fi rămas moftangiul la fel cu cel incriminat de geniul satirei? Comparaţi: ”Moftangiul roman este: Din clasele primare pînă la bacalaureat - anarhist; De la bacalaureat pînă la primul examen de universitate - socialist; De la primul examen pînă la licenţă-progresist; De la licenţă pană la slujbă-liberal; De la slujbă pînă la pensie - conservator…”Orice asemănare cu moftangiul zilelor noastre nu este deloc întîmplătoare!
Furaţi de pitorescul moftangiului, cît pe-aci să facem discriminare şi să uităm de rromanca moftangioaică. Am întîlnit-o deseori pe stradă, la magazine, la evenimente mondene, la show-uri televizate etc. chiar dacă am numit-o piţipoancă, fiţoasă, sclifosită. E de fapt acelaşi personaj prefăcut, sperjur, trădător, sărăcuţ cu duhul. Să te ferească Dumnezeu! Avertisment: “Cînd vrei sa flirtezi cu moftangioaica, se răţoieşte şi fleortăieşte. Îi vorbeşti serios, rîde; glumeşti, e foarte serioasă; o saluţi, de-abia moţăie; o iubeşti, te spune tîrgului.”
Şi moftangioaica din vecinătatea noastra e intrigantă, insinuantă, snoabă, ambiţioasă, slobodă la gură. Îi toarnă pe pămpălăii bogaţi după ce îi uşurează de bani, se dăruieşte generos celor necopţi, sărind peste vîrstă şi riduri.
Moftangiii şi moftangioaicele pot deveni emblema romanismului într-o vreme în care Romania este din ce în ce mai caragialeană.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lui Lefter, acum 4421 zile, 19 ore, 13 minute, 10 secunde
Scrii prea des pe la ziar, Chiar de n-ai un pic de har.. Remarcau vecinii mei : Asta-i LEFTER in idei !
, acum 4423 zile, 23 ore, 51 minute, 33 secunde
nenea Iancu -oracolul de la Ploiesti
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.