Opinii

Bate Buzăul ca să priceapă Vrancea

Florin Budescu
14 feb 2012 1931 vizualizări
De vineri încoace, unul dintre faliţii mei, Realitatea TV, a făcut o mulţime de lucruri bune.

Atît de multe, încît cele cîteva prostii pe care le-a comis în acelaşi snop nu mai au mare importanţă,  mai ales că sînt eclipsate de prostia purulentă a postului de televiziune Antena 3, dar şi a prefectului de Vrancea, Sorin Hornea, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Şi de gafa lui Theodor Stolojan. Să le luăm pe rînd.
Sînt focşănean. De vreo 20 de ani trăiesc în Bucureşti şi ştiu că, atunci cînd ninge în sud-estul României, Zona Zoster este în dreptul Munţilor Întorsurii Buzăului. Contextul climatic de iarnă de aici este foarte turbulent.
Pe de o parte, faptul că aici Carpaţii cîrmesc dramatic spre vest produce dintotdeauna în zonă nişte vertijuri meteorologice greu de înţeles de un ardelean sau un constănţean. Pe de altă parte, aici, sub Carpaţi, la cîmpie şi la deal, sunt nişte găvane stranii care iarna, de cîte ori ninge, se umplu cu zăpadă negreşit. Traficul rutier se blochează regulat între Buzău şi Rîmnicu Sărat, pentru că autorităţile nu au inteligenţa minimă să posteze parazăpezi. Dar cînd zăpădăul e mare, cum e acum, nici aceste parazăpezi nu ne ajută. Numai o viitoare autostradă, iar aceasta trebuie construită pe un rambleu sănătos, sus, altfel se poate acoperi şi ea cu zăpadă dacă dă cu parfum de viscol fulguit duios. Aşa că, atunci cînd meteorologii au anunţat cod roşu sau albastru, ori poate kaki cu dunguliţe roz în zona aceasta, ardeleanul Boc şi constănţeanca Boagiu trebuiau să ştie că e groasă rău de tot. Nu şi-au dat seama. A început urgia. Nici acum nu s-a terminat. Pentru noi este bună pentru derdeluş, sanie, bulgări şi, în general, e de fun.
Pentru Buzău şi Vrancea e durere. Fără mobilă. Miercuri sau joi, prin redacţiile bucureştene a început să circule un zvon: că ar exista un sat în judeţul Buzău unde zăpada e pînă la liniile de electricitate şi, de necaz şi lipsă de toate alea, a murit şi preotul din sat. Vineri a ajuns la Glodeanu Siliştea prima echipă Realitatea TV. Primele directuri au fost făcute de aici de jurnalistul Andrei Cojocaru, apoi s-a produs magnetizarea media: televiziunile care se respectă au trimis echipe de teren spre El Dorado-ul ştirii de dezastru. E bine că am văzut foarte mulţi băieţi, mult mai echilibraţi şi serioşi decît fetele urlătoare cu care ne obişnuiserăm. Aceşti reporteri au văzut ceea ce îi va marca tot restul vieţii lor şi s-au maturizat radical.
Realitatea TV, o televiziune pe care am criticat-o la greu, a început o campanie de strîngere de ajutoare pentru care merită tot respectul, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi snop, cum ziceam, prefectul PDL Sorin Hornea şi preşedintele CJ Vrancea Marian Oprişan se certau pe gloria politică, în loc să-şi dea mîna. Iar Realitatea TV, dar mai ales sîngeroşii de la Antena 3, făceau puncte politice pentru USL pe chestia asta. Degeaba a bătut ninsoarea Buzăul, că tot n-a priceput Vrancea. Băi Sorine, băi Horneo, te făcuşi de panaramă, erai cu mucii-n nas cînd terminam liceul şi-mi fugeai printre picioare cînd dădeam cu şpiţu-n coţofană şi tot n-ai priceput nimic din politica asta… Băi Mariane, băi Oprişane, mai las-o-ncolo de politică, că te făcuşi de comitet. Luate-ar Sorin Vornic, Liviu Oloieru şi tot comitetul de partid la 13-14, că le meriţi. Păi, băi băiatule, tu faci puncte politice pe viaţa oamenilor? Bine v-a făcut Ungureanu că v-a luat pe amîndoi de ciuf şi v-a dat cap în cap, să staţi la aceeaşi masă la conferinţa de presă. Mai bine duceţi-vă şi beţi împreună o fetească neagră, împrieteniţi-vă şi terminaţi cu prostiile, apoi puneţi-vă pe treabă, că dacă nu veneau cei de la Realitatea peste voi dinspre Buzău acum mureau oamenii ăia îngropaţi în zăpadă! Huah, m-am răcorit. Acum mai departe. În spatele acestei poveşti sordide se află gafa lui Theodor Stolojan, care s-a apucat să-şi zică gîndurile cu glas tare, că, vezi bine, dacă se declara stare de urgenţă şi cod vînăt nu mai putea fi schimbat Guvernul, de urlă şi acum, cu ochii rotunzi de la felixină, Radu Tudor pe post. Iar de azi o luăm de la capăt. Iar ninge, iar se blochează ţara. Şi nu pricepem deloc ce ni se întîmplă. Că avem o tehnologie minunată, dar care nu rezistă la temperaturi extreme pentru perioade lungi de timp decît în ţările nordice, unde e adaptată la temperaturi extreme negative. Că nemţii, cînd dă viforniţa, pînă nu se opreşte aceasta stau calmi, fără să-şi frecanlizeze politicienii inutil, apoi încep să facă, două-trei zile, drumuri prin zăpadă şi să-şi dezgroape maşinile. Ca şi japonezii. Că în faţa naturii suntem foarte mici şi ar fi bine să ne păstrăm calmul şi ponderaţia. Că acesta este doar începutul.
Florin BUDESCU


Originar din Focşani, jurnalistul Florin Budescu este editor la www.stareapresei.ro, website independent de informaţie şi comentariu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Lui Florin Budescu, acum 4447 zile, 1 ora, 45 minute, 4 secunde
Daca ai plecat de 20 de ani din Focsani categoric esti rupt de realitatea vranceana. Dupa pledoaria ta acum esti atasat de haita de la REALITATEA . Ma mira ca nu le-ai laudat si pe hienele de la citeste integral
RASPOPITU, acum 4447 zile, 9 ore, 19 minute, 46 secunde
Pentru Bachus ...Mai nene,chiar esti sub influenta lui Bachus...Vezi daca ai dat zapada din fata blocului? Sau astepti ca regele Bachus cu spritul in nas sa vina altii sa-ti faca treaba....
bunicuta66, acum 4447 zile, 9 ore, 59 minute, 7 secunde
Domnule, si eu sunt vranceanca, si nu mi-as permite sa-mi dau cu parerea de la distanta despre lucruri pe care le aflu din ziare sau de pe televiziuni. Cat despre ,,independenta" pe care o citeste integral
Bachus & Artificii, acum 4447 zile, 21 ore, 2 minute, 55 secunde
"...Daca nu acceptau acele scalambaieli cu diferite prilejuri in care s-au topit banii ... (festivaluri, formatii americane, atificii, ursulescu etc.samd ) astazi am fi avut cateva autofreze, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.