Opinii

Neputinţa lor, disperarea noastră!

Silvia Vrînceanu
8 feb 2012 6154 vizualizări
De patru zile, oameni revoltaţi, panicaţi sau disperaţi ne sună sau ne trimit mesaje din tot judeţul sau de pe străzile sinistrate din Focşani.

Nu există un comandament unic la nivel de judeţ, unde să ceară ajutor, să fie centralizate problemele. Dacă ţara a rămas fără guvern în plină criză a gerului, judeţul este în aceeaşi situaţie deşi are reprezentanţi aleşi, legitimaţi de popor. Vrancea e una cu zăpada, o mică Siberie prin care nu se mai răzbeşte nici cu TAB-ul. Au păţit-o zeci de militari care au rămas în omăt în drumul lor spre munţi, la Vintileasca, unde o mamă şi copilul pe care îl poartă în pîntec sînt în pericol de luni dimineaţă. Soldaţi inimoşi, dar insuficient dotaţi au fost învinşi în prima bătălie cu zăpada. Judeţul este sinistrat şi autorităţile se limitează la scuze şi acuze. În a doua zi de ninsoare, în jurul palatului administrativ era show-room de utilaje de deszăpezire. În Focşani am văzut oameni tîrîndu-se prin zăpadă pentru o pîine. Avem în Focşani o gară europeană, dar ceferiştii au scos telefonul din priză, asaltaţi de apeluri de la cetăţeni. E normal ca oamenii să sune de vreme ce trenurile sînt unicele mijloace de transport care mai ies din judeţ! Ar fi fost în aceste zile timpul pentru fapte. Autorităţile ar fi trebuit să ia decizii rapide, să arate interes, organizare sau măcar puţină compasiune. În schimb, asistăm la o mare bătaie de joc, ca să nu zic nesimţire. În timp ce politicienii se certau marţi pe seama demisiei lui Boc, iar aseară pe tema instituirii situaţiei de urgenţă, în judeţul Vrancea mai mulţi oameni aşteptau în zadar să fie salvaţi cu elicopterul, cu tancul sau măcar cu sania. MEDVAC-ul, celebra maşină militară de evacuare care a făcut faţă cu brio în Irak şi Afganistan, a rămas înzăpezită la Dumitreşti, pe un drum naţional. Vreţi să ştiţi de ce nu s-a deszăpezit? Pentru că muncitorul a rămas fără motorină pe autofreză. Se întreabă cineva cîtă benzină au consumat maşinile militare trimise pe un drum nedeszăpezit de o săptămînă. Calculul e de prisos.
Este capabil statul să aibă grijă de cetăţenii săi în aceste zile. Categoric nu! Plătim rovinietă, cauciucuri de iarnă, lanţuri antiderapante şi tot felul de taxe pentru ca autorităţile să închidă drumurile în loc să le deszăpezească. Dacă greşim noi, sar ca hienele să ne amendeze. Cînd greşesc ei dau vina pe natură sau pe criza de bani. Înjuraţi acum, conducătorii mizează pe ideea că votantul are memoria scurtă. Că pînă la alegeri va veni vara şi vor mai organiza o paranghelie. Că la astea se pricep de minute. Zăpada, ca şi inundaţiile au fost doar o atenţionare a naturii. Ne-a arătat că cei din fruntea statului nu au capacitatea să ne salveze. Dacă de patru zile judeţul este abandonat în zăpadă, gîndiţi-vă ce se va întîmpla în caz de cutremur.

Vrîncenii care nu au mai ieşit la numărătoare în statisticile recensămîntului ne-au scris din Italia că le-ar plăcea să vadă şi ei zăpadă pe fereastră, însă disperaţii de la primărie ies imediat cu maşinile de deszăpezire şi o ridică... Din căminele călduroase totul pare o feerie desprinsă dintr-un tablou de Brughel. Pentru vrîncenii sinistraţi la – 15 grade este teroarea albă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
roman, acum 4450 zile, 18 ore, 44 minute, 56 secunde
Pe de o parte ma bucur ce li s-a intamplat romanilor pentru ca niciodata nu au fost uniti nici acum in aceste zile grele dar ar fi cazul acum sa iasaTOTI in strada sa vina cu carutele la oras sau spre citeste integral
manuka, acum 4451 zile, 1 ora, 26 minute, 9 secunde
Bine ca vin alegerile locale si poate incercam altceva,ca daca mai tine mult Dydy impreuna cu cei de la SERVICIUL TAXE SI IMPOZITE ne mananca si PROTEZELE DENTARE !!!!
plotoner de la armata, acum 4451 zile, 1 ora, 53 minute
Ralucutza, tu cu cine te certi acolo? Eu atat am inteles ca tii parte la cei din armata, ai dreptate si nu prea, pana ii urnesti din cazarmi ... uneori mai bine lipsa,
lars, acum 4451 zile, 2 ore, 10 minute, 36 secunde
DOAMNA SILVIA,DE CE AVETI MUSTATA?IERTATI-MA,DAR EU ASA VAD!O FI VREUN PIXEL PUS NASPA?un inzapezit!MULT RESPECT STIMATA DOAMNA!
Raluca, acum 4451 zile, 3 ore, 55 minute, 18 secunde
Pentru ,,un cetatean": da, domnule, am trecut pe str. Campului de mai multe ori si nefericirea face sa trec acum de mai multe ori pe zi din cauza job-ului. Nu luati ca un repros ce am scris mai citeste integral
mihai, acum 4451 zile, 7 ore, 22 minute, 21 secunde
aveti rabdare! vine voltaj si face partie! iar marean alunga norii cu artificii! sunteti pe primul loc in inima lui da portofelar!iarictu prin.
un cetatean, acum 4451 zile, 7 ore, 50 minute, 56 secunde
Pentru Raluca : ai trecut cumva pe strada Campului si ti se pare cumva ca locuitorii acestei strazi asteapta sa treaca iarna sau sa vina armata ?
Raluca, acum 4451 zile, 8 ore, 41 minute, 54 secunde
Este adevarat ca din razboiul dintre Consiuliul Judetean si Prefectura are de pierdut tot cetateanul, platitor de taxe si impozite. Este si mai adevarat ca cei care au dovedit ca stiu intodeauna ce au citeste integral
florina, acum 4451 zile, 9 ore, 23 minute, 2 secunde
nu e neputinta, e NESIMTIRE!
franaru, acum 4451 zile, 11 ore, 52 minute, 9 secunde
Daca vrei s-o iei in mana,precum capu de la frana votati DYDY!! Oriunde te afli in sud,gara,obor sau bahne,realizezi ca nu s-a schimbat nimic din viata ta,cu acest edil care se culca copil noaptea si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.