Opinii

Cititorule, avem o misiune specială pentru tine!

Silvia Vrînceanu Nichita
18 ian 2012 6862 vizualizări
Ziarul pe care îl citeşti acum a împlinit ieri 15 ani. Asta înseamnă că de aproape 5.500 de zile scriem pentru tine ce se întîmplă sau (de ce?) nu se întîmplă într-un judeţ văzut ca lipsit de spirit civic şi uşor de manipulat de politicieni şi complicii acestora din administraţie, justiţie, afaceri sau presă.

Ediţia nr. 1 a apărut pe 18 ianuarie 1997. Au trecut 15 ani de cînd am impus pe piaţa media vrînceană tipul de jurnalist vocal şi cu peniţa ascuţită. Am fost zgîrciţi cu laudele şi generoşi cu criticile. Credem că am scris cu bun simţ, ne-am ferit de răfuieli personale, i-am apărat pe cei abuzaţi şi am dat dovadă de decenţă atunci cînd s-a intrat în sfera vieţii private. Dacă privim înapoi, 15 ani de zile în istoria judeţului nostru nu par să însemne mult. Ba chiar din anumite puncte de vedere ni se pare că am involuat, rămînînd la coada Romaniei nu doar în ceea ce priveşte nivelul de trai sau de dezvoltare economică, ci şi ca implicare cetăţenească.
Acum 15 ani, Laminorul sau Mopaf erau încă motiv de fală pentru judeţ. Azi nu mai sînt. În 1997, PNŢ-ul era principalul partid de guvernare. Astăzi îl mai găsim prezent doar prin statistici. Pe lista “drepţilor dispăruţi” s-a dorit a fi şi ziarul nostru, dar cei care ne-au venit în ajutor aţi fost voi, cititorii. Atunci scriam la bătrîna maşină de scris, acum jurnalismul e unul multimedia. Regulile au rămas însă aceleaşi. Iar noi vrem să rămînem credibili în vremuri în care atîtea ziare şi televiziuni şi-au pierdut busola şi plutesc în derivă.
Nu prea am avut aliaţi în încercarea de a scoate la iveală adevărurile din spatele “adevărului oficial”. Poate tocmai de aceea ziarul nostru a stîrnit atîtea patimi într-un judeţ unde legăturile transpartinice reprezintă regula de bază a funcţionării sistemului politic. Un element de noutate după 15 ani este şi transferul de influenţă care are loc între “foştii” şi copii acestora, care astăzi reprezintă capitalismul de dreapta. Este şi aceasta o schimbare!
Au trecut 15 ani în care s-au perindat prin funcţii publice destui oameni care v-au promis că vă vor apăra drepturile, că vor pune pe primul loc interesele şi binele public. Vorbim de partide şi liderii acestora, de asociaţii civice sau sindicale ori şefi de instituţii. Toţi au venit şi, din înaltele fotolii publice, n-au mai reuşit să vadă şi problemele reale ale oamenilor. Poate şi pentru faptul că acum 15 ani aveau cîte o Dacie amărîtă şi un apartament. Acum Jeep-urile şi vilele cu piscină sînt noua lor carte de vizită.
Ziarul nostru a fost în aceşti ani poate singura uşă mereu deschisă către comunitate, un pas mai mic sau mai mare pentru întărirea spiritului democratic. Pentru că ne pasă de ce se întîmplă în jurul nostru, pentru că vrem ca instituţiile publice să funcţioneze normal, adică să servească cetăţeanul şi nu grupuri de interese mereu rapace, în 2012, fiind şi un an electoral, ne dorim să-i punem cît mai bine în gardă pe vrîncenii poate prea sufocaţi de problemele vieţii de zi cu zi şi care nu mai au încredere că lucrurile se mai pot schimba.
Aşadar, la împlinirea a 15 ani, cînd Ziarul de Vrancea a devenit o platformă interactivă de informaţii, avem nevoie să vă implicaţi alături de noi pentru a face un ziar mai bun şi împreună să schimbăm ce se mai poate în acest judeţ.


Cititorule ZdV-ist, avem o misiune specială pentru tine! Scrie, filmează, comentează, critică şi vino cu propuneri şi soluţii iar noi te vom sprijini ca vocea ta să se audă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Marius Pavel, acum 4478 zile, 15 ore, 40 minute, 27 secunde
Anul 2012 va fi in mod clar,anul schimbarilor profunde.Societatea romaneasca se va schimba din temelii,la fel si mentalitatile tuturor. Judetul Vrancea nu se poate opune schimbarii,indiferent daca cei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.